facebook
instagram

Nevařit, ohřát. Připravte si svařák s kandovanou citrusovou kůrou

30. listopadu 2024
Foto: Archiv Ambiente
Nevařit, pouze ohřát. To je hlavní zásada při přípravě svařáku. Do oblíbeného adventního nápoje patří podle sommelierů a barmanů kvalitní víno s kulatým tělem a velkou ovocitostí – chutěmi, které by se vařením vypařily. A barista a barman Jaroslav Novotný posunul klasickou recepturu o pár stupínků výš!

Do svařáku podle Jardy Novotného, kterého můžete potkat za kávovarem v Bjukitchen nebo při míchání koktejlů na Zkoušce sirén, patří kvalitní červené víno, kandovaná mandarinková kůra a mandarinkový geist – takzvaný průtahový destilát, který se už při destilaci mísí s citrusovou kůrou. Potěší ty hosty, kteří neholdují pálenkám, ale panáka si s vámi rádi dají. 

Nejprve si připravte infuzovaný gin a kandovanou kůru. Ta najde kromě svařáku využití i v dezertech, v těstu na marokánky – nebo jako ozvláštnění vánočky. A infuzovaným ginem můžete zapálit anglický vánoční pudink, zkoušíte-li letos cizokrajné tradice. 

Kandovaná kůra

Suroviny:

  • 500 g mandarinek
  • 500 g cukru krystal 
  • 500 ml filtrované vody 

Postup:

  1. Omyjte si pár mandarinek, nejlépe trojitým spařením v horké vodě. Ideální volbou jsou mandarinky bez chemického ošetření.
  2. Oloupejte kůru a nakrájejte ji na drobné plátky. Do hrnce nalijte 200 ml vody, přisypte 200 g cukru i kůru a přiveďte k varu. 
  3. Postupně přilévejte vodu a přisypávejte cukr, vařte celkově hodinu a půl. Výsledek by měl mít sirupovitou až želatinovou konzistenci. 

Slijte do plastové krabičky nebo gastro nádoby a uchovávejte v lednici. 

Infuzovaný gin

Do 100 ml ginu (můžete použít třeba Beefeater) přidejte hrstku opraženého koření (badyánu, skočice, anýzu a hřebíčku). Nechte 14 dní louhovat a poté přelijte do nádobky s rozprašovacím víčkem. 

Suroviny na 1 šálek svařáku

  • 20 ml mandarinkového geistu 
  • 100 ml červeného vína (například Merlot či Montepulciano) 
  • ½ lžíce kandované mandarinkové kůry
View post on Instagram
 

Postup:

  1. Do kastrůku nalijte víno, kandovanou kůru a geist. Pomalu zahřívejte a teploměrem kontrolujte, aby teplota nevystoupala přes 80 °C. 
  2. Přes sítko slijte nápoj do oblíbeného hrnečku a před podáváním lehce posprejujte infuzovaným ginem.  

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme