Sladká snídaně i málo bílkovin. Jak napravit nejčastější chyby v jídle?

Jídlo je základním stavebním kamenem toho, jak se cítíme, a také díky němu můžeme předejít spoustě zdravotních potíží. Jaké jsou nejčastější chyby podle Karolíny Kunftové, terapeutky celostní medicíny z Kliniky aplikované naturopatie? A jak je rovnou napravit? O tipy na jednoduchá jídla se podělila i kreativní šéfkuchařka Ambiente Jana Jelič, která vede také kurzy dochucování u sebe doma nebo v centru vzdělávání a inovací UM.
Chyba č. 1: Den začínáme sladkou snídaní
Sladké jídlo rozkolísá hladinu cukru v krvi na celý den a pak se potýkáme s výkyvy energie. S tím pak souvisí propady nálady a chuť uzobávat mezi hlavními jídly. „Toto je velmi časté téma žen, které chodí k nám na kliniku. Jsou unavené, nemají čas a náladu na chytrou snídani. Pak řeší mnohé problémy s trávením nebo hormony, což je předstupeň dalších možných onemocnění,“ podotýká Karolína Kunftová. Slané potraviny naopak stimulují produkci žaludeční kyseliny a trávicích enzymů, což napomáhá lepšímu trávení.
TIP: Vyzkoušejte pro změnu klasických sladkých cereálií s mlékem snídani založenou na vývaru. Začít den můžete i velkou sklenicí vlažné vody, která může obsahovat raw jablečný ocet, špetku soli, nebo kombinaci mrkvového džusu s olivovým olejem. S oblíbenou kávou ještě chvilku počkejte.
Chyba č. 2: Chybí vám bílkoviny
V každém jídle je potřeba mít bílkoviny! „Právě bílkoviny jsou základními stavebními jednotkami celého našeho těla a také cihličky pro hormony dobré nálady,“ vysvětluje Karolína. „Svým klientům doporučuji mít na každém talíři 1/3 bílkovin neboli proteinů.“
TIP: Mezi bílkoviny patří maso, ryby, vnitřnosti, kvalitní sýry, vajíčka, ořechy, semínka, řasy. Menší obsah mají luštěniny, obiloviny a pseudoobiloviny.
Chyba č. 3: Zapomněli jsme jíst zeleninu
Naši předci jedli až 10x víc zeleniny než současná moderní populace. Zelenina je jedním z mocných nástrojů preventivní medicíny. Obsahuje cenné vitamíny, minerály, stopové prvky, antioxidanty i vlákninu. „Vláknina je žradýlko pro naše prospěšné bakterie ve střevech, které nejedí hamburgry, ale živí se vlákninou,“ směje se Karolína. Zdravá střeva jsou základem zdraví těla i mysli.
TIP: Dozdobte si každý pokrm pestrobarevnou zeleninou dle sezóny a na každý talíř přihoďte hrstku rukoly, polníčku, nastrouhejte mrkev, řepu nebo využijte zeleninu fermentovanou. Aby vám zelenina chutnala, používejte kvalitní oleje, octy, byliny, opražená semínka nebo lahůdkové droždí.
Pokud vás baví neotřelé kombinace, zkuste k zelenině přidat zálivku z ořechového másla. „Smíchejte ořechové máslo, sójovou omáčku, olej a ocet. Vznikne hustý dresink, který se hodí i na pečenou zeleninu,“ radí Jana Jelič.
Chyba č. 4: Jíme málo doma a ve spěchu
Místo fastfoodů nebo polotovarů si připravte jídlo doma. Vraťte se ke kořenům, zpomalte, naslouchejte intuici, vařte z nezpracovaných surovin a jezte v klidu. Vaše zdraví to velmi ocení. „Konzumace potravin z nekvalitních zdrojů se dříve nebo později projeví na našem zdraví. Většinou jde o problémy s trávením či se spaním, kožní projevy, únavu, bolesti hlavy nebo hormonální nerovnováhu,“ vysvětluje Karolína.
Ve dnech, kdy nemáte času na rozdávání, můžete následovat recept na rychlý salát, který ráda připravuje Jana Jelič. „Pro chvíle, kdy nestíhám, mám připravenou zálivku vinaigrette a po ruce slanou granolu. K listovému salátu pak přidám pečenou zeleninu, kterou mám často už připravenou v lednici, zálivku a právě slanou granolu,“ doplňuje.
Recept na vinaigrette je jednoduchý: základem je vinný ocet, olej, citronová šťáva, sůl a pepř. „Můžete si v zavařovačce připravit víc porcí a přebytek uchovat v ledničce,“ dodává Jana.
TIP: Ke snídani si můžete dát klidně to samé jídlo, co k večeři!
Chyba č. 5: Jídlo nás nudí
Buďme kreativní, vaření i jídlo může být radost. Aby bylo jídlo zábavné, dobré a obsahovalo pestré zdroje živin, nepodléhejme stereotypům. Pravidelně zkoušejte jinou zeleninu, skočte na farmářské trhy, udělejte si výlet na nejbližší farmu. Jezte v přírodě, používejte byliny a jedlé květy.
TIP: Inspirací vám může být třeba i přednáška Karolíny Kunftové v UMu, dozvíte se jak chytře sestavovat talíř, nakupovat i připravovat jídla tak, aby jídlo bylo naším lékem i zábavou.
Článek vyšel v magazínu Proženy.cz.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.