facebook
instagram

Svěžest naložená ve skle. Fermentované citrony podle kuchařů z restaurace Štangl

Bio citrony odebírá restaurace Štangl od farmáře Stanislava Hechta
1. dubna 2025
Foto: Jakub Dohnálek
Na rybu, do omáčky, dezertu i majonézy. Tam všude přijdou vhod nakládané citrony nebo šťáva z nich. Příprava je jednoduchá a rychlá, přitom v lednici vám výsledný produkt vydrží rok i dva. Sůl totiž už po staletí funguje jako mocný konzervant.

Degustační večeře v restauraci Štangl

Restaurace Štangl pracuje s lokálními surovinami z pole i z divoké přírody, s ušlechtilými plísněmi a fermentací. Tým kuchařů vede Martin Štangl a od úterý do soboty hostům servírují tří- nebo šestichodové degustační večeře s možností vinného párování. Každý z chodů prezentuje jednu zásadní surovinu.

Kde všude můžete fermentované citrony zužitkovat? 

Nakládané citrony vynikají intenzivní citrusovou svěžestí, zároveň v sobě nesou slanost a díky fermentaci také pátou chuť umami. Nadrobno nakrájené kousky – které využijete třeba v tomto receptu na candáta – chutí i strukturou připomínají slanou verzi kandovaných citrusů. 

Hodí se také jako ozvláštnění smetanové zmrzliny a čokoládových dezertů – anebo kousek rozmixujte do majonézy. Tekutinu, která vám zbude po fermentování, můžete přidat do dipů či zálivek, ochutit jí krémové zeleninové polévky nebo z ní připravit slanou citronádu. 

Kulinární umělkyně Laila Gohar tuto tekutinu přidává do salsy verde, kterou doma ráda podává k vařeným bramborám s bobkovým listem. 

View post on Instagram
 

Suroviny

  • 8 bio citronů (plody budete používat i se slupkou, proto pořiďte citrusy bez chemického ošetření) 
  • 16 lžic hrubozrnné soli
  • 4 bobkové listy 
  • 1 svitek skořice
  • šťáva z 8 citronů nebo voda (případně směs)

Postup

  1. Citrony nařízněte na čtyři měsíčky – tak, aby jeden konec plodu zůstal v celku. 
  2. Každý z nich zasypte 2 lžícemi soli a vložte do velké skleněné uzavíratelné nádoby. Přidejte bobkový list a skořici. 
  3. Až po okraj zalijte šťávou z dalších citronů, případně vodou a sklenici uzavřete. 
  4. Při pokojové teplotě nechte fermentovat minimálně 6 týdnů. 

Hotový produkt vám vydrží až rok, v lednici i déle. 

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme