facebook
instagram

Porta Coeli: jediný klášterní ležák na Moravě i na výčepu Pultu

Klášterní pivovar Porta Coeli
24. dubna 2025
Foto: archiv Porta Coeli
Než opět zasedne degustační rada a z přihlášených ležáků zvolí novou čtveřici, připomeňme si stávající pivovary, které výčepu budou vládnout až do října. Své místo si na něm našel také jediný klášterní pivovar na Moravě, Porta Coeli.

Vítejte v Pultu!

Nejsme jen pivní bar. O pivu víme vše! Pult je jediné místo, kde ochutnáte dokonale ošetřený český ležák hned z šesti pivovarů. Díky našim zkušenostem a technologii umíme dát stejnou péči jakémukoliv pivu na pípě.
Přijďte porovnat jejich chuť!

Od otevření v roce 2021 nabízí Pult svým návštěvníkům šest poctivých, perfektně ošetřených ležáků na jednom výčepu. Dva z kohoutů trvale obsazují národní pivovar Budějovický Budvar a otec českých ležáků, Plzeňský Prazdroj. 

Zbylá čtyři místa se každoročně obměňují. O výběru rozhoduje degustační rada, která hledá ty nejpitelnější kousky. Z 23 přihlášených pivovarů a jejich ležáků se 3. října 2024, během narozeninové oslavy Pultu, vyhlásily čtyři nové kousky pro další rok – a mezi ně se zařadil i Vorkloster 12° z pivovaru Porta Coeli.

Moravský klášterní unikát

První písemné zmínky o cisterciáckém klášteře Porta Coeli (v překladu Brána nebes), jenž se nachází v Předklášteří u Tišnova, pocházejí z roku 1233. V době, kdy zde byl zřízený konvent (církevní komunita), se tu ale pivo pravděpodobně ještě nevyrábělo – to se vařilo například v Tišnově, Vémyslicích či Knínicích. Počátek pivovaru z Předklášteří se tak odhaduje až v roce 1628.

Ani „pozdější“ zahájení výroby piva (plnící pro konvent hospodářský význam) nicméně Porta Coeli nezabránilo, aby obdobné pivovary nezačala svou produkcí dohánět. Zhruba o století později se kapacita pohybovala kolem 4 000 hektolitrů, čímž se vyrovnala například pivovaru na Starém Brně, který taktéž provozoval cisterciácký řád. Roční produkce Tišnova oproti tomu činila 766 hektolitrů.

Postupem let se pivovar několikrát rekonstruoval a jeho kapacita se tak ještě zvyšovala. Na počátku 20. století, kdy se prostory pronajímaly jednotlivým sládkům i společnostem, dosahovala 6 000 hektolitrů piva. Během druhé světové války, v roce 1942, byl však provoz pivovaru na desítky let ukončen.

V roce 2016 naštěstí vzešla myšlenka zdejší pivovarskou tradici obnovit, díky čemuž se po 77 letech výroba piva do Předklášteří u Tišnova vrátila. Nový minipivovar – dnes jediný klášterní na Moravě – byl zřízen vedle původního a s roční produkcí 2 100 hektolitrů se zaměřuje na výrobu spodně kvašených piv.

Oblíbenými jsou například Jantarová 11° či nealkoholické Cero, přičemž v nabídce nechybí ani řada speciálů jako Zwickl nebo Bock.

Poctivý a vyvážený

Výčep Pultu chtěla Porta Coeli obohatit svým světlým ležákem Vorkloster 12°, což se jim po zvolení degustační radou v čele s generální manažerkou Pultu Terezou Pospíšilovou také podařilo.

O výběru ostatně nebylo pochyb: „Čistý a vyvážený. Vorkloster 12° skutečně vystihuje tradici českého pivovarského řemesla, kterou snoubí s moderním chuťovým profilem a příjemnou vůní. Takový ležák byla radost pít a jsem si jistá, že si jej společně se třemi dalšími vybranými oblíbí i naši hosté,“ popisuje Tereza.

Klášterní světlý ležák plzeňského typu je vařený na dva rmuty a kromě výrazné květinové vůně se do popředí dostávají také tóny citrusů. Vyrobený je z plzeňského a světlého karamelového sladu a rozpoznat v něm lze chmely Agnus, Harmonie a Žatecký poloraný červeňák.

Hořkost dlouho a příjemně doznívá. Nejlépe se však dá popsat slovy Radka Holešinského, ředitele pivovaru Porta Coeli: „Jedná se o poctivý svěží ležák, který má zároveň plné tělo, mírnou hořkost a láká k dalšímu napití. Věříme, že degustační radu potěšil právě vyváženou recepturou.“

Pivovar Porta Coeli je doslova zářným příkladem toho, že se oživení tradice vyplácí. A to i po téměř osmi dlouhých dekádách. Díky tomu si tak lze vychutnat pitelný ležák, který dokáže oslovit široký okruh pivních nováčků i znalců. Byl to také jeden z důvodů, proč se klášterní pivovar do výběru Pultu přihlásil.

„Pult je pro nás etalonem kvality, a to nejen mezi pražskými výčepy. Tato degustační soutěž má navíc skutečný, dlouhodobý výstup a jednalo se pro nás o referenci i možnost seznámit hosty s naší řemeslnou prací,“ vysvětluje Radek Holešinský a na závěr dodává: „Když nás vybrali, byla to pro nás veliká radost. A také potvrzení toho, že naši sládci odvádějí skvělou práci.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme