Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente

Připravte si domácí pečivo, které se stane perlou víkendové snídaně i každé odpolední svačiny. Je to snadné, rychlé a díky podmáslí budou rohlíky a housky krásně vláčné.
Pekárna s kuchyní, kde to žije celý den

Navštivte karlínskou Esku. Každý den pečeme náš vyhlášený chleba 33 a k tomu sladké loupáky, buchty, bábovky i koláče. Chleba 66 je dostupný každý pátek do vyprodání. Pokud nemáte chuť na pečivo, přijďte na oběd z lokálních surovin nebo vyhlášené snídaně, které si můžete dát až do pozdního odpoledne. A cestou k pokladně omrkněte i náš bohatý koloniál.
Na 10 kusů pečiva:
- 540 g hladké mouky
- 90 g másla, změklého
- 16 g soli
- 5 g cukru
- 340 ml podmáslí
- 23 g čerstvého droždí
- Do mísy dejte mouku, máslo, sůl a cukr. Promíchejte.
- Přilijte podmáslí, vsypte rozdrobené droždí a vypracujte hladké nelepivé těsto. V robotu míchejte zhruba 10 minut.
- Hotové těsto nechte vykynout (mělo by zdvojnásobit objem) a při tom ho jednou či dvakrát ztužte – vyklopte z díže, překoulejte a vraťte zpátky, aby mohlo dál nabíhat. Proces může trvat i 90 minut, záleží na okolních podmínkách.
- Bochan rozdělte na deset bochánků (tzv. klonků), skoulejte je a zakryté potravinářskou folií nechte kynout dalších 20 minut. V překouleném těstě se aktivuje lepek a zároveň se uvolní oxid uhličitý – droždí se nadechne kyslíku a dokáže pak lépe působit v kynoucím těstě, které se ztuží a zjemní.
- Nakynuté bochánky rozválejte na ovál podobný trojúhelníku, srolujte do tvaru rohlíků a každý z nich ještě jemně vyválejte. Budoucí rohlíky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a znovu přikryjte fólií – potřebují mírně dokynout.
U housek se postupuje trochu jinak: Vykynuté těsto rozvažte na bochánky a rovnou vyválejte do obdélníku, smotejte do hada a upleťte housky. Poté je přeneste na plech s pečicím papírem a schovejte pod fólii – dokynou za 20 až 30 minut.
- Housky i rohlíky můžete před upečením posypat mákem, kmínem nebo hrubozrnnou solí. Obvykle se to dělá hned po vytvarování pečiva.
- Pečte 10 až 15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, dokud nejsou pěkně zlatavé. Pekaři k tomu využívají konvektomat a nastavují 10 % páry.
Pekařská technika koulení má za cíl propojit ingredience do kompaktní hmoty. V překouleném těstě se aktivuje lepek a zároveň se uvolní oxid uhličitý – droždí se nadechne kyslíku a dokáže o to lépe působit v kynoucím těstě, které se ztuží a zjemní.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.