facebook
instagram

Nejlepší šéfkuchaři Česka. Už jste o nich slyšeli?

Známí a oceňovaní čeští šéfkuchaři
28. února 2025
Česká gastronomie je plná osobností, které formují její současnou podobu – od tradičních receptů až po moderní fine dining. Pokud se právě projídáte Prahou nebo celým Českem, pravděpodobně narazíte na jména šéfkuchařů a šéfkuchařek, jejichž rukopis poznáte na první sousto. Kdo jsou ti, kteří udávají tón české kuchyni a stojí za nezapomenutelnými gastronomickými zážitky?

Vařte jako profíci!

Naučte se vybrat a připravit maso, péct chleba, krájet nebo dochucovat. Zkušení odborníci vám předají spoustu cenných rad, osvědčených tipů i tajných triků.
Přihlašujte se tady.

Martin Štangl, Štangl (Ambiente) 

V karlínské Esce pracoval jako šéfkuchař od otevření v roce 2015 a zúročil v ní zkušenosti, které získal jako sous-chef v La Degustation Bohême Bourgeoise. Má rád neobvyklé suroviny a zapomenuté recepty našich babiček. 

K přírodě ho to táhne tolik, že prodal byt v Praze, koupil usedlost na Sázavě a vybudoval z ní penzion. V létě 2023 se postavil do čela restaurace nesoucí jeho jméno – Štangl, kde ochutnáte to, co právě příroda nabízí

📍Štangl, Pernerova 49, Praha 8

View post on Instagram
 

Oldřich Sahajdák, La Degustation Bohême Bourgeoise (Ambiente) 

Pokud míříte, nebo už jste měli tu čest zamířit, do michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise, znáte nejspíš jméno Sahajdák. Jeden z nejlepších kuchařů v zemi nastoupil do Ambiente v roce 1997, když se vrátil z vojny. 

Díky specifickému smyslu pro humor a ochotě tvrdě pracovat si sedl s tehdejším šéfkuchařem Mánesky Vlastou Lacinou a partou z kuchyně. Když Ambiente začalo spolupracovat na Potrefených husách, Oldřich Sahajdák ve vznikajících pobočkách nastavoval chod kuchyně. 

Jeho talent se naplno rozvinul v La Degustation Bohême Bourgeoise. Pod jeho taktovkou vyrostla restaurace zaměřující se na českou kuchyni a české suroviny v moderním pojetí k michelinské hvězdě

📍Haštalská 18, 110 00 Staré Město

View post on Instagram
 

Jiří Šoura, Marie B (Ambiente) 

Po boku Oldřicha Sahajdáka dlouhou dobu stál Jirka Šoura, dříve sous-chef La Degustation Bohême Bourgeoise, dnes šéf kuchyně sesterského podniku Marie B. Vášeň pro vaření v něm zažehla práce v Obecním domě a perfekcionismus tamního francouzského šéfkuchaře Jacquese Auffrayse.

Další zkušenosti Jirka získal v hotelu Alcron, kde se z centrální kuchyně vypracoval do týmu michelinské restaurace. Tam se potkal s kolegou Tomášem Cibulkou, který zanedlouho odešel do La Degustation. I proto se Jirka před sedmi lety rozhodl jít na pohovor do Haštalské, kde La Degustation sídlí. Menu Marie B je díky Jirkovi hravé, svěží a hlavně je to carte blanche – hosté se dozví, co ochutnali, až po dojedení daného chodu.

 📍Dlouhá 729/37, 110 00 Staré Město

View post on Instagram
 

Honza Všetečka, U Kalendů (Ambiente) 

Svou kariéru nastartoval v roce 2008, kdy se zúčastnil prestižní soutěže Bocuse d‘Or a kdy působil v restauraci Kampa Park. V Praze pracoval také v hotelu Four Seasons s Andreou Accordim, později jakožto kreativní šéfkuchař Ambiente sbíral zkušenosti na stážích v Michelinem oceněných restauracích, například v londýnském Lyle‘s nebo Relæ v Kodani. 

Jeho gastronomický názor významně ovlivnil styl vaření Ferguse Hendersona ze St. John v Londýně, známého propagátora vaření od čumáčku po ocásek se zálibou ve vnitřnostech a dobrém chlebu.

 📍Rašínovo nábř. 383/58, 128 00 Nové Město

View post on Instagram
 

Petr Židek & Michal Daněk, Alma 

Tuhle dvojici znají milovníci pražského podniku Alma, ve kterém se snoubí kvalitní lokální kuchyně s naturálním vínem, kávou a precizně namíchanými koktejly. Než Petr oblékl šéfkuchařský rondon, působil také v Kro Kitchen a v podniku La Finestra.

Je také spoluzakladatelem projektu Ze Mě, který se zaměřuje na vaření na otevřeném ohni a využívání lokálních surovin a odkud do Almy přišel také Michal Daněk.

 📍 V Jirchářích 150/8, Nové Město 110 00, 1 Praha 1

View post on Instagram
 

Petr Bartoš, zážitkové večeře 

Ke kuchařině přičichl už jako malý, kdy jeho otec vlastnil hospodu v rodné Plzni. Zkušenosti sbíral v karlínské Esce u Martina Štangla i michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise.

Během pandemie covidu-19 pořádal soukromé fine diningové večeře v intimní atmosféře a přímo u klientů doma. A tak vznikla půda pro KRUH dining, koncept zážitkových večeří, kteří hosté mohli zažít a ochutnat od prosince 2023 do konce roku 2024 v paláci Langhans. 

View post on Instagram
 

Katka Jakusová, Slice Slice Baby

I Katka, dnes majitelka a šéfkuchařka pizza clubu Slice Slice Baby v Holešovicích začínala v karlínské Esce a na zkušenou se vydala i do dánské Nomy, kde absolvovala stáž.

Od roku 2020 mohli hosté ochutnat její pizzu na jednom z desítek nejen pražských pop-upů, které už tehdy nesly název Slice Slice Baby. Podnik Katky Jakusové definují kvalitní suroviny, nevšední chuťové kombinace, minimalismus a uvolněná atmosféra.

 📍 Dělnická 311/19, 170 00 Praha 7-Holešovice

View post on Instagram
 

Tomáš Cibulka, Nhà hai hành 

I šéfkuchař podniku, který lze přeložit jako „U dvou cibulí“ dříve pracoval v michelinské La Dégustation Bohême Bourgeoise. Právě tam se poznal se svou ženou a spolumajitelkou Nhà hai hành, vietnamkou Tinni. Jejich bistro snoubí rodinnou atmosféru s tradiční vietnamskou kuchyní.  

 📍 Drtinova 20, 150 00 Praha 5-Smíchov

View post on Instagram
 

Pavel Drdel, Sůl a řepa

Šéfkuchař restaurace Sůl a řepa věděl, že chce být kuchařem už od útlého věku. Zkušenosti sbíral v Itálii, Německu, aby v roce 2017 otevřel ve Strakonicích otevřel svůj vlastní podnik. 

V kuchyni se zaměřuje na úzkou spolupráci s lokálními farmáři a dodavateli, klade důraz na zpracování surovin beze zbytku a využívá techniky jako nakládání, sušení či fermentaci.

 📍  Bavorova 20, 386 01 Strakonice I

View post on Instagram
 

Jan Knedla, Papilio

Majitel a šéfkuchař restaurace ve Vysokém Újezdě sbíral zkušenosti od mládí a po celém světě. Podíval se, jak to chodí v michelinské kuchyni francouzské restaurace L'Atelier de Joël Robuchon nebo italské Rosselinis. Působil také jako zástupce šéfkuchaře v hongkongské restauraci Amber. Průvodce Gault & Millau ho v roce 2025 ocenil titulem Šéfkuchař roku.

View post on Instagram
 

Pavel Býček, The Eatery

Po dokončení studií odcestoval do Velké Británie, kde pracoval u známých šéfkuchařů – například u francouzského šéfkuchaře Pierra Koffmanna – a v londýnské Galvin at Windows.

Svůj vlastní podnik The Eatery otevřel v pražských Holešovicích v roce 2017 a v roce 2021 získal podnik ocenění Michelin Bib Gourmand. Mezi ikony na menu The Eatery patří Pavlova koprovka.

 📍 U Uranie 18, 170 00 Praha 7-Holešovice

View post on Instagram
 

Khanh Ta, Taro 

Šéfkuchař vietnamského původu a rodák z Jilemnice stojí se svým bratrem Giang Ta za oblíbeným pražským podnikem Dian, degustační restaurací Taro a bistrem Pho 100. Khan Ta se s vietnamskou kuchyní blíže seznámil během stáže v Culinary Arts School v Saigonu. V Česku působil mimo jiné v podniku Story šéfkuchaře Michala Černého a v olomouckém Entrée Přemka Forejta, dalšího známého českého šéfkuchaře. 

 📍 Národní 10, 110 00 Nové Město

View post on Instagram
 

Petr Brňák, Dian 

Kolega Khahn Ty a šéfkuchař se zkušenostmi z michelinských podniků dnes vede kuchyň restaurace Dian. V Praze jste ho mohli dříve potkat v Nejen Bistru.

 📍 Vyskočilova 4, 140 00 Praha 4

View post on Instagram
 

Otto Vašák, Essens

Tohle jméno je zvučné nejen na Břeclavsku, kde podnik sídlí, ale také v Praze. V roce 2025 ho průvodce Gault & Millau ocenění titulem Šéfkuchař zítřka. I Otto před otevřením Essens působil v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise v Praze.

 📍K zámečku 16, 691 43 Hlohovec-Sedlec u Mikulova

View post on Instagram
 

Jan Malý, Perk

V současnosti vede kuchyni hotelové restaurace Perk, kam můžou hosté i zvenčí. Jan strávil léta v zahraničí, konkrétně v Rakousku a chvíli působil v pražské Esce, později v olomouckém Long Story Short Eatery. I do jeho restaurace se na menu z českých surovin a tradic sjíždějí hosté z celé republiky. 

 📍17. listopadu 413/1, 787 01 Šumperk 1

View post on Instagram
 

Michal Hromas, Nomadis

Šéfkuchař, moderátor a publicista Michal Hromas, známý spíše jako Hugo Hromas, se specializuje na orientální kuchyni. V současnosti se věnuje cateringu prostřednictvím projektu Nomadis, kde připravuje pokrmy na otevřeném ohni a propaguje autentické gastronomické zážitky – například na svatbách.

V minulosti působil v podnicích Aromi na Vinohradech nebo Dahab Mezze v Dlouhé ulici. Kromě vaření formou moderního cateringu se věnuje také publicistice. 

View post on Instagram
 

Martin Jiskra, U Jiskrů

Až se vydáte do Strakonic do podniku Sůl a řepa Pavla Drdela, udělejte si zastávku také v Zájezdním hostinci U Jiskrů, který dnes Martin vede. Historický podnik, který byl v minulosti známý jako hostinec na císařské cestě, převzal v roce 2019. Už podle názvu můžete očekávat česká jídla – v lehce moderním pojetí – a atmosféru vesnické hospůdky

 📍Kbelnice 23, 386 01 Přešťovice-Strakonice 1

View post on Instagram
 

Tomáš Černý, Dejvická 34

Restaurace šéfkuchaře Tomáše Černého Dejvická 34 na stejnojmenné adrese obdržela v roce 2021 Michelin Bib Gourmand a v roce 2025 byla oceněna v rámci průvodce Gault & Millau třemi kuchařskými čepicemi. Tomáš začínal v restauraci hotelu Ambassador, poté strávil tři roky v michelinské restauraci Allegro hotelu Four Seasons, kde získával zkušenosti pod vedením šéfkuchaře Vita Mollicy. Pracoval jako executive chef v restauracích Bistro Kaprova, Pražský kulinářský institut, Aromi a La Finestra group v Praze. 

 📍Dejvická 397/34, 160 00 Praha 6-Bubeneč

View post on Instagram
 

David Böhm, El Camino

Spolumajitel podniku El Camino se specializuje na španělskou kuchyni a s ní úzce související koncept tapas. Kde sbíral zkušenosti? Po hotelu Bohemia v Mariánských Lázních procestoval sever Itálie a léta strávil v Anglii, kde mu ale osud opět přihrál jižanskou kuchyni a kde potkal Španěly, kteří ho pozvali, aby vařil na vesnické fiestě v západním Španělsku.

Po návratu do České republiky otevřel v Mariánských Lázních španělskou tapas restauraci Medité, kterou úspěšně vedl deset let. Tato restaurace byla první v zemi, která představila tapas jako sofistikovaný koncept, nikoli pouze jako studené předkrmy. Za deset let existence získala mnoho významných gastronomických ocenění.

 📍Jagellonská 10, 130 00 Praha 3-Vinohrady

View post on Instagram
 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme