Wagyu à la shabu shabu z Čestru
Japonské wagyu z Tottori, které do Česka pravidelně dozváží řeznictví Naše maso, vás naučí pracovat s masem jinak. Hustě mramorované hovězí totiž nemusíte připravovat jen jako klasický steak, ale můžete se inspirovat přímo v japonské kuchyni. Stejně jako šéfkuchař Pavel Brichzin, který k přípravě wagyu v Čestru využil techniku shabu shabu. Je pro ni typická jednoduchost a výrazné chutě!
Shabu shabu je japonská technika, při které si maso (případně zeleninu, ryby či mořské plody) připravujete sami přímo na stole ve vroucím vývaru. Maso se v něm uvaří tak akorát a pak se namáčí ve výrazné omáčce zkombinované s čerstvým žloutkem.
Na dvojitý vývar budete potřebovat:
Na vývar:
- 10 kg hovězích kostí
- 20 l vody
- 2 slepičí stehna
- 4 bobkové listy
- 10 kuliček nového koření
- 15 kuliček pepře
- sůl
Na sušenou zeleninu:
- 500 g mrkve
- 500 g celeru
- 250 g petržele
- 2 cibule
- ½ paličky česneku
- Všechnu zeleninu nakrájejte a usušte v sušičce.
- Kosti dejte do hrnce a zalijte vodou až po okraj. Pomalu zahřívejte na mírném plameni. Voda nesmí vařit. Jakmile se začnou objevovat bublinky, ztlumte plamen na minimum. Pěnu nesbírejte.
- Přihoďte slepičí stehna a koření. Mírně osolte. Takto vývar táhněte přes noc.
- Ráno seberte přebytečný tuk a uchovejte ho na později. Pokud se během noci vyvařilo hodně vody, můžete ji dolít. Přidejte sušenou zeleninu a nechte táhnout další den a noc.
- Hotový vývar ráno sceďte přes plátno. Podle chuti dosolte. Můžete také přidat tuk, který vám zbyl z prvního dne.
Na vývar ze sušeného celeru:
- 1½ kg čerstvého celeru (bulvy), očištěného a nakrájeného na větší kusy
- ½ kg cibule
- ½ kg řapíkatého celeru
- Celer (bulvu i řapíky) nasušte v sušičce. Pak ho zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořeno, přidejte cibuli a vařte na mírném plameni 12 hodin. Vývar nesmí prudce vařit, pouze problublávat.
- Druhý den vývar přeceďte a vařte tak dlouho, dokud se nezredukuje na 150 ml omáčky.
K podávání:
- 40 g nízké roštěné z wagyu, nakrájené na tenké plátky
- 2 houby shitake
- hrst jarní cibulky, nakrájené nadrobno
- čerstvý žloutek (1 na každou porci)
Houby shitake krátce povařte ve vývaru. Vroucí vývar s houbami servírujte v misce vedle wagyu. Do menší misky vyklepněte žloutek a přilijte k němu trochu omáčky z vývaru ze sušeného celeru.
Plátek roštěné ponořte do vroucího vývaru a nechte zatáhnout. Pak maso pomocí hůlek namočte do rozmíchaného žloutku s omáčkou.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.