Velikonoční oběd pro celou rodinu? Zkuste pečené kuře z Lokálu s nádivkou!

Když se u stolu sejde celá rodina, je to svátek. Jak proměnit i obyčejný nedělní oběd ve slavnostní hostinu? Vsaďte na pečené kuře. Jednoduchý, ale chuťově dokonalý pokrm, který se dá sdílet a u stolu navozuje pocit sounáležitosti a pohodovou rodinnou atmosféru. S jeho přípravou poradí Václav Kouba, výkonný šéfkuchař Lokálů.
Dobré pivo a poctivá kuchyně

Lokály jsou splněným snem o české hospodě, kde jsou štamgasti jako doma. V roce 2009 jsme otevřeli Lokál Dlouháááá a brzy následovaly další. Dnes jich máme devět – sedm v Praze a po jednom v Plzni a Brně.
Čepujeme pivo čerstvé do posledního loku a vaříme jako doma. Lokál jsou české hospody, kde si dáváme záležet na dobrém pivu a poctivé kuchyni.
Čepujeme pivo čerstvé do posledního loku a vaříme jako doma. Lokál jsou české hospody, kde si dáváme záležet na dobrém pivu a poctivé kuchyni.
Na 4–6 porcí
Suroviny:
- 1 celé kuře (o váze max. 2 kg)
- sůl
- kuřecí nebo zeleninový vývar
- máslo
Postup:
- Kuře den předem nasolte a nechte odležet. Díky tomu kůže mírně oschne a nebude při pečení mokrá.
- Druhý den vložte kuře do pekáče, podlijte trochou vývaru a poklaďte několika kostičkami másla.
- Předehřejte si troubu na 180–200 stupňů Celsia a pečte 1½–2 hodiny, záleží na velikosti kuřete. Po hodině pečení ho každých 15 minut zkontrolujte a přelijte výpekem.
- Že je kuře hotové, poznáte tak, že vidličkou píchnete do masa na stehně, až ke kosti. Pokud z místa vpichu vyteče čirá šťáva, pak je kuře dostatečně upečené.
- Před podáváním ho nechte zhruba půl hodiny odpočinout na mřížce nebo prkénku, volně přikryté alobalem. Tím se uvolní šťáva ve svalech a maso bude ještě šťavnatější. Navíc je nebudete servírovat příliš horké.
- Pečené kuře podávejte s vařenými bramborami s máslem a pažitkou, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.
Tip: Prosolené kuře si zaslouží vyvázat, a to nejen z estetických důvodů! Maso svázané do kompaktního „balíčku“ dostane pěkný tvar, ale především se propéká rovnoměrně a dokřupava, zatímco nepřitažené nohy a křídla jsou hotová rychleji, a navíc nekryjí prsa, náchylná k vysoušení.
Pečené kuře můžete ještě vylepšit nádivkou. Tu si připravte také den předem, naplňte jí kuře a nechte odležet do druhého dne. Díky tomu nádivku prostoupí šťáva, zejména pak při pečení. „Zvolte menší kuře, zhruba okolo 1½ kilogramu, jinak by se nádivka přepekla a byla by vysušená. U větších kuřat je lepší péct nádivku zvlášť,“ radí Václav Kouba.
Tradiční nádivka z Lokálu
Na 4 porce
Suroviny:
- 80 g uzeného masa, ideálně tučného bůčku
- 400 g bílého pečiva
- 2 středně velké cibule
- 100 g čerstvých bylinek (medvědí česnek, mladé kopřivy a další dle chuti)
- 80 g másla
- 6 stroužků česneku
- 4 vejce
- 100 ml mléka
- sůl a pepř
- sádlo a strouhanka
Postup:
- Dejte vařit uzené maso – potřebuje asi 30 minut.
- Mezitím si nakrájejte pečivo na centimetrové kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Bylinky nasekejte najemno.
- Uvařený bůček nechte vychladnout a pak ho pokrájejte taktéž na kostky. Orestujte je na másle na pánvi nebo v kastrolu.
- Po zarestování přidejte cibuli i propasírovaný česnek a opět orestujte. Pokud by uzené maso bylo příliš libové a pustilo málo šťávy, přidejte sádlo. Poté dejte stranou a nechte vychladnout.
- Do misky rozklepněte vajíčka a vyšlehejte je do pěny.
- Do jiné mísy vložte nakrájené pečivo a rovnoměrně ho přelijte mlékem.
- Přihoďte uzené s cibulí a česnekem, osolte, opepřete a důkladně promíchejte.
- Přidejte bylinky a opět promíchejte. Poté vyšlehaná vejce a znovu promíchejte.
- Směs na nádivku rozložte do pekáče vymazaného sádlem a vysypaného strouhankou. Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia a nádivku pečte 45–50 minut nebo dokud nebude dozlatova. Pokud by začala tmavnout příliš brzy, stáhněte teplotu na 160 °C, případně pekáč přikryjte alobalem.
- Podávejte s čerstvým salátem či jako přílohu k pečenému kuřeti.

Rodinné obědy U Zavadilů

Víkend skoro tu a vy už přemýšlíte, co budete vařit? Není třeba se trápit, přijďte si do Lokálu U Zavadilů užít rodinný oběd! Co vás čeká? Polévka, hlavní chod a sladká tečka. Na stůl vám přineseme každý pokrm celý najednou, a pak už je to na vás - každý si naloží podle chuti. Co nesníte, zabalíme vám s sebou domů. Rodinný oběd si prosím rezervujte do čtvrtka na tel. čísle 244 467 448 – stačí říct, kolik vás přijde.
Kvalitní kuře z farmy Rašovice si můžete objednat i na e-shopu řeznictví Naše maso.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.