Když muž se ženou snídá aneb Co jste možná nevěděli o Café Savoy
Oslavte s námi narozeniny Café Savoy
Na své si tu přijdou milovníci ovocných knedlíků i ti, co rádi snídají kaviár a šampaňské. Savoy sídlí v centru Prahy, a tak sem mnozí rádi chodí na obchodní schůzky i rodinné obědy a stal se také oblíbeným podnikem známých osobností. Jaký ještě je Savoy?
Est 1893 & 2004
První Savoy na této adrese stál už v roce 1893 (ulice Vítězná ovšem získala současný název až po vzniku republiky v říjnu 1918 – jak se dozvíte při poslechu podcastu Co dům dal). V roce 2004 se místa ujalo Ambiente, aby Savoyi navrátilo někdejší slávu a otevřelo svůj první podnik s českou kuchyní. Inspirací byla doba první republiky, do níž se promítaly vlivy Paříže i Vídně.
Dříve autodílna, dnes místo pro 36 hostů
V zadní části Savoye, které dnes dominuje vinotéka a obsluha tu usadí až 36 hostů, byla původně autodílna. Řezala se tu těsnění do aut a atmosféra prostoru byla… trochu jiná.
Tehdejší generální manažer Olda Bureš objednal řemeslníky, aby místnost dali do pucu. Pod nánosem omítky a prachu objevili skvostný neorenesanční strop. Zbytky původní malby se našly i na stěnách, ale bylo jí tak málo, že se restaurátor neměl čeho chytit.
Celkem může Savoy v jednu chvíli hostit 96 lidí, v létě, kdy je v provozu zahrádka, až 116.
Původní neorenesanční strop
Pochází z konce 19. století a od loňska ho zdobí kontrastující lustry od výtvarnice Veroniky Richterové. Ta se už léta věnuje tzv. PET-artu a lustry sestavila ze stovek plastových lahví, které posbírala po celém světě. Během let prošel prostor většími i dílčími rekonstrukcemi. První design interiéru navrhl Šimon Brnada.
Šéfové kuchyně
Kuchyň v roce 2005 rozjížděl Oldřich Sahajdák (dnes šéfkuchař La Degustation Bohême Bourgeoise), po pár měsících nastoupil Roman Frencl (dnes šéfkuchař a řezník v Amase), který nabídku vyhlášených snídaní rozšířil o českou kuchyni v moderním pojetí a kterého až po 13 letech vystřídal Michal Mlejnek.
Zpočátku v Savoyi pracovala také francouzská kuchařka – připravovala zadělávané dršťky, šneky s pastisem a další speciality. Za covidu kuchyni určoval směr František Skopec (dnes kreativní šéfkuchař Ambiente), odborník nejen na těstoviny a mouku. Žezlo pak předal Martinu Čáslavkovi – a ten kuchařům na prostoru o 11 m2 šéfuje dodnes.
3 + 7 = 10
Menší, ale neméně významné výročí letos slaví také generální manažer Savoye Ozren Vlahov řečený Ogy, který do podniku nastoupil před 10 lety. V letech 2014 až 2017 běhal jako číšník na place a byl natolik šikovný, že dostal nabídku stát se novým generálním manažerem.
Bez cukráře ani laskonka
Co by to bylo za prvorepublikový podnik bez cukráře? A tak v roce 2005 povolali talentovaného Lukáše Pohla. Dnes šéfuje cukrářům v Myšákovi, ale v cukrárně Savoye má stále velké slovo. Ostatně právě tam se přesunula část výroby z Myšáka (zejména pečení croissantů), a proto na menu najdete i cukrářské výrobky z tohoto podniku.
Sacher, ale jinak
Lukáš tehdy dostal za úkol vymyslet něco jako vídeňský Sacher dort, ale bližší duchu Savoye. A tak vznikl čokoládový dort s krémem, višněmi a marcipánem podle receptu jeho babičky. Legendární dort Savoy dnes pod tímto názvem připravují i v jiných vyhlášených pražských cukrárnách.
Dozrál čas na víno
Do týmu brzy přibrali také zkušeného sommeliera. Ondra Pěnička pracuje v Savoyi od roku 2006 a k jeho zásluhám patří rozšíření vinné nabídky z 30 lahví na 600 vín ze Starého světa.
Šneci, Wiener Schnitzel, ovocné knedlíky
Taky ústřice, kaviár, tatarák Parisian, hranolky s lanýži nebo klasický český chlebíček. Výčet ikonických jídel s kořeny v Rakousko-Uhersku a se špetkou luxusu by vydal na účtenku desetičlenné stolní společnosti.
Na spoustu z nich u nás najdete i recept. Zkuste třeba:
- ořechovou bábovku,
- tatarák Parisian,
- Wiener Schnitzel,
- rybí polévku,
- ovocné knedlíky,
- vejce Benedikt,
- croque monsieur.
Vydatný restaurant
Zvláštní slovní spojení, že? Restaurant u nás totiž říkáme sytým polévkám. Po vyřazení z menu hosté láteřili a volali po jeho vrácení. Po třech letech uspěli a další pokusy zrušit restaurant už prý v Savoyi podnikat nebudou.
Tatarákové duo
Podobný osud málem potkal i předkrmový tatarák. Tatarák Parisian je oblíbený jako hlavní jídlo, zatímco Savoy s topinkami se podává coby předkrm. Zdají se vám dva tataráky na menu jako zbytečnost? Pokusy tataráku Parisian vystrnadit ten hovězí se u stálých hostů nesetkaly s porozuměním, a proto se po krátké pauze musel „konkurent“ vrátit do hry.
Výdejní okénko
Nápad otevřít výdejní okénko, které by oddělilo frontu na usazení a frontu na pečivo s sebou, měl tým Savoye v hlavě už dlouho, a jeho realizaci urychlil covid. Okénko tehdy podniku pomohlo přežít – stálí hosté nenechali restauraci ve štychu a pro svá oblíbená jídla se vraceli, i když byla restaurace zavřená.
53 kilogramů lanýžů ročně
V jeden moment, kdy se objevovaly ve více jídlech, se Savoy stal největším odběratelem lanýžů firmy Petranela Business. Motiv „černého zlata“ se ostatně zvažoval i jako forma odznáčku restaurace. V Savoyi patří lanýže do těstovin, do některých majonéz, na hranolky, a chcete-li, i na vajíčka.
Když muž se ženou snídá
Nevíme, s kým v roce 2018 snídal Orlando Bloom, když se u nás stavil pro kávu a pečivo před natáčením filmu Carnival Row, ale jisté je, že Karel Gott v místě dnešního Savoye pár espress vypil, a to v roce 1992. Přesvědčte se poslechem sami.
Savoy slaví druhé kulaté narozeniny
Není proto divu, že oslavy 20. výročí budou velké – a dlouhé! Od 17. listopadu až do konce února si budete moci pochutnat na speciálním menu – kuchaři přichystali narozeninové menu plné specialit, které se v Savoyi podávaly v uplynulých dvou dekádách.
A až do února tu můžete ochutnat tři různé verze menu. Podávat se budou na speciálním narozeninovém porcelánu. Komu se servis zalíbí, může si sadu pořídit i na doma.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.