Medium rare, medium, well done: Jak správně propéct steak?
Teploměr je při grilování steaků nezbytnost. Propečení lze sice odhadnout pohmatem, ale u větších a dražších kousků se rozhodně vyplatí mít teploměr a propečení změřit v jádru masa.
„Teplotu měřte vpichovým teploměrem, který měří teplotu na špičce. Do masa ho vpichujte zásadně z boku poté, co steak opečete z obou stran,“ doporučuje Pavel Brichzin z Čestru.
V Čestru se osvědčily teploměry Meater. Postačí vám i obyčejný vpichový teploměr nižší cenové kategorie, ale pokud je grilování vaše vášeň, doporučujeme investovat do kvalitního kousku.
Stupně propečení podle teploty servírování
Bleu, blue
43–49 °C
Střed je tmavě červenofialový, studený, lepkavý. Steak je mírně šťavnatý.
Rare
49–54 °C
Střed je jasně červenofialový, teplý a měkký. Steak je šťavnatý.
Medium rare
54–57 °C
Střed je jasně červený, teplý a měkký. Steak je velmi šťavnatý.
Medium
57–63 °C
Střed je růžový a poddajný. Steak je lehce šťavnatý.
Medium well
63–68 °C
Střed je hnědý s růžovým nádechem. Steak je velmi málo šťavnatý.
Zajistěte si vstup na univerzitu grilování!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.