Telecí: Použijte ho na steak, pečeni nebo burger
Základní rada zní: Telecí grilujte vždy na medium, tedy střední stupeň propečení. Maso je měkké a libové, ovšem pokud ho „přetáhnete“, ztratí šťávu a potěšení z dokonale růžového telecího se nekoná. „Na pánev můžete přihodit stroužek česneku, krásně maso ovoní. Česnek k telecímu vůbec dobře pasuje,“ doporučuje Martin Zavoďan, šéfkuchař Našeho masa.
Přidejte bylinky
Výbornou volbou je i šalvěj – tu zabalte do rolády. Telecí krk nebo pupek osolte, opepřete, na maso rovnoměrně rozložte plátky šalvěje i česneku a zavažte. Takto připravenou roládu zatáhněte na pánvi a poté pozvolna pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Zhruba za hodinu a půl by maso mělo být propečené doměkka.
Minutkové partie grilujte jako steak
Telecí kotletky jsou ikonická partie na minutku. Grilujte je minutu z každé strany a pak nechte 15 minut dojít v troubě předehřáté na 100–120 °C. Po jejich úpravě vám na pánvi navíc zůstane skvělý základ na omáčku – můžete ho svařit například s bílým vínem, které k telecímu příkladně pasuje. Z vykostěné kýty taky usmažíte lahodný řízek. K rychlé úpravě se kromě zmíněných partií hodí i telecí pečeně bez kosti a svíčková.
Do burgeru přidejte lůj
Burger namíchaný z telecího masa slaví v Našem mase úspěch pokaždé, když se objeví na menu. „Mleté telecí maso mícháme s hovězím lojem, který tvoří zhruba 20 % hmotnosti burgeru. Placka tak drží lépe pohromadě a má víc šťávy. Při grilování na maso ještě položíme tenké plátky hovězího špeku. V housce ho pak doplníme majonézou a cibulovou marmeládou,“ popisuje Martin Zavoďan.
Starý dobrý vídeňák
Vídeňský řízek se dělá po celém světě a často z různých druhů masa. Ten pravý je ale jen telecí! Použijte na něj kýtu, jako to dělají v Café Savoy, kde je vídeňák už léta vyhlášený. Dostatečně ho naklepejte, aby byl tenounký, a smažte v pořádné vrstvě přepuštěného másla.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.