Nejlepší šéfkuchaři Česka. Už jste o nich slyšeli?

Martin Štangl, Štangl (Ambiente)
V karlínské Esce pracoval jako šéfkuchař od otevření v roce 2015 a zúročil v ní zkušenosti, které získal jako sous-chef v La Degustation Bohême Bourgeoise. Má rád neobvyklé suroviny a zapomenuté recepty našich babiček.
K přírodě ho to táhne tolik, že prodal byt v Praze, koupil usedlost na Sázavě a vybudoval z ní penzion. V létě 2023 se postavil do čela restaurace nesoucí jeho jméno – Štangl, kde ochutnáte to, co právě příroda nabízí.
📍Štangl, Pernerova 49, Praha 8
Oldřich Sahajdák, La Degustation Bohême Bourgeoise (Ambiente)
Pokud míříte, nebo už jste měli tu čest zamířit, do michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise, znáte nejspíš jméno Sahajdák. Jeden z nejlepších kuchařů v zemi nastoupil do Ambiente v roce 1997, když se vrátil z vojny.
Díky specifickému smyslu pro humor a ochotě tvrdě pracovat si sedl s tehdejším šéfkuchařem Mánesky Vlastou Lacinou a partou z kuchyně. Když Ambiente začalo spolupracovat na Potrefených husách, Oldřich Sahajdák ve vznikajících pobočkách nastavoval chod kuchyně.
Jeho talent se naplno rozvinul v La Degustation Bohême Bourgeoise. Pod jeho taktovkou vyrostla restaurace zaměřující se na českou kuchyni a české suroviny v moderním pojetí k michelinské hvězdě.
📍Haštalská 18, 110 00 Staré Město
Jiří Šoura, Marie B (Ambiente)
Po boku Oldřicha Sahajdáka dlouhou dobu stál Jirka Šoura, dříve sous-chef La Degustation Bohême Bourgeoise, dnes šéf kuchyně sesterského podniku Marie B. Vášeň pro vaření v něm zažehla práce v Obecním domě a perfekcionismus tamního francouzského šéfkuchaře Jacquese Auffrayse.
Další zkušenosti Jirka získal v hotelu Alcron, kde se z centrální kuchyně vypracoval do týmu michelinské restaurace. Tam se potkal s kolegou Tomášem Cibulkou, který zanedlouho odešel do La Degustation. I proto se Jirka před sedmi lety rozhodl jít na pohovor do Haštalské, kde La Degustation sídlí. Menu Marie B je díky Jirkovi hravé, svěží a hlavně je to carte blanche – hosté se dozví, co ochutnali, až po dojedení daného chodu.
📍Dlouhá 729/37, 110 00 Staré Město
Honza Všetečka, U Kalendů (Ambiente)
Svou kariéru nastartoval v roce 2008, kdy se zúčastnil prestižní soutěže Bocuse d‘Or a kdy působil v restauraci Kampa Park. V Praze pracoval také v hotelu Four Seasons s Andreou Accordim, později jakožto kreativní šéfkuchař Ambiente sbíral zkušenosti na stážích v Michelinem oceněných restauracích, například v londýnském Lyle‘s nebo Relæ v Kodani.
Jeho gastronomický názor významně ovlivnil styl vaření Ferguse Hendersona ze St. John v Londýně, známého propagátora vaření od čumáčku po ocásek se zálibou ve vnitřnostech a dobrém chlebu.
📍Rašínovo nábř. 383/58, 128 00 Nové Město
Petr Židek & Michal Daněk, Alma
Tuhle dvojici znají milovníci pražského podniku Alma, ve kterém se snoubí kvalitní lokální kuchyně s naturálním vínem, kávou a precizně namíchanými koktejly. Než Petr oblékl šéfkuchařský rondon, působil také v Kro Kitchen a v podniku La Finestra.
Je také spoluzakladatelem projektu Ze Mě, který se zaměřuje na vaření na otevřeném ohni a využívání lokálních surovin a odkud do Almy přišel také Michal Daněk.
📍 V Jirchářích 150/8, Nové Město 110 00, 1 Praha 1
Petr Bartoš, zážitkové večeře
Ke kuchařině přičichl už jako malý, kdy jeho otec vlastnil hospodu v rodné Plzni. Zkušenosti sbíral v karlínské Esce u Martina Štangla i michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise.
Během pandemie covidu-19 pořádal soukromé fine diningové večeře v intimní atmosféře a přímo u klientů doma. A tak vznikla půda pro KRUH dining, koncept zážitkových večeří, kteří hosté mohli zažít a ochutnat od prosince 2023 do konce roku 2024 v paláci Langhans.
Katka Jakusová, Slice Slice Baby
I Katka, dnes majitelka a šéfkuchařka pizza clubu Slice Slice Baby v Holešovicích začínala v karlínské Esce a na zkušenou se vydala i do dánské Nomy, kde absolvovala stáž.
Od roku 2020 mohli hosté ochutnat její pizzu na jednom z desítek nejen pražských pop-upů, které už tehdy nesly název Slice Slice Baby. Podnik Katky Jakusové definují kvalitní suroviny, nevšední chuťové kombinace, minimalismus a uvolněná atmosféra.
📍 Dělnická 311/19, 170 00 Praha 7-Holešovice
Tomáš Cibulka, Nhà hai hành
I šéfkuchař podniku, který lze přeložit jako „U dvou cibulí“ dříve pracoval v michelinské La Dégustation Bohême Bourgeoise. Právě tam se poznal se svou ženou a spolumajitelkou Nhà hai hành, vietnamkou Tinni. Jejich bistro snoubí rodinnou atmosféru s tradiční vietnamskou kuchyní.
📍 Drtinova 20, 150 00 Praha 5-Smíchov
Pavel Drdel, Sůl a řepa
Šéfkuchař restaurace Sůl a řepa věděl, že chce být kuchařem už od útlého věku. Zkušenosti sbíral v Itálii, Německu, aby v roce 2017 otevřel ve Strakonicích otevřel svůj vlastní podnik.
V kuchyni se zaměřuje na úzkou spolupráci s lokálními farmáři a dodavateli, klade důraz na zpracování surovin beze zbytku a využívá techniky jako nakládání, sušení či fermentaci.
📍 Bavorova 20, 386 01 Strakonice I
Jan Knedla, Papilio
Majitel a šéfkuchař restaurace ve Vysokém Újezdě sbíral zkušenosti od mládí a po celém světě. Podíval se, jak to chodí v michelinské kuchyni francouzské restaurace L'Atelier de Joël Robuchon nebo italské Rosselinis. Působil také jako zástupce šéfkuchaře v hongkongské restauraci Amber. Průvodce Gault & Millau ho v roce 2025 ocenil titulem Šéfkuchař roku.
Pavel Býček, The Eatery
Po dokončení studií odcestoval do Velké Británie, kde pracoval u známých šéfkuchařů – například u francouzského šéfkuchaře Pierra Koffmanna – a v londýnské Galvin at Windows.
Svůj vlastní podnik The Eatery otevřel v pražských Holešovicích v roce 2017 a v roce 2021 získal podnik ocenění Michelin Bib Gourmand. Mezi ikony na menu The Eatery patří Pavlova koprovka.
📍 U Uranie 18, 170 00 Praha 7-Holešovice
Khanh Ta, Taro
Šéfkuchař vietnamského původu a rodák z Jilemnice stojí se svým bratrem Giang Ta za oblíbeným pražským podnikem Dian, degustační restaurací Taro a bistrem Pho 100. Khan Ta se s vietnamskou kuchyní blíže seznámil během stáže v Culinary Arts School v Saigonu. V Česku působil mimo jiné v podniku Story šéfkuchaře Michala Černého a v olomouckém Entrée Přemka Forejta, dalšího známého českého šéfkuchaře.
📍 Národní 10, 110 00 Nové Město
Petr Brňák, Dian
Kolega Khahn Ty a šéfkuchař se zkušenostmi z michelinských podniků dnes vede kuchyň restaurace Dian. V Praze jste ho mohli dříve potkat v Nejen Bistru.
📍 Vyskočilova 4, 140 00 Praha 4
Otto Vašák, Essens
Tohle jméno je zvučné nejen na Břeclavsku, kde podnik sídlí, ale také v Praze. V roce 2025 ho průvodce Gault & Millau ocenění titulem Šéfkuchař zítřka. I Otto před otevřením Essens působil v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise v Praze.
📍K zámečku 16, 691 43 Hlohovec-Sedlec u Mikulova
Jan Malý, Perk
V současnosti vede kuchyni hotelové restaurace Perk, kam můžou hosté i zvenčí. Jan strávil léta v zahraničí, konkrétně v Rakousku a chvíli působil v pražské Esce, později v olomouckém Long Story Short Eatery. I do jeho restaurace se na menu z českých surovin a tradic sjíždějí hosté z celé republiky.
📍17. listopadu 413/1, 787 01 Šumperk 1
Michal Hromas, Nomadis
Šéfkuchař, moderátor a publicista Michal Hromas, známý spíše jako Hugo Hromas, se specializuje na orientální kuchyni. V současnosti se věnuje cateringu prostřednictvím projektu Nomadis, kde připravuje pokrmy na otevřeném ohni a propaguje autentické gastronomické zážitky – například na svatbách.
V minulosti působil v podnicích Aromi na Vinohradech nebo Dahab Mezze v Dlouhé ulici. Kromě vaření formou moderního cateringu se věnuje také publicistice.
Martin Jiskra, U Jiskrů
Až se vydáte do Strakonic do podniku Sůl a řepa Pavla Drdela, udělejte si zastávku také v Zájezdním hostinci U Jiskrů, který dnes Martin vede. Historický podnik, který byl v minulosti známý jako hostinec na císařské cestě, převzal v roce 2019. Už podle názvu můžete očekávat česká jídla – v lehce moderním pojetí – a atmosféru vesnické hospůdky.
📍Kbelnice 23, 386 01 Přešťovice-Strakonice 1
Tomáš Černý, Dejvická 34
Restaurace šéfkuchaře Tomáše Černého Dejvická 34 na stejnojmenné adrese obdržela v roce 2021 Michelin Bib Gourmand a v roce 2025 byla oceněna v rámci průvodce Gault & Millau třemi kuchařskými čepicemi. Tomáš začínal v restauraci hotelu Ambassador, poté strávil tři roky v michelinské restauraci Allegro hotelu Four Seasons, kde získával zkušenosti pod vedením šéfkuchaře Vita Mollicy. Pracoval jako executive chef v restauracích Bistro Kaprova, Pražský kulinářský institut, Aromi a La Finestra group v Praze.
📍Dejvická 397/34, 160 00 Praha 6-Bubeneč
David Böhm, El Camino
Spolumajitel podniku El Camino se specializuje na španělskou kuchyni a s ní úzce související koncept tapas. Kde sbíral zkušenosti? Po hotelu Bohemia v Mariánských Lázních procestoval sever Itálie a léta strávil v Anglii, kde mu ale osud opět přihrál jižanskou kuchyni a kde potkal Španěly, kteří ho pozvali, aby vařil na vesnické fiestě v západním Španělsku.
Po návratu do České republiky otevřel v Mariánských Lázních španělskou tapas restauraci Medité, kterou úspěšně vedl deset let. Tato restaurace byla první v zemi, která představila tapas jako sofistikovaný koncept, nikoli pouze jako studené předkrmy. Za deset let existence získala mnoho významných gastronomických ocenění.
📍Jagellonská 10, 130 00 Praha 3-Vinohrady
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.