facebook
instagram

Požitkářský tip: Jak párovat sýry a vína podle sommelierů

Párování vín a sýrů ve vinném baru Bokovka
9. dubna 2025
Foto: Patrik Klema
Pozvali jste kamarády večer domů na víno? Napárujte k lahvím dobře zvolené sýry a budete za hostitele roku! A které sýry si rozumějí se kterými víny? Své tipy vám posílají sommelieři z vinného baru Bokovka.

Bokovka: velká vína po malých sklenkách

Pod taktovkou sommeliéra Romana Novotného navazujeme na populární Klub Bokovkářů. Přijďte k nám na promyšlený výběr vín a za specifickou atmosférou. V létě to u nás vypadá jako v Itálii, v zimě si zase užijete útulnou atmosféru v přítmí svíček.
Udělejte si rezervaci.

Sommelieři praktikují hned několik způsobů: 

1. Regionální párování

Sýry a vína z téhož regionu spolu obvykle skvěle ladí, protože se po staletí vyvíjely společně. 

Příklad: Crémant z Jury & Comté – Crémant svou svěžestí a jemnými bublinkami příjemně doplňuje oříškové a máslové tóny sýra Comté.

2. Vyvážení intenzity chutí

Jemné, svěží sýry potřebují lehká a kyselá vína. Výrazné a dlouho vyzrávané sýry si žádají robustní, strukturovaná vína.

Příklad: Champagne & Morbier – svěží kyselost šampaňského odlehčí bohatost Morbieru.

Příklad: Sauvignon Blanc z oblasti Loire (např. Sancerre nebo Pouilly Fumé) & Bouchon de Chévre Rians – plnější bílá vína mají dostatek těla na bohatý a intenzivní kozí sýr. 

3. Doplňování a kontrasty

Při párování můžeme zvolit jednu ze dvou cest:

Doplnění chutí – víno a sýr sdílejí podobné vlastnosti, které se vzájemně umocňují.

Příklad: Tempranillo & Manchego – ovčí sýr vyniká hutností a mírnou pikantností, která se potkává s ovocností a tříslovinami červeného vína.

Hra kontrastu – víno vyvažuje vlastnosti sýra a vytváří harmonický prožitek.

Příklad: Champagne & Morbier – krémový a aromatický Morbier si říká o svěžest a kyselost šampaňského, která jeho chuť odlehčí.

4. Tuk chce říz

Tučné a krémové sýry vyžadují vína, která je tzv. proříznou kyselinou nebo taniny (tříslovinou). 

View post on Instagram
 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme