facebook
instagram

Medium rare, medium, well done: Jak správně propéct steak?

28. června 2023
Podle mnoha řezníků a kuchařů je nejlepší steak propečený tak akorát, tedy na stupeň medium rare. Vynikne tak chuť a křehkost masa. Existuje však tisíc názorů na to, jak moc, nebo málo ho propéct. Pro začátek je dobré naučit se, jaké stupně propečení existují a jak je měřit.

Vzhůru pro kvalitní maso

Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je místem pro všechny, kteří hledají kvalitní maso od tuzemských chovatelů. Přijďte si nakoupit do Dlouhé ulice.
Sem pro maso

Teploměr je při grilování steaků nezbytnost. Propečení lze sice odhadnout pohmatem, ale u větších a dražších kousků se rozhodně vyplatí mít teploměr a propečení změřit v jádru masa. 

„Teplotu měřte vpichovým teploměrem, který měří teplotu na špičce. Do masa ho vpichujte zásadně z boku poté, co steak opečete z obou stran,“ doporučuje Pavel Brichzin z Čestru.

V Čestru se osvědčily teploměry Meater. Postačí vám i obyčejný vpichový teploměr nižší cenové kategorie, ale pokud je grilování vaše vášeň, doporučujeme investovat do kvalitního kousku.

Stupně propečení podle teploty servírování

Bleu, blue 
43–49 °C
Střed je tmavě červenofialový, studený, lepkavý. Steak je mírně šťavnatý.

Rare
49–54 °C
Střed je jasně červenofialový, teplý a měkký. Steak je šťavnatý.

Medium rare
54–57 °C
Střed je jasně červený, teplý a měkký. Steak je velmi šťavnatý.

Medium
57–63 °C
Střed je růžový a poddajný. Steak je lehce šťavnatý.

Medium well
63–68 °C
Střed je hnědý s růžovým nádechem. Steak je velmi málo šťavnatý.

ambiLogo

Zajistěte si vstup na univerzitu grilování!

Tipy od šéfkuchařů, perfektně ugrilované steaky, nápadité omáčky i přílohy! To vše váš naučí šéfkuchaři a řezníci z Ambiente v pražském centru UmVyberte si kurz, který z váš udělá vyhlášeného hostitele!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme