facebook
instagram

Duroc na talíři: V Lokálech je na jídelníčku nové vepřové

Partie vepřového z plemene duroc.
17. března 2025
Foto: Jakub Dohnálek
V Amase začali zpracovávat vepřové plemene duroc, a to na přání Lokálů, kde z něj teď vaří oblíbená jídla. Kuchařům šlo hlavně o kvalitu a původ, který je díky spolupráci s Amasem dohledatelný. Řezníci navíc vyladili porcování tak, aby měly Lokály s novým masem minimální práci.

Dobré pivo a poctivá kuchyně

Lokály jsou splněným snem o české hospodě, kde jsou štamgasti jako doma. V roce 2009 jsme otevřeli Lokál Dlouháááá a brzy následovaly další. Dnes jich máme devět – sedm v Praze a po jednom v Plzni a Brně.
Čepujeme pivo čerstvé do posledního loku a vaříme jako doma. Lokál jsou české hospody, kde si dáváme záležet na dobrém pivu a poctivé kuchyni. 
Pojďte dál!

Pro Lokály je tato změna důležitým krokem směrem k českému masu. Předtím nebylo možné s jistotou říct, ze kterého plemene vepřové v lokálovských kuchyních pochází, protože dodavatelé často nakupovali suroviny ze zahraničí a plemeno nebylo specifikováno

S durocem, který patří k nejrozšířenějším plemenům v Česku, se ale situace změnila. Amaso ho od června odebírá z Chovservisu v Hradci Králové a zná podmínky chovu i původ zvířat. Navíc z něj řezníci v Amase vlastnoručně vyrábějí anglickou slaninu

Ideální na pečení

Duroc ale není jediné vepřové, se kterým v lokálovských kuchyních pracují. „Snažíme se z Amasa odebírat duroc v co největším množství, zatím však nejsou vždy schopni zcela pokrýt naši poptávku – například u řízků, které děláme z kotlety,“ popisuje aktuální situaci Václav Kouba, výkonný šéfkuchař Lokálů. 

Kuchaři z durocu využívají zejména partie, jako je bůček a plecko, které jsou ideální na omáčky a pečení. A pokud jde o chuť? Podle Václava hosté změnu nepostřehli, chuťově se nové vepřové totiž nijak neodlišuje. 

Kvalitou ovšem ano. Amaso zajišťuje, aby maso bylo bez ořezů, a samozřejmě není plné vody. „Je pevnější, než bývalo v minulosti vepřové od jiných dodavatelů,“ pochvaluje si Václav. A to je pro kuchaře v Lokálech rozhodující.

Vepřové – plemeno duroc 

Prase plemene duroc je známé pro své vynikající vlastnosti – maso má vysoký obsah intramuskulárního (vnitrosvalového) tuku, což mu dává nezaměnitelnou šťavnatost a křehkost. Vyniká také výrazným mramorováním.

Prasata jsou střední až větší velikosti, s červenou až zlatavou srstí a mají pevnou, robustní stavbu těla.

Duroc je odolné a přizpůsobivé plemeno, které se vyznačuje klidnou povahou. Hodí se na komerční chovy, ale dokáže splnit i specifické požadavky malých chovatelů. Díky své genetické výbavě je často využíváno ke křížení s jinými plemeny.

Zdroj: kuchaři Ambiente
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme