facebook
instagram

Velikonoční nákup masa: Jehněčí je klasika, vsaďte ale i na další druhy mas

25. března 2024
Foto: Jan Zima
Máme pro vás tipy na (ne)tradiční druhy masa a masné výrobky, díky kterým vykouzlíte vynikající velikonoční pokrmy.

K Velikonocům patří i bohatě prostřená sváteční tabule, u které se sejde celá rodina. To pochopitelně obnáší důkladné plánování jednotlivých chodů a pečlivý nákup surovin. Pokud váháte, kolik masa nakoupit, případně kterou partii na daný pokrm zvolit, neostýchejte se zeptat řezníka.

„Stačí nám říct, jaké jídlo plánujete a pro kolik osob, a my vám rádi poradíme. Dokonce bych řekl, že takové otázky řezníka potěší,“ povzbuzuje vás řezník Adam Zlatohlávek, kterého můžete znát z řeznictví Naše maso. Společně s ním jsme pro vás sestavili nákupní seznam, díky kterému budou vaše Velikonoce krásně vypečené, křupavé a voňavé.

Drůbeží maso

„Na velikonoční tabuli by nemělo chybět něco mladého. Doporučuju například malinká kuřátka, která můžete naplnit nádivkou,“ nabízí řezník první tip. Pokud budete hostit početnou rodinu, raději si na nákupní seznam připište celá kuřata. „Mým nejoblíbenějším velikonočním receptem je právě vykostěné kuře s troškou nádivky,“ doplňuje.

Telecí maso

Že u vás v rodině patří k Velikonocům řízky? Pak řezníka poproste o telecí maso. Už teď vám můžeme zaručit, že z masa telat, která jsou mimochodem krmena pouze mlékem, usmažíte lahodné vídeňské řízky. Inspirujte se například receptem šéfkuchaře Martina Čáslavky, který působí v Café Savoy.

Jehněčí maso

Když se řekne Velikonoce, většina z nás si představí jehněčí maso. Na výběr máte hned z několika partií, ze kterých připravíte fantastické velikonoční hody. Chcete své blízké potěšit jemným masem? Vyzkoušejte recept na pomalu pečené jehněčí kolínko. Pokud máte o Velikonocích chuť na pečeni, poproste řezníka o jehněčí krk, kýtu, hřbet nebo plec.

Zmíněné partie můžete pomalu upéct v celku v doprovodu bylinek a česneku a následně servírovat se špenátem a bramborovým či houskovým knedlíkem. „Z jehněčích žeber zase připravíte skvělou roládu,“ dodává Adam Zlatohlávek. 

Pro všechny, kteří chtějí spojit tradiční s moderním, je tu jehněčí svíčková. Z delikátního masa můžete udělat steak a doplnit ho pečenými bramborami a jarním zeleninovým salátem. Jestliže plánujete větší sešlost, zvažte nákup celého (či půlky) kůzlete, které je ideální na pečení, a především rožnění s bylinkami.

Uzené maso

„Na nákupní seznam rozhodně připište i uzené, užijete ho minimálně do velikonoční nádivky,“ připomíná Adam Zlatohlávek. Sám svým blízkým každoročně předkládá nádivku s uzeným masem, medvědím česnekem a mandlemi.

Co dalšího přihodit do košíku?

Maso bychom měli, teď přicházejí na řadu další suroviny, které jsou nezbytné pro přípravu velikonočních pokrmů. Základ jsou samozřejmě kvalitní vejce. Pokud máte tu možnost, dejte přednost vajíčkům od slepic z volného chovu. Dospělé koledníky můžete odměnit kapkou něčeho ostřejšího, třeba slivovicí nebo hruškovicí.

Jestliže jste v časovém presu, můžete si práci ulehčit předpřipravenou velikonoční nádivkou. A vřele doporučujeme i lahodný mazanec z Myšáka.

Tip: Báječně chutná i s tenkou vrstvou marmelády od Blanky Milfait.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme