facebook
instagram

Nastrouhat a vyšlehat. Recept na krémový křen k Pražské šunce

30. října 2024
Foto:Jakub Zeman
Pražská šunka, křen se šlehačkou, čerstvý chleba a pivo. To je prvorepubliková klasika, která Pražanům chutná dodnes, a nejen jim. Na recept jsme se pro vás vyptali v Lokále, kde se tahle studená chuťovka podává nejčastěji k večernímu pivu.

Amaso: Záruka kvalitního masa

Amaso spolupracuje s českými chovateli přeštického černostrakatého vepře a čestru. Ve výrobně v Jenči za Prahou řezníci maso bourají a nechávají ho zrát metodou suchého nebo mokrého zrání. Na místě vyrábějí i uzeniny podle prvorepublikových receptur. Maso a uzeniny z Amasa dostanete v řeznictví Naše maso nebo v Kantýně.

A když mluvíme o první republice, myslíme to vážně. Pražská šunka, kterou připravují řezníci v Amase – a pak ji zavážejí do Našeho masa –, je vyrobena podle historických receptur. V Našem mase vám rádi zabalí celou kýtu, nebo jen pár plátků.

K šunce servírujte čerstvý chleba – třeba z Esky nebo od Kalendů – a smetanový křen. Jak na něj?

Suroviny:

  • 20 ml smetany ke šlehání (33–40%) 
  • 15 g křenu 
  • špetka soli

K podávání:

Postup: 

  1. Vyšlehejte si šlehačku – tady jsou naše tipy. Křen nastrouhejte na jemném struhadle a obě složky opatrně smíchejte v misce, tak aby šlehačka nespadla. Osolte. 
  2. Na talíř naservírujte plátky šunky, křen se šlehačkou a krajíc chleba. 

A jak k tomu doma „načepovat“ pivo z lahve? Přelévání z PET lahve do skla začíná tím, že se pivo rozpění o dno půllitru. Díky tomu se vytvoří pěnový základ, který brání rychlému zvětrávání. Potom se sklenice mírně nakloní a naplní pod úhlem 45° – po stěně půllitru a až po okraj. Více tipů najdete v tomto článku.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.