facebook
instagram

10 věcí, které jste možná nevěděli o Lokálu Pod Divadlem

Interiér plzeňského Lokálu Pod Divadlem
29. května 2025
Foto: Katřina Antoš
Lokál Pod Divadlem možná znáte jako místo s poctivou kuchyní a perfektně ošetřenou plzní. Věděli jste ale, že má největší zahrádku ze všech Lokálů, vlastní výčep, dvorní ilustrátory a jako jedinému v celé síti mu šéfuje žena? Tady je deset věcí, které jste o plzeňském Lokálu zřejmě netušili.

Lokál Pod Divadlem

V kulturním srdci Plzně hned vedle Divadla J. K. Tyla to pořád žije a potkávají se tady lidé z celého města. Pečlivě ošetřené pivo k nám proudí jen pár stovek metrů z nedalekého pivovaru. Stavte se k nám posedět nebo si naše jídlo a pití užijte v klidu doma.
Udělejte si rezervaci

1. Dva ilustrátoři

Každý Lokál má svého dvorního ilustrátora a právě obrázky v Plzni vymyslel a nakreslil populární výtvarník a hudebník Honza Vyčítal. Zakladatel kapely Greenhorns, zpěvák, textař, kytarista a karikaturista patřil k průkopníkům české country. Zemřel v březnu 2020, když mu bylo 77 let. Je například autorem ilustrací na dřevěném obložení, které se táhne kolem celého Lokálu. 

Na jeho odkaz navazuje začínající ilustrátorka Barbora Burianová, která kreslila ilustraci k 10. narozeninám Lokálu Pod Divadlem. 

„Vždycky je pro mě důležité navázat na vizuální styl, který už je nastavený. V tomto případě jsem dostala zadáno, že musí jít o kresbu linkou, která je pro vizuální styl Lokálů typická. Následně jsem si vyhledala, co symbolizuje číslo deset, a zjistila jsem, že to znamená štěstí. A tak jsem všechna tři slova spojila do jedné ilustrace a vzniklo kolo štěstí s deseti políčky. V nich jsou napsané různé věci charakteristické právě pro Lokál,“ vysvětluje ilustrátorka.

2. Všude dobře, doma nejlíp

Šéfkuchař plzeňského Lokálu Jindřich Štolba má s vedením kuchyně bohaté zkušenosti, protože nějakou dobu řídil tu v Lokále Nad Stromovkou v Praze. Na Lokálech miluje poctivost jídel a v kuchyni se nejvíce vyřádí, když mu do ruky dáte flák masa. Pokud zrovna neskáče kolem plotny, rád si odpočine u videohry.

O Jindrovi ale možná nevíte ještě jednu věc – než nastoupil do plzeňského Lokálu, vařil téměř pět let v Lokále Nad Stromovkou. Mezitím vyzkoušel i jiné restaurace, ale nakonec se vrátil „domů“. „Vždycky jsem měl vztah k hotovkám a líbila se mi práce s čerstvými surovinami, což je v Lokále samozřejmost,“ zmiňuje jeden z důvodů, proč v Lokále nakonec zakotvil.

3. Plzeňský meeting point

Lokál Pod Divadlem sídlí uprostřed centra Plzně, hned vedle Divadla J. K. Tyla a za rohem od Smetanových sadů. Je proto jen málo Plzeňáků, kteří by se tu na orosenou hladinku ještě nezastavili. Pořádáme tu pro ně spoustu akcí, máme hodně míst na sezení i na stání a v létě velikou zahrádku. 

A nuda u nás rozhodně není! Pravidelně pořádáme benefiční akce – třeba Support your Local DJ's, zabijačky nebo letní grilovačky.

4. Plzeňské speciality

Na jídle si tu obecně dost zakládáme a v podstatě všechno si připravujeme sami, a to třeba včetně knedlíků a dezertů. A jelikož jsme plzeňská hospoda, na menu pravidelně nechybí vošouch nebo nakládaný karbanátek na kyselo.

5. Výčep Pod Divadlem

Máme extra výčep! Výčep Pod Divadlem se nachází hned vedle Lokálu Pod Divadlem. Na první pohled mají tyto dva podniky mnoho společného, ale i tak se v mnohém liší.

A to hlavně nabídkou piv. Ve Výčepu Pod Divadlem si kromě toho plzeňského můžete vychutnat i další pivní styly, a poznat tak pestrost pivního světa v celé jeho kráse. 

6. Největší zahrádka

Znáte něco lepšího, než si v létě sednout s vychlazeným pivem na zahrádku? V Lokále pod Divadlem vás tohle potěšení rozhodně nemine. Pyšníme se totiž největší venkovní zahrádkou ze všech Lokálů – nabízí 120 míst k sezení a je otevřená od března do října

A ano, obsloužíme vás i venku! Pokud na vás už nezbude místo, dalších 120 míst najdete  uvnitř, takže ať je, jak chce, vždycky se tu pro vás nějaká židle najde.

7. Za odnesený půllitr odměna

V Lokále pod Divadlem platí v létě jedno nepsané pravidlo: kdo pomůže a odnese prázdný půllitr zpátky dovnitř, má u obsluhy malé plus. V době, kdy je otevřená zahrádka a venku to žije, je totiž každá ruka dobrá. Takže pokud budete mít žízeň, stačí udělat tenhle drobný úkrok k výčepu – a vaše další pivo možná přistane na stole o něco dřív.

8. Jediná generální manažerka 

Jako jedinému z Lokálů nám šéfuje žena! V roce 2015 pokládala v Lokálu Pod Divadlem do police první půllitry jako servírka, dnes už zde působí na pozici manažerky. Michaela Hauptmann se nejen díky tomu naučila, že nejdůležitější je stavět na spokojeném personálu. Protože jedině ten se potom o hosty stará, jak nejlépe umí.

Na práci Míšu nejvíc baví předávat zkušenosti kolegům, vymýšlet a zdokonalovat akce, kterých rozhodně není pomálu. Je přísná, ale spravedlivá. Co je pro ni největší odměnou? Jednoznačně tým, který je hrdý na svou práci a štamgasti, kteří se do Lokálu vracejí. A že jich za ta léta není málo…

9. Stoly s jmenovkou

A ne tak ledajakou! V Plzni o své štamgasty pečují do té míry, že několik nejvěrnějších má svůj stůl nadepsaný jmenovkou hned vedle háčku na kabát. Plzenští štamgasté se rádi zapojují i do mimopracovních týmových aktivit – jako je třeba každoroční lokálovský volejbalový turnaj. 

10. Desáté výročí

Lokál v Plzni své brány prvním hostům otevřel už před 10 lety! Kulatiny si žádaly velkolepou oslavu, která proběhla 19. května. Venku se čepovalo pivo, opékalo sele, hrála kapela Tres Akordes a nechyběl ani pořádný narozeninový dort.

Vyvrcholením večera bylo slavnostní naražení dřevěného sudu s nefiltrovanou plzní přesně v 18:42 – čas nebyl zvolen náhodně, odkazuje na rok 1842, kdy vznikla první várka plzeňského ležáku.

View post on Instagram
 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme