facebook
instagram

Na výletě za Dariem Cecchinim: Kam v Itálii vyrazit za dobrým masem?

22. listopadu 2024
Foto: Archiv Ambiente
Kolegové z Amasa, Našeho masa a Akonzervy vyrazili do legendárního podniku italského řezníka Daria Cecchiniho. Jaké to bylo? A kam byste měli ve Florencii zajít, abyste se dobře najedli?

Amaso: Záruka kvalitního masa

Amaso spolupracuje s českými chovateli přeštického černostrakatého vepře a čestru. Ve výrobně v Jenči za Prahou řezníci maso bourají a nechávají ho zrát metodou suchého nebo mokrého zrání. Na místě vyrábějí i uzeniny podle prvorepublikových receptur. Maso a uzeniny z Amasa dostanete v řeznictví Naše maso nebo v Kantýně.

„Za Dariem Cecchinim jsme vyrazili už poněkolikáté, protože jeho podnik je doslova legenda. Tentokrát jsme spolu vzali i naše mladší kolegy z Amasa, Akonzervy, Našeho masa a  pro které byla tahle návštěva premiérou. Společnost nám dělali manželé Ferkovi – jejich rodina jsou naši dlouhodobí parťáci a dodavatelé českého wagyu,“ popisuje Vlasta Lacina Jiroš, šéf Amasa a celé výpravy.

Utužování kolektivu u stolu plného masa

Asi neexistuje obyvatel malého městečka Panzano in Chianti, který by neznal restauraci s řeznictvím Antica Macelleria Cecchini. Za masem a kuchyní Daria Cecchiniho se sjíždí celý svět a děním v restauraci město žije. Vlasta Lacina Jiroš se byl se svým týmem inspirovat u Daria už několikrát, většinou to bylo u příležitosti otevření restaurací zaměřených na maso.

„Koncept už není tolik postavený na samotné osobě Daria, který atmosféře dodával nezapomenutelné kouzlo. Rozhodně ale pořád stojí za návštěvu. Co musím s obdivem uznat je to, že celý podnik je perfektně zvládnutý po byznysové stránce. Kromě skvělého jídla a komunity, kterou kolem sebe v Panzanu vytvářejí, mají taky parádní merch. Tady se máme určitě čím inspirovat,“ říká Vlasta.

Cílem výletu bylo také utužování kolektivu a sdílení původní inspirace mladším kolegům – a to se dělá ve slunné Itálii u stolu plného prvotřídního masa rozhodně líp než v upršené Praze.

Olivový olej, sůl, citron a nic víc

I přesto, že pro starší účastníky zájezdu to byl již několikátý výlet, pár aha momentů se přece jen dostavilo. „Já jsem například nevěděl, že Dario nikdy neodebírá maso od italských dodavatelů, ale nechává si ho vozit ze Španělska. Důvod je jednoduchý – v oblasti Chianti, kde jeho firma sídlí, nejsou volné pastviny. To, aby se mohla zvířata volně pást je jedno z kritérií, na kterém si zakládá, a proto se rozhodl maso dovážet,“ vysvětluje Vlasta.

Z nejtypičtějších steaků, které v Itálii tým řezníků ochutnal, je nejvíce zaujala bisteca alla fiorentina - partie s kostí. Libovou partii v Itálii zpravidla grilují pouze na stupeň rare, tudíž vám na talíři přistane téměř syrové maso. To typicky dochucují solí a olivovým olejem.

Dva dny strávili milovníci masa ve Florencii. Navštívili první restauraci Daria Cecchiniho mimo Panzano. Jmenuje se Cecchini in Cittá a podle zážitků našich masařů rozhodně neuděláte chybu, pokud se jeden večer ve Florencii rozhodnete strávit zrovna tady. Parta v čele s Vlastou Lacinou Jirošem a Františkem Kšánou pro vás připravila další tipy, kam za dobrým masem ve Florencii.

Mercato Centrale

Na tržnici toho ochutnáte mraky, ale šéfa řezníka Amasa, Františka Kšánu, nejvíce zaujala lahůdka lampredotto – vařený hovězí žaludek se salsou na talířku nebo v housce. „Pro mě to bylo nejlepší jídlo výletu,“ zasnil se František. Najdete ji u stánku Nerbone, který obsluhují přímo majitelé. Lampredotto je pro Florencii velmi typické. Pokud se nedostanete na tržnici, najdete ho i jinde (tady najdete seznam míst). Vlastu Lacinu Jiroše zase zaujaly dršťky, které jsou v oblasti velmi populární a připravují se na několik způsobů.

View post on Instagram
 

II Latini Firenze

„Sem nás poslal Oldřich Sahajdák a dokonale se trefil. Užili jsme si skvělou večeři,“ říká František a dodává, že je potřeba si udělat rezervaci dopředu, jinak vás neusadí. Můžete si vybrat ze stálého menu, nebo degustační večeři, kdy ochutnáte to nejlepší, co toskánská kuchyně nabízí.

View post on Instagram
 

Trattoria Sostanza Firenze

Na tuto restauraci najdete spoustu tipů v průvodcích. A oprávněně! Naše parta si tady užila skvělý oběd… i když, v II Latini to prý bylo lepší. Takže teď už víte kam na oběd a později i na večeři.

View post on Instagram
 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme