facebook
instagram

Tradiční polévky a jak na ně: Od vývaru po domácí játrové knedlíčky

Slepičí polévka s játrovými knedlíčky z Café Savoy
14. března 2025
Foto: Vojtěch Tesárek
Polévka – první chod, co zahřeje a potěší, nebo plnohodnotné hlavní jídlo. Ať už hledáte dokonalý vývar, hutnou čočkovou polévku nebo tipy, jak ji ještě víc vyšperkovat, tady najdete vše na jednom místě.

Hotovky ve skle

Otevřít, nalít do kastrůlku, ohřát – a podávat! V Akonzervě v Jenči za Prahou vaří oblíbené omáčky podle receptur z restaurací Ambiente, plní jimi sklenice a pak je v tlakovém hrnci zavařují. A pár takových sklenic se vyplatí mít doma ve spíži nebo přibalit na chalupu či na dovolenou do apartmánu – prostě všude tam, kde máte k dispozici kuchyňku. Hotovku v podobě gulášové polévky, dršťkovky, svíčkové či rajské pak můžete servírovat raz dva! 
Kupujte na e-shopu.

Jak udělat polévku vydatnější?

Pokud si chcete uvařit polévku, která zasytí, stačí mít doma mouku, vodu, sůl a vejce. S těmito základními ingrediencemi vykouzlíte rovnou několik variant vložky do polévky, a to nudle, kapání nebo strouhání.

A kdo by nemiloval játrové knedlíčky! Stačí pár ingrediencí a máte skvělou přílohu do vývaru, která ho povýší na úplně jinou úroveň. Recept z Café Savoy vás přesvědčí, že ty domácí jsou nejlepší. Navíc si je můžete připravit do zásoby a zamrazit – a při dalším vaření budete bez práce!

Vývary: základ dobré polévky

Bez pořádného vývaru to nepůjde. Jak ho připravit, co do něj přidat a jak dlouho ho táhnout? Tady jsme si pro vás připravili podrobný návod, který vám odhalí všechny tipy a triky kuchařů Ambiente. Pokud chcete něco extra, zkuste dvojitý vývar z Café Savoy nebo klasiku podle Lokálu. Pokud ale na vaření zrovna nemáte čas, můžete si koupit už hotový hovězí vývar z Našeho masa. Pro ty, kteří naopak mají času fůru, doporučujeme zkusit dvoudenní vývar z Čestru.

Broth, consommé nebo demi glace… vůbec nevíte, o čem je řeč? Pořád o vývarech! Existuje jich totiž celá řadav přehledu sedmi druhů vývarů se dozvíte, jak se liší a k čemu se nejlépe hodí.

Prohloubení znalostí

Jestli, vaříte rádi a chcete se dozvědět něco pro opravdové polévkové srdcaře, jste tady správně!

  • Sbírat, nebo nesbírat pěnu z vývaru? Někdy je to nutnost, jindy zbytečné. Podrobný rozbor vám poradí, kdy a proč pěnu odstraňovat.
  • Jak tvrdost vody ovlivňuje vývar? Možná vás překvapí, že i kvalita vody hraje roli v konečné chuti a čistotě vývaru. Zjistěte, jakou vodu preferují naši kuchaři.

Recepty na polévky, které musíte vyzkoušet

Polévky s sebou

Pokud nemáte čas nebo náladu vařit, v Našem Masu si můžete koupit již hotovou gulášovou i dršťkovou polévku – každé balení obsahuje dvě porce. K polévce přidáte do kastrolu jen vodu a můžete servírovat! A pokud přeci jen chcete vařit, ale nemáte suroviny, můžete si rovnou objednat balíček masa, ze kterého uděláte pořádný vývar. 

Ať už vaříte doma, nebo si polévku objednáte, jedno je jisté: dobrá polévka nikdy nezklame!

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme