Duroc na talíři: V Lokálech je na jídelníčku nové vepřové

Dobré pivo a poctivá kuchyně

Čepujeme pivo čerstvé do posledního loku a vaříme jako doma. Lokál jsou české hospody, kde si dáváme záležet na dobrém pivu a poctivé kuchyni.
Pro Lokály je tato změna důležitým krokem směrem k českému masu. Předtím nebylo možné s jistotou říct, ze kterého plemene vepřové v lokálovských kuchyních pochází, protože dodavatelé často nakupovali suroviny ze zahraničí a plemeno nebylo specifikováno.
S durocem, který patří k nejrozšířenějším plemenům v Česku, se ale situace změnila. Amaso ho od června odebírá z Chovservisu v Hradci Králové a zná podmínky chovu i původ zvířat. Navíc z něj řezníci v Amase vlastnoručně vyrábějí anglickou slaninu.
Ideální na pečení
Duroc ale není jediné vepřové, se kterým v lokálovských kuchyních pracují. „Snažíme se z Amasa odebírat duroc v co největším množství, zatím však nejsou vždy schopni zcela pokrýt naši poptávku – například u řízků, které děláme z kotlety,“ popisuje aktuální situaci Václav Kouba, výkonný šéfkuchař Lokálů.
Kuchaři z durocu využívají zejména partie, jako je bůček a plecko, které jsou ideální na omáčky a pečení. A pokud jde o chuť? Podle Václava hosté změnu nepostřehli, chuťově se nové vepřové totiž nijak neodlišuje.
Kvalitou ovšem ano. Amaso zajišťuje, aby maso bylo bez ořezů, a samozřejmě není plné vody. „Je pevnější, než bývalo v minulosti vepřové od jiných dodavatelů,“ pochvaluje si Václav. A to je pro kuchaře v Lokálech rozhodující.
Vepřové – plemeno duroc
Prasata jsou střední až větší velikosti, s červenou až zlatavou srstí a mají pevnou, robustní stavbu těla.
Duroc je odolné a přizpůsobivé plemeno, které se vyznačuje klidnou povahou. Hodí se na komerční chovy, ale dokáže splnit i specifické požadavky malých chovatelů. Díky své genetické výbavě je často využíváno ke křížení s jinými plemeny.
Zdroj: kuchaři Ambiente
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.