facebook
instagram

Pro děti i dospělé! Domácí hot dog je rychlý a zamilují si ho všechny generace

3. července 2024
Foto:Jakub Zeman
Patříte k milovníkům párku v rohlíku? Pak vám garantujeme, že domácí hot dog si zamilujete na první kousnutí. Kombinace měkké bulky, kvalitního párku a domácí hořčice totiž způsobuje v ústech dokonalou explozi chutí.

Také máte občas pocit, že v kuchyni vymýšlíme zbytečné složitosti? Přitom nejjednodušší recepty jsou leckdy ty nejlepší. Důkazem je hot dog, párek podélně položený v nasládlé bulce, jehož kořeny můžeme vypátrat v sousedním Německu, kde mu lidé říkali frankfurter. Název hot dog si vysloužil až za oceánem, kam tuto pochoutku přivezli právě němečtí přistěhovalci.

Traduje se, že Američanům tvar párku připomínal jezevčíky (německy dachshund), a tak začali této pochoutce říkat „dachshund sausages“. Poměrně záhy se dachshund sausages staly oblíbenou svačinou na baseballových utkáních, kde prodavači tento rychlý pokrm prodávali přímo mezi sportovními fanoušky. 

Za název „hot dog“ údajně vděčíme karikaturistovi Tedu Dorganovi, který krkolomné německé slovíčko pro jezevčíka nedokázal napsat. A tak do reportáže z baseballového utkání nakreslil párek v rohlíku a doplnil ho stručným popisem: hot dog. Nový název se lidem natolik zalíbil, že rychlostí blesku zapomněli na dachshund sausages a s radostí začali lačnit po hot dogu. 

Kam pro maso na grilování?

Je libo kvalitní hovězí či vepřové maso na gril? Nebo dáte přednost grilovacím klobásám z přeštíka či špekáčkům? Či snad sáhnete po mletém mase na burgery? Maso a uzeniny na gril koupíte v řeznictví Naše maso nebo řeznictví Kantýna.

Hot dog s kečupem a hořčicí

V současné době patří hot dog k oblíbeným rychlým pokrmům, které si můžete hravě připravit i v domácím prostředí. Inspirujte se například jednoduchým receptem podle kreativního šéfkuchaře Ambiente Františka Skopce.

Co budete potřebovat:

Jak na to?

  1. Na grilu opečte klobásy salsiccia a nechte z vnitřní strany mírně prohřát bulky na hot dog. 
  2. Mezitím si najemno nakrájejte okurky, které smíchejte s malými kostičkami červené cibule. 
  3. Prohřáté bulky podélně rozřízněte a vložte do nich opečenou salsicciu. 
  4. Hot dogy dochuťte hořčicí a kečupem.
  5. Dozdobte směsí okurky a cibule. 

Domácí hořčice

Hořčice je nedílnou součástí hot dogu. Pokud chcete, můžete si připravit hořčici domácí, a to podle receptu z karlínské restaurace Bufet.

Co budete potřebovat:

  • 200 g bílých hořčičných semínek
  • 50 g černých hořčičných semínek
  • 300 ml vody
  • 200 ml octa
  • 20 g soli 
  • 150 g krupicového cukru

Jak na to:

  1. Uvedené přísady smíchejte a nechte přes noc změknout. 
  2. Druhý den směs rozmixujte podle toho, jak hrubou pastu si přejete. 
  3. Vyšlehaná hořčice by měla dozrávat alespoň sedm dní při pokojové teplotě, po delší době ztrácí výraznou štiplavost a nabírá jemnější chuť. V lednici ji můžete skladovat až dva měsíce.

Další možnosti, jak vyšperkovat domácí hot dog

Pokud vám kombinace salsiccii, hořčice, kečupu a okurky s cibulí přijde fádní, můžete sáhnout i po dalších variantách hot dogu.

  • New York hot dog: klasický newyorský hot dog se podává s cibulí, hořčicí a kysaným zelím.
  • Jersey hot dog: v jeho základu nechybí restované proužky papriky, cibule a brambory.
  • Chicago hot dog: hovězí párek v makové bulce je ozdobený hořčicí, jemně nakrájenou bílou cibulí, krájenými rajčaty, nakládanou pálivou paprikou a trochou soli.
  • Kansas City dog: párek je doplněn o hořčici, švýcarský sýr a kysané zelí. 
  • Seattle hot dog: bulka na hot dog je pomazaná smetanovým sýrem. Párek je následně doplněn o zkaramelizovanou cibulku a pálivé papričky jalapeños.

Zdroj: www.delish.coz

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.