Tradiční polévky a jak na ně: Od vývaru po domácí játrové knedlíčky

Hotovky ve skle

Jak udělat polévku vydatnější?
Pokud si chcete uvařit polévku, která zasytí, stačí mít doma mouku, vodu, sůl a vejce. S těmito základními ingrediencemi vykouzlíte rovnou několik variant vložky do polévky, a to nudle, kapání nebo strouhání.
A kdo by nemiloval játrové knedlíčky! Stačí pár ingrediencí a máte skvělou přílohu do vývaru, která ho povýší na úplně jinou úroveň. Recept z Café Savoy vás přesvědčí, že ty domácí jsou nejlepší. Navíc si je můžete připravit do zásoby a zamrazit – a při dalším vaření budete bez práce!
Vývary: základ dobré polévky
Bez pořádného vývaru to nepůjde. Jak ho připravit, co do něj přidat a jak dlouho ho táhnout? Tady jsme si pro vás připravili podrobný návod, který vám odhalí všechny tipy a triky kuchařů Ambiente. Pokud chcete něco extra, zkuste dvojitý vývar z Café Savoy nebo klasiku podle Lokálu. Pokud ale na vaření zrovna nemáte čas, můžete si koupit už hotový hovězí vývar z Našeho masa. Pro ty, kteří naopak mají času fůru, doporučujeme zkusit dvoudenní vývar z Čestru.
Broth, consommé nebo demi glace… vůbec nevíte, o čem je řeč? Pořád o vývarech! Existuje jich totiž celá řada – v přehledu sedmi druhů vývarů se dozvíte, jak se liší a k čemu se nejlépe hodí.
Prohloubení znalostí
Jestli, vaříte rádi a chcete se dozvědět něco pro opravdové polévkové srdcaře, jste tady správně!
- Sbírat, nebo nesbírat pěnu z vývaru? Někdy je to nutnost, jindy zbytečné. Podrobný rozbor vám poradí, kdy a proč pěnu odstraňovat.
- Jak tvrdost vody ovlivňuje vývar? Možná vás překvapí, že i kvalita vody hraje roli v konečné chuti a čistotě vývaru. Zjistěte, jakou vodu preferují naši kuchaři.
Recepty na polévky, které musíte vyzkoušet
- Čočková polévka – tradiční i moderní pojetí této oblíbené klasiky.
- Vánoční rybí polévka z Café Savoy – proč si ji nedopřát i mimo svátky?
- Krkonošské kyselo z Esky – vydatná polévka a k tomu ještě plná chuti.
- Pravý ukrajinský boršč – existuje spoustu verzí, ale tahle je podle nás nejlepší!
- Dršťková polévka – Lokál ji má na menu každý den a vy si ji můžete udělat doma.
- Kopřivová polévka – pomalu se blíží sezona kopřiv a tohle je ideální nápad, jak je zužitkovat!
Polévky s sebou
Pokud nemáte čas nebo náladu vařit, v Našem Masu si můžete koupit již hotovou gulášovou i dršťkovou polévku – každé balení obsahuje dvě porce. K polévce přidáte do kastrolu jen vodu a můžete servírovat! A pokud přeci jen chcete vařit, ale nemáte suroviny, můžete si rovnou objednat balíček masa, ze kterého uděláte pořádný vývar.
Ať už vaříte doma, nebo si polévku objednáte, jedno je jisté: dobrá polévka nikdy nezklame!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.