Nastrouhat a vyšlehat. Recept na krémový křen k Pražské šunce
Pražská šunka, křen se šlehačkou, čerstvý chleba a pivo. To je prvorepubliková klasika, která Pražanům chutná dodnes, a nejen jim. Na recept jsme se pro vás vyptali v Lokále, kde se tahle studená chuťovka podává nejčastěji k večernímu pivu.
Amaso: Záruka kvalitního masa
Amaso spolupracuje s českými chovateli přeštického černostrakatého vepře a čestru. Ve výrobně v Jenči za Prahou řezníci maso bourají a nechávají ho zrát metodou suchého nebo mokrého zrání. Na místě vyrábějí i uzeniny podle prvorepublikových receptur. Maso a uzeniny z Amasa dostanete v řeznictví Naše maso nebo v Kantýně.
A když mluvíme o první republice, myslíme to vážně. Pražská šunka, kterou připravují řezníci v Amase – a pak ji zavážejí do Našeho masa –, je vyrobena podle historických receptur. V Našem mase vám rádi zabalí celou kýtu, nebo jen pár plátků.
K šunce servírujte čerstvý chleba – třeba z Esky nebo od Kalendů – a smetanový křen. Jak na něj?
Suroviny:
- 20 ml smetany ke šlehání (33–40%)
- 15 g křenu
- špetka soli
K podávání:
- 3 plátky Pražské šunky
- chleba
Postup:
- Vyšlehejte si šlehačku – tady jsou naše tipy. Křen nastrouhejte na jemném struhadle a obě složky opatrně smíchejte v misce, tak aby šlehačka nespadla. Osolte.
- Na talíř naservírujte plátky šunky, křen se šlehačkou a krajíc chleba.
A jak k tomu doma „načepovat“ pivo z lahve? Přelévání z PET lahve do skla začíná tím, že se pivo rozpění o dno půllitru. Díky tomu se vytvoří pěnový základ, který brání rychlému zvětrávání. Potom se sklenice mírně nakloní a naplní pod úhlem 45° – po stěně půllitru a až po okraj. Více tipů najdete v tomto článku.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.