facebook
instagram

4 způsoby, jak obarvit vejce s využitím přírodních materiálů

17. dubna 2025
Zelí, řepa i cibule patří mezi české a snadno dostupné suroviny, ze kterých ale mnohdy zbude spousta „odpadu“. Ještě předtím než slupky a odřezky vyhodíte na kompost, připravte si z nich přírodní barvivo na velikonoční vejce. Jak na přírodní barvení vajec, nám poradila cukrářka z restaurace Štanglu Sabina Keltnerová.

Degustační večeře v restauraci Štangl

Restaurace Štangl pracuje s lokálními surovinami z pole i z divoké přírody, s ušlechtilými plísněmi a fermentací. Tým kuchařů vede Martin Štangl a od úterý do soboty hostům servírují tří- nebo šestichodové degustační večeře s možností vinného párování. Každý z chodů prezentuje jednu zásadní surovinu.

Než se pustíte do barvení

Vejce si nejprve otřete hadříkem s octem – zbavíte je nečistot i mastnoty, která by bránila v absorpci přírodního barviva. Jak vybrat kvalitní vejce, kde je skladovat a co značí barva skořápky, jsme pro vás sepsali v tomto článku. A pokud vám i po Velikonočním pondělí vařená vejce zbudou, připravte si vaječnou pomazánku podle receptů z Ambiente.

1. Cibule a svíčky

Výsledek: Hnědo-béžové batikování

Potřebujete:

  • vejce vařená natvrdo (8-10 minut) 
  • slupky z cibule
  • litr vody
  • neparfemovanou svíčku  

Příprava:

  1. Uvařte si vejce natvrdo. 
  2. Kastrůlek naplňte slupkami z cibule (červené, žluté nebo mix) a zalijte vodou, povařte 15 minut. 
  3. Další půl hodiny nechte vývar louhovat. 
  4. Vývar slijte a znova lehce zahřejte, nastrouhejte nebo nakrájejte do něj jednu obyčejnou dlouhou svíčku. Nechte ji v nálevu rozpustit. 
  5. Do promíchané barvy vložte vejce a nechte je volně plavat. 
  6. Nechte vejce louhovat přes noc v lednici. 

2. Zelí a papír 

Výsledek: Světle až tmavě fialová s batikováním 

Potřebujete: 

  • syrová vejce
  • půl hlávky zelí
  • 3 lžíce octa
  • silonky (nastříhané na proužky, aby se do nich vešla vejce)
  • potravinářský provázek
  • papír

Příprava:

  1. Do kastrůlku nakrájejte půl hlávky zelí, přidejte půl litru vody a 3 lžíce octa.
  2. Povařte 15 minut a dalších 30 minut nechte louhovat. 
  3. Papír a slupky z cibule nastříhejte na libovolně tvarované kousky. 
  4. Vejce částečně pokryjte papírky a cibulí a zabalte do kousku silonky. Zavažte potravinářským provázkem. 
  5. Vložte vejce do kastrůlku se zelím a uvařte je natvrdo. 
  6. Následně můžete nechat vařená vejce louhovat přes noc v lednici. 

3. Cibule a bylinky 

Výsledek: Hnědo-béžové s otisky listů 

Potřebujete: 

  • syrová vejce
  • silonky
  • afrikán (nebo jinou bylinu či rostlinu)
  • slupky cibule
  • půl litr vody
  • 3 lžíce octa

Příprava:

  1. Kastrůlek naplňte slupkami z cibule (červené, žluté nebo mix) a zalijte vodou, povařte 15 minut. Další půl hodiny nechte vývar louhovat a vývar slijte. 
  2. Na syrová vejce nalepte lístky rostliny nebo bylinek (můžete si pomoct vodou nebo octem, ideálně z rozprašovače) a zabalte vejce do silonky, zavažte provázkem. 
  3. Uvařte vejce natvrdo v cibulovém vývaru s octem. 
  4. Můžete nechat louhovat přes noc v lednici. 
View post on Instagram
 

4. Řepa

Výsledek: Červeno-oranžová barva

Potřebujete:

  • vejce vařená natvrdo 
  • řepu nakrájenou na větší kostičky (případně slupky z řepy)
  • 3 lžíce octa 
  • litr vody

Příprava:

  1. Do kastrůlku vložte řepu s vodou a vařte ji 15 minut. Dalších 30 minut nechte louhovat. 
  2. Řepný vývar slijte, přidejte do vývaru ocet a vařená vejce.
  3. Nechte louhovat přes noc. 
  4. Tuto metodu můžete libovolně kombinovat s metodou 1, 2 i 3. 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme