Porta Coeli: jediný klášterní ležák na Moravě i na výčepu Pultu

Od otevření v roce 2021 nabízí Pult svým návštěvníkům šest poctivých, perfektně ošetřených ležáků na jednom výčepu. Dva z kohoutů trvale obsazují národní pivovar Budějovický Budvar a otec českých ležáků, Plzeňský Prazdroj.
Zbylá čtyři místa se každoročně obměňují. O výběru rozhoduje degustační rada, která hledá ty nejpitelnější kousky. Z 23 přihlášených pivovarů a jejich ležáků se 3. října 2024, během narozeninové oslavy Pultu, vyhlásily čtyři nové kousky pro další rok – a mezi ně se zařadil i Vorkloster 12° z pivovaru Porta Coeli.
Moravský klášterní unikát
První písemné zmínky o cisterciáckém klášteře Porta Coeli (v překladu Brána nebes), jenž se nachází v Předklášteří u Tišnova, pocházejí z roku 1233. V době, kdy zde byl zřízený konvent (církevní komunita), se tu ale pivo pravděpodobně ještě nevyrábělo – to se vařilo například v Tišnově, Vémyslicích či Knínicích. Počátek pivovaru z Předklášteří se tak odhaduje až v roce 1628.
Ani „pozdější“ zahájení výroby piva (plnící pro konvent hospodářský význam) nicméně Porta Coeli nezabránilo, aby obdobné pivovary nezačala svou produkcí dohánět. Zhruba o století později se kapacita pohybovala kolem 4 000 hektolitrů, čímž se vyrovnala například pivovaru na Starém Brně, který taktéž provozoval cisterciácký řád. Roční produkce Tišnova oproti tomu činila 766 hektolitrů.
Postupem let se pivovar několikrát rekonstruoval a jeho kapacita se tak ještě zvyšovala. Na počátku 20. století, kdy se prostory pronajímaly jednotlivým sládkům i společnostem, dosahovala 6 000 hektolitrů piva. Během druhé světové války, v roce 1942, byl však provoz pivovaru na desítky let ukončen.
V roce 2016 naštěstí vzešla myšlenka zdejší pivovarskou tradici obnovit, díky čemuž se po 77 letech výroba piva do Předklášteří u Tišnova vrátila. Nový minipivovar – dnes jediný klášterní na Moravě – byl zřízen vedle původního a s roční produkcí 2 100 hektolitrů se zaměřuje na výrobu spodně kvašených piv.
Oblíbenými jsou například Jantarová 11° či nealkoholické Cero, přičemž v nabídce nechybí ani řada speciálů jako Zwickl nebo Bock.
Poctivý a vyvážený
Výčep Pultu chtěla Porta Coeli obohatit svým světlým ležákem Vorkloster 12°, což se jim po zvolení degustační radou v čele s generální manažerkou Pultu Terezou Pospíšilovou také podařilo.
O výběru ostatně nebylo pochyb: „Čistý a vyvážený. Vorkloster 12° skutečně vystihuje tradici českého pivovarského řemesla, kterou snoubí s moderním chuťovým profilem a příjemnou vůní. Takový ležák byla radost pít a jsem si jistá, že si jej společně se třemi dalšími vybranými oblíbí i naši hosté,“ popisuje Tereza.
Klášterní světlý ležák plzeňského typu je vařený na dva rmuty a kromě výrazné květinové vůně se do popředí dostávají také tóny citrusů. Vyrobený je z plzeňského a světlého karamelového sladu a rozpoznat v něm lze chmely Agnus, Harmonie a Žatecký poloraný červeňák.
Hořkost dlouho a příjemně doznívá. Nejlépe se však dá popsat slovy Radka Holešinského, ředitele pivovaru Porta Coeli: „Jedná se o poctivý svěží ležák, který má zároveň plné tělo, mírnou hořkost a láká k dalšímu napití. Věříme, že degustační radu potěšil právě vyváženou recepturou.“
Pivovar Porta Coeli je doslova zářným příkladem toho, že se oživení tradice vyplácí. A to i po téměř osmi dlouhých dekádách. Díky tomu si tak lze vychutnat pitelný ležák, který dokáže oslovit široký okruh pivních nováčků i znalců. Byl to také jeden z důvodů, proč se klášterní pivovar do výběru Pultu přihlásil.
„Pult je pro nás etalonem kvality, a to nejen mezi pražskými výčepy. Tato degustační soutěž má navíc skutečný, dlouhodobý výstup a jednalo se pro nás o referenci i možnost seznámit hosty s naší řemeslnou prací,“ vysvětluje Radek Holešinský a na závěr dodává: „Když nás vybrali, byla to pro nás veliká radost. A také potvrzení toho, že naši sládci odvádějí skvělou práci.“
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.