Svěžest naložená ve skle. Fermentované citrony podle kuchařů z restaurace Štangl

Degustační večeře v restauraci Štangl

Kde všude můžete fermentované citrony zužitkovat?
Nakládané citrony vynikají intenzivní citrusovou svěžestí, zároveň v sobě nesou slanost a díky fermentaci také pátou chuť umami. Nadrobno nakrájené kousky – které využijete třeba v tomto receptu na candáta – chutí i strukturou připomínají slanou verzi kandovaných citrusů.
Hodí se také jako ozvláštnění smetanové zmrzliny a čokoládových dezertů – anebo kousek rozmixujte do majonézy. Tekutinu, která vám zbude po fermentování, můžete přidat do dipů či zálivek, ochutit jí krémové zeleninové polévky nebo z ní připravit slanou citronádu.
Kulinární umělkyně Laila Gohar tuto tekutinu přidává do salsy verde, kterou doma ráda podává k vařeným bramborám s bobkovým listem.
Suroviny
- 8 bio citronů (plody budete používat i se slupkou, proto pořiďte citrusy bez chemického ošetření)
- 16 lžic hrubozrnné soli
- 4 bobkové listy
- 1 svitek skořice
- šťáva z 8 citronů nebo voda (případně směs)
Postup
- Citrony nařízněte na čtyři měsíčky – tak, aby jeden konec plodu zůstal v celku.
- Každý z nich zasypte 2 lžícemi soli a vložte do velké skleněné uzavíratelné nádoby. Přidejte bobkový list a skořici.
- Až po okraj zalijte šťávou z dalších citronů, případně vodou a sklenici uzavřete.
- Při pokojové teplotě nechte fermentovat minimálně 6 týdnů.
Hotový produkt vám vydrží až rok, v lednici i déle.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.