facebook
instagram

Od čochtana po malý šnyt. Jaké pivo vám načepují z tanku v Lokálech?

Čepované pivo v Lokále U Zavadilů
29. dubna 2025
Foto: Kateřina Antoš
Každý trénovaný výčepní zvládne všechny následující styly čepování na jeden zátah. Až na pivo řezané – na něj si kvůli dvojitému čepování počkáte o kapku déle. Pokud máte žízeň, dejte si před řezaným malé. A pokud chcete poškádlit oblíbeného výčepního, poručte si malého čochtana.

Děláme pivu dobré jméno

Ve světle teplých barev se zrcadlí radostný okamžik, kdy tři přátelé zvedají sklenice s pěnivým pivem, jako by oslavovali nejen chuť, ale i společné chvíle. Úsměvy se rozprostírají na jejich tvářích, jako sluneční světlo pronikající přes obláčky, a vytvářejí atmosféru neodolatelného štěst
V Institutu PIVO vyvíjíme pivní technologie, vzděláváme veřejnost i výčepní, sanitujeme, pronajímáme výčepy a šíříme osvětu o českém ležáku. Spojte svou lásku k pivu s našimi kurzy, pivními procházkami nebo akcemi pro firmy. Sami se naučíte čepovat, ale i poznat správně načepované pivo.
Zajímá vás víc?

Základem každého precizně načepovaného piva je tzv. pivně čisté sklo (pozn. red. termín zavedli lidé z Lokálu) – tedy čistý, studený a mokrý půllitr či třetinka. 

A zatímco před 15 lety se začaly klasické míry z hospod pomalu vytrácet, s otevřením prvního Lokálu v roce 2009 se za výčep vrátily. Jak vypadají, chutnají a proč vám každý správný výčepní popřeje s každým doneseným pivem „na zdraví“?

Hladinka (velké pivo)

Velké pivo, velká žízeň. Hladinka, jak ji čepujeme v Česku, umí zahnat žízeň, pobavit chuťové buňky řízností, a pohladit po jazyku krémovou pěnou. V nápoji najdete 500 ml piva a pár centimetrů krémové pěny.

Hladinku v Lokále dostanete vychlazenou na maximální teplotu 3,5 °C – to proto, aby vám i třetí pivo chutnalo do posledního loku. „Na zdraví“ vám salutují výčepní v Lokálech nejen proto, že vám přejí pevné zdraví, ale vybízí vás abyste se piva napili co nejdříve a vychutnali si ho v té nejlepší kondici.

Chuťový profil: tak akorát řízný, vyvážená chuť 

Šnyt

Jak napsal Karel Čapek ve své eseji Ohrožený šnyt: Šnyt jak známo patří mezi míry duté; není to půllitr ani malé pivo, nýbrž míra toliko přibližná. Malé pivo si dávají nepijáci; piják piva, když se nechce napít, nýbrž toliko se zavlažit, nedá si třetinku, za niž by se jaksi před celým světem styděl, nýbrž šnyt.

Mnozí si myslí, že jde o malé pivo v půllitru, šnyt má ale oproti hladince vyšší poměr pěny. A právě tuto míru se povedlo Lokálu před několika lety zachránit. A i přesto, že z nabídek pražských podniků pomalu mizela, Lokálem inspirovaní hospodští našli motivaci vrátit ji na tabuli zpět. A tak si dnes můžete šnyt – počítáte-li na prstech, tři články pěny, dva články piva – dát nejen v Lokále, ale i v dalších hospodách, kde pivo výčepním říká pane. 

Chuťový profil: krémovější, jemnější než hladinka 

Mlíko

Proti gustu, žádný disputat. A kdo holduje pěně, může si jí objednat celý půllitr. A co byste měli vědět o mlíku? Snad jen, že v jeho pití se pořádají soutěže a tato disciplína je součástí oficiální výčepácké soutěže Zlatá pípa, kterou pořádá Institut PIVO.

Chuťový profil: krémové, jemné, nasládlé, pohladí na jazyku 

Velký čochtan

Kdo si objedná čochtana, dostane na pivní tácek čistých 500 ml tekutiny, pěny ani kapku. Míra obsahuje 100 % přírodního oxidu uhličitého, díky kterému se zdá, že má pivo nezvykle vysoký říz a sytost. 

Chuťový profil: silně řízný 

Řezané 

Zatímco čochtan svou chutí doslova řeže do jazyka, řezané jsou dvě piva „řízlá“ společně v jedné sklenici. Výčepní do skla načepuje jako první čochtana ze světlého piva (v případě Lokálu plzeňské) a na něj mlíko z piva tmavého (v Lokále Kozla). Následně výčepní trpělivě čeká, až se piva ve sklenici oddělí a vytvoří ostrý řez. Na vrch se dočepuje opět kapka mlíka z tmavého piva a řezané je na světě.

Právě kvůli jeho procesu si na tuhle míru počkáte 5 minut. Takže jedno malé předtím? A ano, i malé řezané výčepní v Lokále zvládnou.

Chuťový profil: hustá pěna, chutě obou piv se postupně míchají na jazyku

Malá hladinka (malé pivo) 

To je 300 ml piva a pár centimetrů pěny. Taková míra přijde vhod jako aperitiv, máte-li v plánu pokračovat večer s vínem či jiným nápojem nebo v případě, že jste pomalí pijani

Chuťový profil: tak akorát řízný, jemná krémová pěna

Malé do velkého 

Právě takové pivo můžete dostat, dojdou-li v podniku třetinky. Jste-li na míru zvědaví, můžete si ji i dobrovolně objednat. Rozhodně se o takové pivo nesnažte prosit v pivnici U Zlatého tygra, se zlou byste se potázali. 

Chuťový profil: tak akorát řízný, jemná krémová pěna

Malý šnyt

Jede vám za 5 minut tramvaj? Malý šnyt stihnete vypít a ještě si na zastávce můžete číst jízdní řád odshora dolů. Tahle míra je pro ty, kdo chtějí držet partu s partou do posledního piva, ale zase tolik loků se do nich nevejde. Do malého šnytu výčepní načepuje 150 ml piva. 

Chuťový profil: krémovější, jemnější než hladinka 

Malé mlíko 

Světe, div se, i takovou míru vám v Lokále bez mrknutí oka načepují. Mlíko, i to malé, bývá často takzvaně pivo odchodové, skoro dezertní. V malém mlíku najdete 150ml piva a sklenice je po okraj plná pěny.

Chuťový profil: krémové a jemné, pohladí na jazyku

Malý čochtan

Co zní jako oslovení vodu milujícího dítěte na plovárně, je ve skutečnosti název pro malé pivo s obsahem 300 ml tekutiny a ani kapky pěny. Stejně jako u velkého čochtana očekávejte velký říz! 

Chuťový profil: silně řízný 

Líbil se vám článek? Přečtěte si, jak vypadá péče o pivo v podnicích Ambiente

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme