facebook
instagram

Tradiční polévky a jak na ně: Od vývaru po domácí játrové knedlíčky

Slepičí polévka s játrovými knedlíčky z Café Savoy
14. března 2025
Foto: Vojtěch Tesárek
Polévka – první chod, co zahřeje a potěší, nebo plnohodnotné hlavní jídlo. Ať už hledáte dokonalý vývar, hutnou čočkovou polévku nebo tipy, jak ji ještě víc vyšperkovat, tady najdete vše na jednom místě.

Akonzerva: Hotovky ve skle

Gulášovka, svíčková, dršťkovka nebo rajská – v Akonzervě v Jenči za Prahou vaří omáčky podle receptur Ambiente. Plní jimi sklenice a zavařují je, aby si je mohl kdokoliv vychutnat i mimo restauraci. Ideální na chalupu i do kuchyňky v apartmánu. Stačí ohřát a podávat.
Jdu nakupovat!

Jak udělat polévku vydatnější?

Pokud si chcete uvařit polévku, která zasytí, stačí mít doma mouku, vodu, sůl a vejce. S těmito základními ingrediencemi vykouzlíte rovnou několik variant vložky do polévky, a to nudle, kapání nebo strouhání.

A kdo by nemiloval játrové knedlíčky! Stačí pár ingrediencí a máte skvělou přílohu do vývaru, která ho povýší na úplně jinou úroveň. Recept z Café Savoy vás přesvědčí, že ty domácí jsou nejlepší. Navíc si je můžete připravit do zásoby a zamrazit – a při dalším vaření budete bez práce!

Vývary: základ dobré polévky

Bez pořádného vývaru to nepůjde. Jak ho připravit, co do něj přidat a jak dlouho ho táhnout? Tady jsme si pro vás připravili podrobný návod, který vám odhalí všechny tipy a triky kuchařů Ambiente. Pokud chcete něco extra, zkuste dvojitý vývar z Café Savoy nebo klasiku podle Lokálu. Pokud ale na vaření zrovna nemáte čas, můžete si koupit už hotový hovězí vývar z Našeho masa. Pro ty, kteří naopak mají času fůru, doporučujeme zkusit dvoudenní vývar z Čestru.

Broth, consommé nebo demi glace… vůbec nevíte, o čem je řeč? Pořád o vývarech! Existuje jich totiž celá řadav přehledu sedmi druhů vývarů se dozvíte, jak se liší a k čemu se nejlépe hodí.

Prohloubení znalostí

Jestli, vaříte rádi a chcete se dozvědět něco pro opravdové polévkové srdcaře, jste tady správně!

  • Sbírat, nebo nesbírat pěnu z vývaru? Někdy je to nutnost, jindy zbytečné. Podrobný rozbor vám poradí, kdy a proč pěnu odstraňovat.
  • Jak tvrdost vody ovlivňuje vývar? Možná vás překvapí, že i kvalita vody hraje roli v konečné chuti a čistotě vývaru. Zjistěte, jakou vodu preferují naši kuchaři.

Recepty na polévky, které musíte vyzkoušet

Polévky s sebou

Pokud nemáte čas nebo náladu vařit, v Našem Masu si můžete koupit již hotovou gulášovou i dršťkovou polévku – každé balení obsahuje dvě porce. K polévce přidáte do kastrolu jen vodu a můžete servírovat! A pokud přeci jen chcete vařit, ale nemáte suroviny, můžete si rovnou objednat balíček masa, ze kterého uděláte pořádný vývar. 

Ať už vaříte doma, nebo si polévku objednáte, jedno je jisté: dobrá polévka nikdy nezklame!

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme