facebook
instagram

Velikonoční oběd pro celou rodinu? Zkuste pečené kuře z Lokálu s nádivkou!

Pečené kuře v Lokále U Zavadilů (foto Kateřina Antoš)
11. dubna 2025
Foto: Kateřina Antoš
Když se u stolu sejde celá rodina, je to svátek. Jak proměnit i obyčejný nedělní oběd ve slavnostní hostinu? Vsaďte na pečené kuře. Jednoduchý, ale chuťově dokonalý pokrm, který se dá sdílet a u stolu navozuje pocit sounáležitosti a pohodovou rodinnou atmosféru. S jeho přípravou poradí Václav Kouba, výkonný šéfkuchař Lokálů.

Dobré pivo a poctivá kuchyně

Lokály jsou splněným snem o české hospodě, kde jsou štamgasti jako doma. V roce 2009 jsme otevřeli Lokál Dlouháááá a brzy následovaly další. Dnes jich máme devět – sedm v Praze a po jednom v Plzni a Brně.
Čepujeme pivo čerstvé do posledního loku a vaříme jako doma. Lokál jsou české hospody, kde si dáváme záležet na dobrém pivu a poctivé kuchyni. 
Pojďte dál!

Na 4–6 porcí

Suroviny:

  • 1 celé kuře (o váze max. 2 kg) 
  • sůl
  • kuřecí nebo zeleninový vývar
  • máslo

Postup:

  1. Kuře den předem nasolte a nechte odležet. Díky tomu kůže mírně oschne a nebude při pečení mokrá. 
  2. Druhý den vložte kuře do pekáče, podlijte trochou vývaru a poklaďte několika kostičkami másla.
  3. Předehřejte si troubu na 180–200 stupňů Celsia a pečte 1½–2 hodiny, záleží na velikosti kuřete. Po hodině pečení ho každých 15 minut zkontrolujte a přelijte výpekem
  4. Že je kuře hotové, poznáte tak, že vidličkou píchnete do masa na stehně, až ke kosti. Pokud z místa vpichu vyteče čirá šťáva, pak je kuře dostatečně upečené. 
  5. Před podáváním ho nechte zhruba půl hodiny odpočinout na mřížce nebo prkénku, volně přikryté alobalem. Tím se uvolní šťáva ve svalech a maso bude ještě šťavnatější. Navíc je nebudete servírovat příliš horké. 
  6. Pečené kuře podávejte s vařenými bramborami s máslem a pažitkou, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem
Tip: Prosolené kuře si zaslouží vyvázat, a to nejen z estetických důvodů! Maso svázané do kompaktního „balíčku“ dostane pěkný tvar, ale především se propéká rovnoměrně a dokřupava, zatímco nepřitažené nohy a křídla jsou hotová rychleji, a navíc nekryjí prsa, náchylná k vysoušení.

Pečené kuře můžete ještě vylepšit nádivkou. Tu si připravte také den předem, naplňte jí kuře a nechte odležet do druhého dne. Díky tomu nádivku prostoupí šťáva, zejména pak při pečení. „Zvolte menší kuře, zhruba okolo 1½ kilogramu, jinak by se nádivka přepekla a byla by vysušená. U větších kuřat je lepší péct nádivku zvlášť,“ radí Václav Kouba. 

Tradiční nádivka z Lokálu

Na 4 porce

Suroviny: 

  • 80 g uzeného masa, ideálně tučného bůčku
  • 400 g bílého pečiva
  • 2 středně velké cibule
  • 100 g čerstvých bylinek (medvědí česnek, mladé kopřivy a další dle chuti)
  • 80 g másla
  • 6 stroužků česneku
  • 4 vejce
  • 100 ml mléka
  • sůl a pepř
  • sádlo a strouhanka

Postup:

  1. Dejte vařit uzené maso – potřebuje asi 30 minut
  2. Mezitím si nakrájejte pečivo na centimetrové kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Bylinky nasekejte najemno. 
  3. Uvařený bůček nechte vychladnout a pak ho pokrájejte taktéž na kostky. Orestujte je na másle na pánvi nebo v kastrolu. 
  4. Po zarestování přidejte cibuli i propasírovaný česnek a opět orestujte. Pokud by uzené maso bylo příliš libové a pustilo málo šťávy, přidejte sádlo. Poté dejte stranou a nechte vychladnout. 
  5. Do misky rozklepněte vajíčka a vyšlehejte je do pěny
  6. Do jiné mísy vložte nakrájené pečivo a rovnoměrně ho přelijte mlékem
  7. Přihoďte uzené s cibulí a česnekem, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. 
  8. Přidejte bylinky a opět promíchejte. Poté vyšlehaná vejce a znovu promíchejte. 
  9. Směs na nádivku rozložte do pekáče vymazaného sádlem a vysypaného strouhankou. Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia a nádivku pečte 45–50 minut nebo dokud nebude dozlatova. Pokud by začala tmavnout příliš brzy, stáhněte teplotu na 160 °C, případně pekáč přikryjte alobalem. 
  10. Podávejte s čerstvým salátem či jako přílohu k pečenému kuřeti. 

Rodinné obědy U Zavadilů

Víkend skoro tu a vy už přemýšlíte, co budete vařit? Není třeba se trápit, přijďte si do Lokálu U Zavadilů užít rodinný oběd! Co vás čeká? Polévka, hlavní chod a sladká tečka. Na stůl vám přineseme každý pokrm celý najednou, a pak už je to na vás - každý si naloží podle chuti. Co nesníte, zabalíme vám s sebou domů. Rodinný oběd si prosím rezervujte do čtvrtka na tel. čísle 244 467 448 – stačí říct, kolik vás přijde.
Kouknout na menu

Kvalitní kuře z farmy Rašovice si můžete objednat i na e-shopu řeznictví Naše maso.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme