facebook
instagram

Tipy na přípravu japonského wagyu: Stačí mu chvilka na grilu a lehké dochucení

12. prosince 2023
Wagyu se na pultu Našeho masa objevuje ve dvou verzích: porcované na tenké a na vyšší plátky. Zeptali jsme se tamního šéfkuchaře Martina Zavoďana, jak si wagyu připravit doma.

Partiím, které jsou nakrájené na tenké plátkypodobně jako třeba šunka, stačí na rozpáleném tálu zhruba 3 sekundy z každé strany. Maso je třeba jen zatáhnout, aby pustilo tuk, který zmáslovatí. Pozor, doma raději vezměte mašlovačku a pánev lehce potřete hovězím lojem. Tenký plátek by se totiž mohl při rychlém obracení snadno potrhat. Hotový steak lehounce poprašte kvalitní solí – v Našem mase doporučují například maldonskou nebo fluor de sal. 

Jak steak z wagyu dochutit?

Steak chutná skvěle jen tak, ale dochutit ho můžete japonskou omáčkou, tak jak ji připravují v Našem mase – smíchejte 4 díly sladké sójové omáčky, 1 díl slané sójové omáčky a 1 díl octa mirin. „Při podávání wagyu se rozhodně vyplatí předehřát talíř, protože tenké plátky velmi rychle chladnou a u tak exkluzivního masa by to byla věčná škoda,“ doporučuje Martin. 

Takto upravené ugrilované wagyu můžete podávat také s čerstvým žloutkem, do kterého budete jednotlivá sousta namáčet. K masu je výborná i omáčka yakiniku z misa a sójovky, kterou koupíte v Našem mase. V Čestru připravují tenké plátky wagyu metodou shabu-shabu s horkým dvojitým vývarem.

S wagyu pracujte jako s klasickým steakem

S wagyu, které je naporcované na plátky vysoké zhruba 0,5 cm, zacházejte jako s klasickým steakem. Nechte ho natemperovat (odležet při pokojové teplotě) a grilujte maximálně půl minuty z každé strany, aby byl propečený na stupeň medium rare. Tady už se nemusíte bát a můžete steak položit na rozpálenou pánev bez tuku, wagyu totiž pustí víc tuku, takže nehrozí, že by se vám plátek potrhal. 

Steak nechte nanejvýš minutu odpočinout na teplém místě a servírujte na ohřátém talíři. Dochucujte solí nebo stejnou omáčkou, kterou doporučujeme k tenkým plátkům. Při úpravě těch vyšších můžete trochu omáčky kápnout ke steaku přímo na pánev. Sójovka trochu zkaramelizuje a její chuť zesílí a zesládne.

Burgerovým fajnšmekrům určitě udělá radost burger z japonského wagyu. Ten prodávají v Našem mase už namletý, takže doma už stačí jen ugrilovat ho jako klasický burger – propéct na medium rare, dochutit omáčkou yakiniku a naservírovat do burgerové housky. Vyberte raději nějakou menší, aby nepřebila chuť masa. Žádné výrazné dochucení není třeba.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme