facebook
instagram

Voní jako Vánoce a připomíná Slunce. Kde se vzala vinná klobása a jak ji nejlépe připravit?

27. listopadu 2024
Foto: Jan Zima
Vine se a patří do ní víno. Nejen o vánocích patří na stůl vinná klobása – česká, zatočená verze klobásy bavorské. Voní po kardamomu a kůře z citronu, můžete ji vařit, péct i grilovat nebo si na ni zajít do řeznictví Naše maso. Právě odtud máme i následující recept.

Vzhůru pro kvalitní maso

Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je místem pro všechny, kteří hledají kvalitní maso od tuzemských chovatelů. Přijďte si nakoupit do Dlouhé ulice.
Sem pro maso

Pohanský svátek

Vinnou klobásu najdeme už v kuchařkách z 19. století, přesného autora dnes tradičního řeznického výrobku ale neznáme. Klobása se jí tradičně ke konci adventu, respektive v době zimního slunovratu. Stočená, opečená uzenina totiž svým vzhledem připomíná Slunce, jehož návrat a postupné prodlužování dnů o slunovratu slavili naši předci. 

Jak ji melou a plní řezníci

Vinná klobása dostala svůj název díky vínu, které je jednou ze surovin, po nichž výrobek voní. Do mletého hovězího z čestru a vepřového přeštického masa řezníci přidávají ještě housku, plnotučné farmářské mléko, vodu, sůl, černý pepř, ale hlavně muškátový květ, citronovou kůru a hřebíček. I díky těmto aromatickým druhům koření je klobása skvělým atributem na vánoční tabuli.

View post on Instagram
 

Jak ji připravit?

Klobásu prodávají v Našem mase už stočenou. Vy si z ní můžete jednotlivým vázáním připravit menší klobásky, nebo ji tak jak je propíchnout a opéct na pánvi lehce vymazané tukem. Když ji předtím obalíte v mouce, bude pak příjemně křupat.

Můžete ji také péct, smažit v trojobalu nebo před pečením lehce ohřát ve vodě. Pokud klobásu pečete v troubě, postačí vám vyhřátá na 120°C. Až klobása začne lehce zlatavět, je čas servírovat.

Ať už zvolíte jakoukoliv metodu, základem je klobásu nevypéct dosucha. Servírovat ji můžete se zelím po obdobě jelita nebo s chlebem a hořčicí – tak, jak vám ji podají řezníci v Našem mase, jíte-li na místě. Na jejich pultě je možné ji zakoupit na váhu nebo v balíčcích po 500 gramech

Jak na to, aby klobása nepopraskala?


Spařte klobásu ve vodě. Tento trik radí i Marie B. Svobodová ve své knize Kuchařská škola z roku 1894. Ponořte ji do vroucí vody na 30 sekund, osušte, potřete řádně tukem a až poté pečte nebo smažte. Střívko se ve vodě krásně zatáhne a udrží obsah klobásy při dalším zpracování. Metodu spaření můžete aplikovat také u jelita nebo jitrnice.

Online řeznictví

Maso, uzeniny, pečivo, hotová jídla i dárky – to vše nakoupíte na e-shopu Našeho masa. Stačí kliknout a objednat. Rozvážíme v Praze a okolí.
Tudy do e-shopu
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme