facebook
instagram

Únětický pivovar: z dávných kronik až na výčep Pultu

20. března 2025
Foto: Archiv Ambiente
Než opět zasedne degustační rada a z přihlášených ležáku zvolí novou čtveřici, připomeňme si stávající pivovary, které budou vládnout výčepu až do října. Pivovary Chroust, Permon a Porta Coeli doplňuje Únětický pivovar.

Vítejte v Pultu!

Nejsme jen pivní bar. O pivu víme vše! Pult je jediné místo, kde ochutnáte dokonale ošetřený český ležák hned z šesti pivovarů. Díky našim zkušenostem a technologii umíme dát stejnou péči jakémukoliv pivu na pípě.
Přijďte porovnat jejich chuť!

Od otevření v roce 2021 nabízí pivní bar Pult svým návštěvníkům šest poctivých, perfektně ošetřených ležáků na jednom výčepu. Dva z kohoutů trvale obsazují národní pivovar Budějovický Budvar a otec českých ležáků, Plzeňský Prazdroj. Zbylá čtyři místa se každoročně obměňují

O výběru rozhoduje degustační rada, která hledá ta nejpitelnější piva. Z 23 přihlášených pivovarů a jejich ležáků se 3. října 2024, během narozeninové oslavy Pultu, vyhlásily čtyři nové kousky pro další rok – a mezi ně se zařadila i Únětická 12° z Únětického pivovaru.

Jednou dole, jednou nahoře

Únětický pivovar má tak bohatou historii sahající hluboko do minulosti, až bychom mohli říct, že se zde pivo vaří odnepaměti… První zmínky v této spojitosti pocházejí již z roku 1557, kdy se ve starých kronikách objevuje: „… tehdy dobré pivo vařili i kanovníci v Úněticích…“. Samotný pivovar byl postaven v roce 1710. Jeho cesta napříč staletími však byla podobná jízdě na horské dráze.

Svůj největší rozkvět zažil Únětický pivovar ve druhé polovině 19. století, spolu se sládkem Alexandrem Kottlerem. Tehdy se pivovar řadil mezi tři největší v celém regionu a jeho světlé i černé pivo proslulo svou chutí a řízem ve všech končinách. Někteří hostinští jej dokonce prodávali jako pravé plzeňské. 

Zlaté dny pivovaru pominuly ve 20. století kvůli oběma světovým válkám. Výroba v Úněticích byla roku 1949 ukončena, načež ještě chvíli fungoval pod správou Smíchovského pivovaru. O osudu Únětického pivovaru bylo na dlouhá léta definitivně rozhodnuto v roce 1951, kdy začaly jeho prostory sloužit pouze jako sklady.

V novém tisíciletí, konkrétně roku 2010, se pivovar naštěstí dočkal svého znovuzrození. Vznikla akciová společnost, která odkoupila objekty pivovaru. S opětovným zahájením výroby v roce 2011 došlo k postupnému rozšiřování kapacit, obnově fasád, citlivým rekonstrukcím objektů, a dokonce i k projektu energetické úspory. A poctivé pivo z Únětic si opět získávalo v desítkách hospod a podniků svoji kdysi ztracenou pověst a oblibu. 

Dnes dosahuje roční produkce Únětického pivovaru až k 17 500 hektolitrům. Ačkoliv se pivovar od svého vzniku výrazně rozrostl, nikdy neupustil od tradice a snahy zachovat autentickou chuť všech svých piv. Na celé řadě receptur nese významný podíl vrchní sládek Vladimír Černohorský, dnes v jeho odkazu pokračuje sládek Jan Lumbert.

Vyvážená chuť dvou sladů  

Při přihlašování do degustační rady vsadil Únětický pivovar na svůj ležák Únětická 12°. Pivo klasického plzeňského typu je vyrobené ze dvou druhů sladu, světlého plzeňského a tmavšího mnichovského, spolu s chmely Agnus, Sládek a Žatecký poloraný červeňák.

„Jedná se o poctivý, chuťově velmi plný a pitelný český ležák. Únětická piva se vyznačují plnou chutí a jemnou, ale znatelnou hořkostí, což jim dodává vysokou pitelnost. Tyto charakteristiky ještě více vyniknou u Únětické 12° a myslíme, že právě tím degustační radu zaujala,“ popisuje Dominika Weyrová z Únětického pivovaru.

A jak to vidí sama Tereza Pospíšilová, generální manažerka Pultu, jež degustační radě předsedá? „Únětická 12° nás oslovila svou skvělou pitelností a vyvážeností mezi jemnou hořkostí a dostatečně příjemným řízem. Tento kousek je nejen ideálním kandidátem na náš výčep, ale skvěle reprezentuje české ležáky jako takové. Věříme, že si jej hosté zamilují stejně jako my.“ 

Únětický pivovar a jejich piva jsou zkrátka srdcovou záležitostí pro milovníky spodně kvašených piv. V pivovaru si současně uvědomují, že dnešní craftová scéna tíhne ke svrchně a spontánně kvašeným pivům, a tak nevylučují, že do budoucna rozšíří portfolio tímto směrem. Než se tak ale stane, vychutnejte si Únětickou 12°, která zůstane na čepu Pultu až do října 2025.

„Že náš ležák vybrali, bylo ze začátku až trochu neuvěřitelné. Postupně jsme se do toho ale dostávali a dneska je to velká radost,“ říká Dominika Weyrová z pivovaru. „Únětickou 12° jsme se chtěli podílet na práci Pultu, který hostům podává ležáky v té nejvyšší kvalitě a perfektně načepované. Díky tomu máme také možnost představit naše pivo ve vynikající kvalitě novým zákazníkům. Být na celý rok součástí ‚pultího‘ výčepu společně se všemi ostatními skvělými ležáky je pro nás pocta.“

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme