facebook
instagram

Vepřo knedlo zelo podle šéfkuchaře Lokálu

vepřová pečeně s knedlíkem a dušeným zelím
13. května 2025
Foto: Archiv Ambiente
Chcete si doma připravit poctivé vepřo knedlo zelo? Výkonný šéfkuchař Lokálů Václav Kouba se podělil o svůj osvědčený recept. Díky němu bude maso dokonale propečené, knedlíky a zelí – jedna báseň. Připravte si tradiční českou klasiku jako od mistrů kuchyně.

Lokál: Poctivá hospoda a pivo jako křen

Lokály jsou splněným snem o české hospodě, kde jsou štamgasti jako doma. Po otevření prvního Lokálu Dlouhááá v roce 2009 přibylo dalších osm podniků v Praze, Brně a Plzni. Vaříme poctivě a čepujeme pivo čerstvé do posledního loku. Zastavte se na jedno nebo na celý večer.
Najděte si svůj Lokál

Na pečený bůček:

  • 1 kg bůčku v celku i s kůží
  • 250 g cibule 
  • 3 stroužky česneku 
  • vepřový vývar
  • sůl a pepř

Na bramborový knedlík: 

  • 1 kg brambor (varný typ C) 
  • 250–400 g hrubé mouky
  • 1–2 vejce 
  • sůl 
  • máslo na potření

Na dušené zelí:

  • 600 g hlávkového zelí 
  • 100 g bílé cibule 
  • 100 g hladké mouky 
  • 150 g sádla
  • 500 ml vepřového vývaru
  • kmín celý 
  • sůl 
  • ocet 
  • cukr krupice

Postup:

  1. Začněte masem. Kůži nařezejte na čtverečky o průměru 1 cm. Bůček osolte a opepřete ze všech stran a nechte přes noc odležet v lednici. 
  2. Druhý den maso vytáhněte z chladničky a nechte půl hodiny na lince, aby se ohřálo na pokojovou teplotu. Poté ho zprudka opečte nasucho na pánvi, stačí půl minuty z každé strany, ať se zatáhne. 
  3. Do pekáče dejte oloupanou a nakrájenou cibuli a česnek. Navrch položte bůček, kůží nahoru. 
  4. Do pánve po bůčku nalijte trochu vývaru, aby se spojil s výpekem. Tekutinou pak podlijte maso.
  5. Předehřejte troubu na 200 °C a pečte zhruba 1½ hodiny. Pravidelně podlévejte. Upečené maso poznáte tak, že se snadno oddělí od vidličky. 
  6. Brambory na knedlíky uvařte a nechte úplně zchladnout (můžete je uvařit i den předem). 
  7. Nastrouhejte je nahrubo a postupně přidávejte mouku, dokud těsto nezíská optimální konzistenci – to znamená, že je hladké a nelepí. 
  8. Do směsi vmíchejte vejce, trochu soli a vypracujte těsto. Postupujte rychle, aby vám těsto působením soli nezřídlo. 
  9. Vytvarujte zhruba půlkilové válečky a vařte je v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Během varu s knedlíky po pár minutách opatrně pohněte, aby se nepřilepily ke dnu. Po vytažení z hrnce je potřete máslem, budou vláčnější. 
  10. Zelí očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. Oloupanou cibuli nasekejte na drobné kostičky. Z mouky a 100 g sádla si připravte jíšku.
  11. Do dostatečně velkého hrnce dejte zbylé sádlo a rozpalte ho. Přihoďte cibuli i kmín, a až bude cibule do sklovata, přidejte zelí. Podlijte vývarem, osolte a duste do poloměka, trvá to zhruba 30 minut. 
  12. Dle potřeby zahustěte jíškou a za stálého míchání vařte asi 5 minut, aby se zelí nepřipálilo.
  13. Dochuťte solí, cukrem a octem a za stálého míchání vařte ještě 5 minut. Hotovo!

Něco navíc

Bůček je na pečení ideální, jelikož je tučný a maso je po upečení šťavnatější než například libová plec, která se může vysušit. Také je lepší péct jej v celku než nakrájený na kostky – čím větší kus masa, tím více šťávy si uchová. „V Lokálech pečeme bůček i s kůží, která podrží tuk i šťávu uvnitř masa. Díky tomu je ještě chutnější,“ říká Václav Kouba.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme