Nevařit, ohřát. Připravte si svařák s kandovanou citrusovou kůrou
Do svařáku podle Jardy Novotného, kterého můžete potkat za kávovarem v Bjukitchen nebo při míchání koktejlů na Zkoušce sirén, patří kvalitní červené víno, kandovaná mandarinková kůra a mandarinkový geist – takzvaný průtahový destilát, který se už při destilaci mísí s citrusovou kůrou. Potěší ty hosty, kteří neholdují pálenkám, ale panáka si s vámi rádi dají.
Nejprve si připravte infuzovaný gin a kandovanou kůru. Ta najde kromě svařáku využití i v dezertech, v těstu na marokánky – nebo jako ozvláštnění vánočky. A infuzovaným ginem můžete zapálit anglický vánoční pudink, zkoušíte-li letos cizokrajné tradice.
Kandovaná kůra
Suroviny:
- 500 g mandarinek
- 500 g cukru krystal
- 500 ml filtrované vody
Postup:
- Omyjte si pár mandarinek, nejlépe trojitým spařením v horké vodě. Ideální volbou jsou mandarinky bez chemického ošetření.
- Oloupejte kůru a nakrájejte ji na drobné plátky. Do hrnce nalijte 200 ml vody, přisypte 200 g cukru i kůru a přiveďte k varu.
- Postupně přilévejte vodu a přisypávejte cukr, vařte celkově hodinu a půl. Výsledek by měl mít sirupovitou až želatinovou konzistenci.
Slijte do plastové krabičky nebo gastro nádoby a uchovávejte v lednici.
Infuzovaný gin
Do 100 ml ginu (můžete použít třeba Beefeater) přidejte hrstku opraženého koření (badyánu, skočice, anýzu a hřebíčku). Nechte 14 dní louhovat a poté přelijte do nádobky s rozprašovacím víčkem.
Suroviny na 1 šálek svařáku
- 20 ml mandarinkového geistu
- 100 ml červeného vína (například Merlot či Montepulciano)
- ½ lžíce kandované mandarinkové kůry
Postup:
- Do kastrůku nalijte víno, kandovanou kůru a geist. Pomalu zahřívejte a teploměrem kontrolujte, aby teplota nevystoupala přes 80 °C.
- Přes sítko slijte nápoj do oblíbeného hrnečku a před podáváním lehce posprejujte infuzovaným ginem.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.