facebook
instagram

O chmelu i šnytu. Výprava sládků a výčepních dělala dobré jméno českému léžáku v Kanadě

25. listopadu 2024
Foto: Archiv Ambiente
Parta pivních expertů z Ambiente, která si při svých zahraničních cestách říká Beer the Czech Way, se před pár dny vrátila z Kanady, kde v rámci akce Ontario Craft  Brewers Conference vzdělávali sebe i kanadské publikum. Co tamní pivní komunitu naučili, co je na cestě překvapilo a kolik litrů piva jim proteklo rukama?

Děláme pivu dobré jméno

V Institutu PIVO vyvíjíme pivní technologie, vzděláváme veřejnost i výčepní, sanitujeme, pronajímáme výčepy a šíříme osvětu o českém ležáku. Pro nás všechny i další generace.

Spojte svou lásku k pivu s našimi kurzy, pivními procházkami nebo akcemi pro firmy. Sami se naučíte čepovat, ale i poznat správně načepované pivo. Ať jste kdekoliv.
Institut PIVO

V Kanadě šířili zástupci Institutu PIVO, Dvou kohoutů, Pultu a Lokálu CZ osvětu o českém ležáku. V Torontu a Hamiltonu strávili celkem šest dní a program měli opravdu nabitý. Zatímco Lukáš Tomsa, šéfsládek pivovaru Dva kohouti, byl garantem vaření piva a odpovídal na všetečné dotazy týkající se surovin a varného procesu, Tomáš Krčmář a Lucka Janečková z Institutu PIVO spolu s generálním manažerkou Pultu Terezou Pospíšilovou fungovali jako ambasadoři pečlivě ošetřeného piva. Kolegové z Lokálu a manažerka Dvou kohoutů Iva Kubíčková byli partě velkou podporou a čerpali inspiraci z přednášek.

Hospoda v rukou Čechů 

Hned první den si parta vzala pod křídla výčep v pivovaru Merit ve městě Hamilton. Takové akci se říká „pub takeover“ a mistři z Ambiente díky ní měli možnost ukázat tamním sládkům, výčepním, ale vlastně komukoli z okolí, kdo dostal chuť na pivo, jak se čepuje v Česku a jak se u nás staráme o pivní sklo. Už tady proběhla i praktická část, takže si hosté pivovaru mohli sami vyzkoušet čepování na jeden zátah s krémovou pěnou. A možná vás překvapí, že v Merit Brewery byl na čepu i budvar. 

View post on Instagram
 

Dvojitá až trojitá Škola čepování na cestách 

Po přesunu do Toronta přišel čas na pravou Školu čepování – kurz, který před třinácti lety vymyslel výčepní Lukáš Svoboda a který Lucka Janečková sbalila na cestu a v angličtině jím provedla skoro 40 účastníků. Anglická verze Školy čepování se odehrála v pivovaru Godspeed, kde se pracovalo s místním pivem – ležákem.

„Potěšilo nás, že byl o kurz velký zájem. Někteří účastníci kvůli němu cestovali i pět hodin,“ vzpomíná Lucka Janečková. 

View post on Instagram
 

Malá interní Škola čepování se odehrála také v pobočce pivovarnické společnosti Asahi, jejíž obchodní sládci s čepovanou plzní běžně pracují na svých cestách a při prodejích. Právě jim se hodily znalosti i um našich výčepních. „Jejich sládci tušili, jak se mají o pivo starat a prezentovat ho, ale teď znají neprůstřelné argumenty, které mohou v rámci obchodu předávat dál,“ popisuje Lucka tok informací. 

Nebyli by to výčepní Tomáše Krčmář a Terka Pospíšilová, aby je to netáhlo za výčep i v torontském pivovaru True History, který navštívili a během čepování tam ochutnali výborné světlé i tmavé ležáky. Sládci Lukáš Tomsa od Dvou kohoutů a Lenka Straková z pivovaru Elektrárna si tu s hosty povídali o vaření piva a českém ležáku. 

Ontario Craft Brewers Conference

Ze Lukáše se stal velký řečník také na konferenci v Torontu, kde přednášel svým zahraničním kolegům o varném procesu piva, jak ho známe v Česku. Lukáš mluvil o surovinách a technologiích, zatímco Jan Podsedník z Bohemian Hopu vyprávěl o českém chmelu a Jan Havránek z firmy LUKR přednášel o v Česku vyráběných kohoutech. Výčepní a šéfka Institutu PIVO Lucie Janečková pak divákům ukázala názorný příklad toho, jak čisté má být pivní sklo a jakým způsobem se má pivo čepovat – ať už jde o hladinku, šnyt, nebo mlíko

View post on Instagram
 

Nadšení, překvapení a litry piva 

Při pivní výuce proteklo českým zástupcům rukama dohromady asi 500 litrů piva, tedy tisíc hladinek. Kromě klasiky učili Kanaďany a další zahraniční návštěvníky i styly šnyt a mlíko.

„Přivezli jsme si velké nadšení pro to dělat věci dál správně a precizně,“ popisuje Lucka hlavní motivaci výpravy. A co ji i její kolegy nejvíc překvapilo? Že pivo s pěnou není v zahraničí tolik zavrhováno, jak si mnohdy myslíme – a že o českém ležáku se za oceánem mluví jako o tom nejkvalitnějším a nejpitelnějším vůbec. 

“Nejvíc jsem byl nadšený z pivovaru Godspeed, kde skvělá česká piva sami vaří. Sládek Luc tam perfektně reprezentuje český způsob vaření piva,” vyzdvihuje šéfládek Dvou kohoutů Lukáš Tomsa.

Na druhé straně české výčepní a sládky poněkud zaskočil údiv hostů nad precizním a opakovaným mytím skla. „Některým lidem se nechtělo věřit, že se dá pivní sklo takto pečlivě, a hlavně ručně umýt nejen při desítkách, ale i při stovkách za sebou načepovaných piv,“ potvrzuje Lucie. 

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme