Sekaná: italský večer v Bju, spousta kofeinu a vinné festivaly

Víno na Hrad

Těšte se na vína Vlastislava Klobásy, Jaromíra Galy, Marka Uhnáka a Tomáše Trejbala. Chybět nebudou ani vína z vinotéky Vin de Marie, která nabídne výběr toho nejzajímavějšího nejen z českých vinic.
Nově otevřeli
Patříte mezi gastro nadšence, kteří si nenechají ujít žádnou novinku? Pak vás potěší:
- Nové Filé Shop & Deli v pasáži Dlouhá, kde servírují skvělé tapas a kde můžete doplnit zásoby sardinek a kaviáru do spíže.
- Podnik Mexická v Holešovicích, který je ideálním místem na sraz s velkou partou přátel.
- Mexická kuchyně, kterou nově servírují také v druhé pobočce podniku La Patrona v Dlouhé ulici.
- Nové Kro, které se z Karlína stěhuje do Libně a kam se přesouvá i jejich Vršovická pekárna.
Děje se brzy (nebo už se stalo)
Kdo ještě nemá plány na následující dny, může si do kalendáře zapsat data:
- Ve středu 9. dubna přijede do Pultu a ke Dvěma kohoutům vzácná návštěva až z Ameriky – sládkové Brienne a Lindsay z pivovarů Sacred Profane a Wild East a přivezou 6 piv, která jinde v Česku neochutnáte.
- Druhý dubnový víkend přinese Prague Beer Fest v Hale 13 v Holešovické tržnici. Na akci ochutnáte desítky vzorků z menších českých pivovarů a dorazí i Jitka Ilčíková z Wild Creatures.
- Na pátek 11. dubna se chystá pop-up v Bjukitchen, kde uvaří šéfkuchař nově otevřeného karlínského Sugo Pasta Baru a Enotecy JZP Andrea Sirtori 6chodové menu.
- O následující neděli 13. dubna si pak můžete zajít na Art Brunch do galerie Kunsthalle a spojit příjemné s příjemným,
- nebo si v neděli 13. dubna udělat výlet do Brna na Natural Wine Fest. Už jste viděli seznam vinařů?
Dávka kofeinu
Praha, co se do počtu kaváren na kilometr čtvereční týče, začíná dohánět Londýn. A co by to bylo za Sekanou bez hlášení o nových kávou vonících lokacích. Tady jsou:
- Zkušebním provozem prochází podnik Kopi na Palmovce.
- V Haškově 7 na Letné otevřela „younger and bolder sister“ kávárny Letka, studio Letka. Kromě potřeby uhašení kofeinu tu vyřešíte i další radosti.
- O pár ulic níž, kde dříve stálo letenskými milované Bistro 8, probíhá stavba nového podniku Moe – malou ochutnávku, na co se těšit, najdete na jejich instagramu.
- Rozkvetlé stromy a první silné sluneční paprsky si říkají o výlet do parku Cibulka, kde nedávno otevřelo Café Cibulka Nadace rodiny Vlčkových – ideální na výlet s dětmi.
- Pokud patříte mezi ty, komu v krvi koluje batch (nebo jiný druh kávy), potěší vás, že se po dvou letech vrací festival Filtruj.
Léto, víno, festivaly
Dospělost je, když máte plány na léto už v lednu. Ale jestli vám tam přeci jen nějaký ten volný víkend zbyl, můžete ho strávit se sklenkou vína v ruce:
- O první květnové sobotě (3. 5.) přijďte na Víno na Hrad. Konkrétně do zahrad Kuchyně, kde se odehraje malý festival vín, přijedou přední čeští vinaři a sommelieři a vy budete degustovat, co hrdlo ráčí.
- I konec května bude ovíněný, pokud se 31. května vydáte do Trojského pivovaru na Red Lips Collective Festival, který spolupořádá sommelierka z karlínského Veltlinu Kristýna Moravcová.
- Pokud raději volíte komornější akce, líbit se vám bude ve Wine Hubu Manesovka nebo na jedné z degustací ve vinotéce Vin de Marie.
- A o posledním červencovém víkendu se můžete vydat do Velkých Bílovic na Letní slavnost autentických vín alias July Rendezvous.
O jídle a gastronomii
Zajímá vás gastronomie hlouběji než jen na dno šálku s capuccinem? Pak by vás mohly zaujmout následující události:
- V Almě se bude v pondělí 28. dubna v rámci série Alma Talks přednášet a debatovat na téma food kritiky a food žurnalistiky.
- Ve stejný den, 28. dubna, se sejdou profíci ze světa baristiky a kávoví nadšenci v brněnské pražírně Industra, kde proběhne 5. ročník konference Wave.
- Velkou zprávou je, že národní kolo velkolepého mistrovství šéfkuchařů Bocuse d’Or proběhne letos v hotelu Pupp v Karlových Varech.
- a na konci května se v Kodani koná MAD Symposium, setkání profesionálů z gastronomie, kteří povedou přednášky na letošní téma konference „Built to last“ (česky: Postaveno tak, aby vydrželo). Dlouhým přijímacím řízením prošla i kreativní šéfkuchařka Ambiente Jana Jelič, která na akci pojede čerpat inspiraci a užitečnou teorii.
A propít se pražskou barovou scénou můžete v týdnu od 6. do 13. května v rámci Prague Bar Week.
Tip redakce: Kdo by rád povečeřel nevšedně, může si zajít na inscenaci Hostina v pražských Jatkách 78, kde se z diváků stávají strávníci a boří se pravidla stolování.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.