4 způsoby, jak obarvit vejce s využitím přírodních materiálů

17. dubna 2025
Autor: Yasmine Borůvková
Zelí, řepa i cibule patří mezi české a snadno dostupné suroviny, ze kterých ale mnohdy zbude spousta „odpadu“. Ještě předtím než slupky a odřezky vyhodíte na kompost, připravte si z nich přírodní barvivo na velikonoční vejce. Jak na přírodní barvení vajec, nám poradila cukrářka z restaurace Štanglu Sabina Keltnerová.
Degustační večeře v restauraci Štangl

Restaurace Štangl pracuje s lokálními surovinami z pole i z divoké přírody, s ušlechtilými plísněmi a fermentací. Tým kuchařů vede Martin Štangl a od úterý do soboty hostům servírují tří- nebo šestichodové degustační večeře s možností vinného párování. Každý z chodů prezentuje jednu zásadní surovinu.
Než se pustíte do barvení
Vejce si nejprve otřete hadříkem s octem – zbavíte je nečistot i mastnoty, která by bránila v absorpci přírodního barviva. Jak vybrat kvalitní vejce, kde je skladovat a co značí barva skořápky, jsme pro vás sepsali v tomto článku. A pokud vám i po Velikonočním pondělí vařená vejce zbudou, připravte si vaječnou pomazánku podle receptů z Ambiente.
1. Cibule a svíčky
Výsledek: Hnědo-béžové batikování
Potřebujete:
- vejce vařená natvrdo (8-10 minut)
- slupky z cibule
- litr vody
- neparfemovanou svíčku
Příprava:
- Uvařte si vejce natvrdo.
- Kastrůlek naplňte slupkami z cibule (červené, žluté nebo mix) a zalijte vodou, povařte 15 minut.
- Další půl hodiny nechte vývar louhovat.
- Vývar slijte a znova lehce zahřejte, nastrouhejte nebo nakrájejte do něj jednu obyčejnou dlouhou svíčku. Nechte ji v nálevu rozpustit.
- Do promíchané barvy vložte vejce a nechte je volně plavat.
- Nechte vejce louhovat přes noc v lednici.
2. Zelí a papír
Výsledek: Světle až tmavě fialová s batikováním
Potřebujete:
- syrová vejce
- půl hlávky zelí
- 3 lžíce octa
- silonky (nastříhané na proužky, aby se do nich vešla vejce)
- potravinářský provázek
- papír
Příprava:
- Do kastrůlku nakrájejte půl hlávky zelí, přidejte půl litru vody a 3 lžíce octa.
- Povařte 15 minut a dalších 30 minut nechte louhovat.
- Papír a slupky z cibule nastříhejte na libovolně tvarované kousky.
- Vejce částečně pokryjte papírky a cibulí a zabalte do kousku silonky. Zavažte potravinářským provázkem.
- Vložte vejce do kastrůlku se zelím a uvařte je natvrdo.
- Následně můžete nechat vařená vejce louhovat přes noc v lednici.
3. Cibule a bylinky
Výsledek: Hnědo-béžové s otisky listů
Potřebujete:
- syrová vejce
- silonky
- afrikán (nebo jinou bylinu či rostlinu)
- slupky cibule
- půl litr vody
- 3 lžíce octa
Příprava:
- Kastrůlek naplňte slupkami z cibule (červené, žluté nebo mix) a zalijte vodou, povařte 15 minut. Další půl hodiny nechte vývar louhovat a vývar slijte.
- Na syrová vejce nalepte lístky rostliny nebo bylinek (můžete si pomoct vodou nebo octem, ideálně z rozprašovače) a zabalte vejce do silonky, zavažte provázkem.
- Uvařte vejce natvrdo v cibulovém vývaru s octem.
- Můžete nechat louhovat přes noc v lednici.
4. Řepa
Výsledek: Červeno-oranžová barva
Potřebujete:
- vejce vařená natvrdo
- řepu nakrájenou na větší kostičky (případně slupky z řepy)
- 3 lžíce octa
- litr vody
Příprava:
- Do kastrůlku vložte řepu s vodou a vařte ji 15 minut. Dalších 30 minut nechte louhovat.
- Řepný vývar slijte, přidejte do vývaru ocet a vařená vejce.
- Nechte louhovat přes noc.
- Tuto metodu můžete libovolně kombinovat s metodou 1, 2 i 3.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.