Vepřo knedlo zelo podle šéfkuchaře Lokálu

Chcete si doma připravit poctivé vepřo knedlo zelo? Výkonný šéfkuchař Lokálů Václav Kouba se podělil o svůj osvědčený recept. Díky němu bude maso dokonale propečené, knedlíky a zelí – jedna báseň. Připravte si tradiční českou klasiku jako od mistrů kuchyně.
Lokál: Poctivá hospoda a pivo jako křen

Lokály jsou splněným snem o české hospodě, kde jsou štamgasti jako doma. Po otevření prvního Lokálu Dlouhááá v roce 2009 přibylo dalších osm podniků v Praze, Brně a Plzni. Vaříme poctivě a čepujeme pivo čerstvé do posledního loku. Zastavte se na jedno nebo na celý večer.
Na pečený bůček:
- 1 kg bůčku v celku i s kůží
- 250 g cibule
- 3 stroužky česneku
- vepřový vývar
- sůl a pepř
Na bramborový knedlík:
- 1 kg brambor (varný typ C)
- 250–400 g hrubé mouky
- 1–2 vejce
- sůl
- máslo na potření
Na dušené zelí:
- 600 g hlávkového zelí
- 100 g bílé cibule
- 100 g hladké mouky
- 150 g sádla
- 500 ml vepřového vývaru
- kmín celý
- sůl
- ocet
- cukr krupice
Postup:
- Začněte masem. Kůži nařezejte na čtverečky o průměru 1 cm. Bůček osolte a opepřete ze všech stran a nechte přes noc odležet v lednici.
- Druhý den maso vytáhněte z chladničky a nechte půl hodiny na lince, aby se ohřálo na pokojovou teplotu. Poté ho zprudka opečte nasucho na pánvi, stačí půl minuty z každé strany, ať se zatáhne.
- Do pekáče dejte oloupanou a nakrájenou cibuli a česnek. Navrch položte bůček, kůží nahoru.
- Do pánve po bůčku nalijte trochu vývaru, aby se spojil s výpekem. Tekutinou pak podlijte maso.
- Předehřejte troubu na 200 °C a pečte zhruba 1½ hodiny. Pravidelně podlévejte. Upečené maso poznáte tak, že se snadno oddělí od vidličky.
- Brambory na knedlíky uvařte a nechte úplně zchladnout (můžete je uvařit i den předem).
- Nastrouhejte je nahrubo a postupně přidávejte mouku, dokud těsto nezíská optimální konzistenci – to znamená, že je hladké a nelepí.
- Do směsi vmíchejte vejce, trochu soli a vypracujte těsto. Postupujte rychle, aby vám těsto působením soli nezřídlo.
- Vytvarujte zhruba půlkilové válečky a vařte je v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Během varu s knedlíky po pár minutách opatrně pohněte, aby se nepřilepily ke dnu. Po vytažení z hrnce je potřete máslem, budou vláčnější.
- Zelí očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. Oloupanou cibuli nasekejte na drobné kostičky. Z mouky a 100 g sádla si připravte jíšku.
- Do dostatečně velkého hrnce dejte zbylé sádlo a rozpalte ho. Přihoďte cibuli i kmín, a až bude cibule do sklovata, přidejte zelí. Podlijte vývarem, osolte a duste do poloměka, trvá to zhruba 30 minut.
- Dle potřeby zahustěte jíškou a za stálého míchání vařte asi 5 minut, aby se zelí nepřipálilo.
- Dochuťte solí, cukrem a octem a za stálého míchání vařte ještě 5 minut. Hotovo!
Něco navíc
Bůček je na pečení ideální, jelikož je tučný a maso je po upečení šťavnatější než například libová plec, která se může vysušit. Také je lepší péct jej v celku než nakrájený na kostky – čím větší kus masa, tím více šťávy si uchová. „V Lokálech pečeme bůček i s kůží, která podrží tuk i šťávu uvnitř masa. Díky tomu je ještě chutnější,“ říká Václav Kouba.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.