Přejídání povoleno! Kde vás na Tučný čtvrtek pohostí porcí navíc?

Po Popeleční středě následuje čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Proto bychom si podle tradice měli na Tučný čtvrtek dopřát tolik jídla a pití, až se nám pusy budou lesknout omastkem. Právě to svým hostům dopřejí podniky Ambiente, které se k oslavě Tučného čtvrtka připojují každý rok.
Příchozí v ten den čeká podle zvyklostí pořádný nášup – od větších porcí za standardní cenu přes masité předkrmy až po dvojité panáky a vydatné tečky na závěr v podobě dezertů.
Co na vás v Ambiente čeká?
- Vepřová panenka v medovo-hořčičné omáčce s křenem v Brasileiru Slovanský dům,
- vepřové škvarky jako amuse bouche a pão de queijo plněné cupímem v Brasileiru U Zelené žáby,
- dvojitý holanďák v housce v Bufetu za cenu klasického,
- vepřový smash v Burger Service,
- tučný snídaňový sendvič a obědový vepřový řízek s bramborem v Café Savoy,
- dvojitý slaninový šnek z listového těsta v nové pekárně Eska Letná,
- větší porce větrníků a buchtiček s vanilkovým krémem v cukrárně Myšák,
- dvojitý hamburger za cenu běžného v Našem mase,
- Pastacaffé Vezeňská vám mezi 11.30–15.00 naservíruje amuse bouche na účet podniku,
- větší porce špaget s toskánským špekem lardo, rajčaty a chilli v italském konceptu Pasta Fresca,
- pizza s trhaným vepřovým masem v Pizze Nuově,
- větší porce tataráku, nářezu i škvarkové pomazánky v pivním baru Pult,
- objemnější koláče U Kalendů.
A aby se ústa skutečně leskla omastkem, nebudou chybět ani škvarkové speciality. Amuse bouche v podobě škvarkové pomazánky vám předloží v Čestru, Kuchyni, U Kalendů a v Kantýně, kde se navíc můžete těšit i na větší porci holanďáku nebo vepřové salsiccii. Škvarkovku z Pražské šunky si vychutnáte také v karlínské Esce.
Hospody Lokál, které se zaměřují na tradiční českou kuchyni, na Tučný čtvrtek připraví stylové pokrmy – vepřový bůček, výpečky i škvarkovou pomazánku. A dvojitou zelenou!
Pořádně zapít můžete Tučný čtvrtek hned na několika místech. Ve Dvou kohoutech bude na čepu Místní Tučné 14°, které si dáte i v Pultu. Kromě něj vám zde dopřejí velký panák slivovice nebo zelené za cenu malého. A v klubu Ambiente bude probíhat akce 1 + 1 na veškeré teplé nápoje.
Propojení gastro scény
Přestože řada masopustních tradic postupem času upadla v zapomnění, Tučný čtvrtek se díky Ambiente stále drží. Jeho přidanou hodnotou je propojení gastronomické scény – den plný hodování vyhlašují i další spřátelené podniky.
Letos je to například Kro ve Vršovicích i na Vinohardech, Kus koláče, Fatfuck smash burgers nebo brněnské podniky Eggo a Ramen Brno. Zapojí se také Zájezdní hostinec U Jiskrů – podávat budou jitrnice a jelita, vepřový kotlet s tukovým krytím na grilu, škvarkového šneka k polévce a masopustní koblihy, a Triko – Tábor i Praha.
K oslavám „Tučňáku“ se může přidat kterýkoli podnik. Stačí mít chuť nabídnout poctivé a pořádně tučné menu. Pro snadnější zapojení lze využít vizuálních podkladů Studia Najbrt, ke stažení jsou ZDE.
Historické okénko
Od 18. století se na vesnicích rozšířil zvyk masopustních zabijaček, takže se typickým tučnočtvrtečním jídlem stalo vepřo-knedlo-zelo, jitrnice, jelita, prejt a spol. Se začátkem 19. století pak zvyk pojídat vepřo-knedlo pronikl i do měst a k tomu se přidala obliba pečené husy. Všechno se samozřejmě důkladně zapíjelo pivem, které se prokládalo kořalkou.
Tradice Tučného čtvrtku u nás se dá vypátrat až k posledním Přemyslovcům, i když jde o zvyk jistojistě starší. Ve středověku a raném novověku se v tento den jedla zvěřina, a kdo tuto možnost neměl, dopřával si jehněčí, skopové a hovězí.
Od 18. století se na vesnicích rozšířil zvyk masopustních zabijaček, takže se typickým tučnočtvrtečním jídlem stalo vepřo-knedlo-zelo, jitrnice, jelita, prejt a spol. Se začátkem 19. století pak zvyk pojídat vepřo-knedlo pronikl i do měst a k tomu se přidala obliba pečené husy. Všechno se samozřejmě důkladně zapíjelo pivem, které se prokládalo kořalkou.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.