74 tipů, kde se v Praze dobře najíst: restaurace, kavárny a pekárny

Snídaně, která vás zvedne z postele:
Eska
V Karlíně se nachází jeden z nejpopulárnějších snídaňových spotů v Praze – Eska. Druhou pobočku pekárny s bistrem najdete na Letné, tady ale najdete míst poskrovnu.
📍Pernerova 49, 186 00 Praha 8-Karlín
📍Veletržní 290/42, 170 00 Praha 7-Bubeneč
Etapa
Ve stejné čtvrti najdete také bistro Etapa vyhlášené pro své plněné loupáky a zapečené tousty. Doporučujeme rezervaci.
Šodó
Stejní majitelé si spolu s kamarády a velkými cestovateli Taste of Prague otevřeli bistro Šodó ve čtvrti Dejvice. Šodó pojmenovali po typické sladké české omáčce, která se podává k malým kynutým buchtám. Na menu je samozřejmě najdete od pondělí do neděle a omáčku si můžete poručit i do cappuccina.
📍Wuchterlova 1, 160 00 Praha 6-Dejvice
Osada
Pokud zamíříte do čtvrti Holešovice, nenechte si ujít kavárnu Osada, kde podávají ta nejkrémovější míchaná vajíčka, výbornou kávu a nadýchanou bábovku – tradiční český moučník.
📍Osadní 35, 170 00 Praha 7-Holešovice
Café Savoy
Na dlouhou snídani, třeba i se sklenkou šampaňského, chodí Pražané do Café Savoy na levém břehu Vltavy. Doporučujeme rezervaci.
📍Vítězná 124/5, 150 00 Malá Strana
Bjukitchen
Vydatné kaše, omelety a vyhlášená granola se podává v bistru Bjukitchen foodblogerky Báry Karpíškové, kde filtrovaná (i jiná káva) teče proudem.
📍Jungmannova 27, Nové Město 110 00, 1 Praha 1
Matilda
A pokud vám nevadí, že při snídani dostanete rovnou chuť i na oběd, zamiřte do bistra Matilda ve čtvrti Letná. Doporučujeme omeletu s lanýži a domácí focacciou, citronový chlebíček nebo sladké plněné pečivo maritozzi.
📍Korunovační 923/17, 170 00 Praha 7
Kde si ještě pochutnáte?
Kam v Praze pro pečivo:
Křupavý chleba z kvásku, máslové koláče, loupáky, které se jedí k snídani s kakaem, rohlíky... Pražské pekárny si zakládají na tradičních receptech i moderních trendech – ať už máte chuť na poctivý řemeslný chléb z bio mouky, nebo ovocný koláč, tady jsou místa, kam zajít:
Pro milovníky chleba
- Praktika – kváskový chléb z bio mouky, řemeslná výroba.
- Zrno zrnko – minimalistická pekárna s důrazem na suroviny.
- Eska – chléb z bio mouky pečený v peci na dřevo.
- U Kalendů – pekárna s restaurací, ochutnejte chleba se šlehaným máslem.
Na sladkou snídani
- Kus koláče – domácí koláče jako od babičky.
- Supernova Bakehouse – moderní sladká pekárna, kde pečou třeba croissanty a cruffiny.
- Solo Bakery – ochutnejte skořicové šneky nebo se stavte na snídani
Trendy pekárny
- Kro – kombinuje skvělou kávu a pečivo, mají více poboček po Praze.
- Tisse – chleba, danishe, croissanty… ale i snídaně a večeře. Tisse zkrátka nesmíte minout.
- Artic Bakehouse – severský styl pečení, rustikální bochníky, báječné sladké pečivo.
- Pekárna Hvězda – sice dál od centra, ale jejich pečivo prostě musíte ochutnat.
- Antonínovo pekařství – tradiční česká pekárna s dlouhou historií, ochutnejte Antonínův chléb s vajíčkovou pomazánkou.
Typické české pečivo, které musíte zkusit
- Chleba – klasický český kváskový chléb s křupavou kůrkou a vláčnou střídou. Skvělý jen tak s máslem.
- Houska – nadýchané bílé pečivo posypané mákem nebo hrubou solí.
- Rohlík – česká variace na bagetu, měkký a lehce křupavý. Může být klasický bílý nebo tmavý.
- Koláč – kulaté pečivo s ovocnou, tvarohovou nebo makovou náplní. Oblíbený je i tzv. „Moravský koláč“ s dvojitou náplní.
- Buchta – nadýchaná kynutá a plněná tvarohem, mákem či povidly.
- Loupák – máslové pečivo posypané mákem, podává se k snídani s kakaem.
Kam na oběd, když chcete ochutnat českou kuchyni:
Kuchyň
Chcete-li při své návštěvě vzdát hold české kuchyni, nabízí se zamířit na Hrad (jednu z hlavních pražských památek) a poobědvat svíčkovou nebo koprovku v Kuchyni. Hladinka (oblíbená česká pivní míra) a dechberoucí výhledy na Prahu jsou tady samozřejmostí. Doporučujeme rezervaci.
📍Hradčanské nám. 186/1, 118 00 Praha 1-Hradčany
U Kalendů
Českou kuchyni zaměřenou z velké části na vnitřnosti připravují U Kalendů. Ti z vás, kdo vnitřnostem neholdují, nenechte se odradit – v tomto podniku u břehu Vltavy totiž podávají to nejkřupavější kuře Kyjev s bylinkovým máslem a bramborovou kaší. Doporučujeme rezervaci.
📍Rašínovo nábř. 383/58, 128 00 Nové Město
Lokál
Poctivě připravené, zato rychle servírované obědy zažijete v jednom z Lokálů. Ochutnáte tu naprosté české klasiky jako utopence, talián, svíčkovou, guláš a co se piva týče, nebudete chtít zůstat jen u jednoho.
Kantýna
Pražští masaři, kteří si na saláty nepotrpí, rádi chodí do chrámu masa – tak se říká podniku Kantýna, který připomíná dříve ikonické jídelny. U pultu si poručíte kolik si jakého masa (pečené, trhané, burger, tatarák) přejete, a následně hodujete u velkého mramorového stolu a popíjíte pečlivě ošetřené pivo.
Hostinec Na Výtoni
Milovníci drůbeže, konkrétně pečené kachny se zelím a knedlíky, mají své místo u Vltavy v podniku Hostinec Na Výtoni, kde tradiční kachní pečeni servírují po celý rok. Doporučujeme rezervaci.
📍Rašínovo nábř. 412/30/128 00, 128 00 Nové Město
Kam ještě vyrazit?
Máte chuť spíše na Itálii či Brazílii?
Pizza Nuova
Poobědvat Itálii můžete v Pizze Nuově. Vybírat můžete ze štědré nabídky těstovin a pizzy (která byla rámci soutěže 50 TOP Pizza oceněná jako 49. nejlepší v Evropě) nebo si zvolit degustaci, což znamená, že vám na stůl budou nosit pizzu i pastu, dokud neřeknete dost. Doporučujeme rezervaci.
📍Revoluční 655/1, 110 00 Staré Město
Sugo pasta bar
Míří-li vaše kroky do již zmíněné čtvrti Karlín, můžete poobědvat Itálii od rodilého Itala v Sugo pasta baru. Doporučujeme nevynechat sklenku naturálního vína ani tiramisu v doprovodu silného espressa. Doporučujeme rezervaci.
📍Sokolovská 715/107, 186 00 Praha 8-Karlín
Brasileiro
Nacházíte-li se v úplném středu Prahy, tedy na Staroměstském náměstí a vyhládlo vám tak, že sotva chodíte, pár kroků od Orloje se nachází jedna ze dvou poboček podniků Brasileiro – restaurací s konceptem all you can eat.
Druhou brazilskou restauraci najdete v ulici Na příkopě. Začnete salátovým barem, sushi a ústřicemi a – zbyde-li vám místo – můžete pokračovat na churrasco, brazilskou degustací masa přímo z rožně. Doporučujeme rezervaci.
📍Na Příkopě 859/22, 110 00 Nové Město
📍U Radnice 8/13, 110 00 Staré Město
Sia
Máte chuť spíše na asijskou kuchyni? Pak určitě zamiřte do třípatrové restaurace Sia. Pekingská kachna, dim sum, kung pao, dezerty, koktejly… A navíc můžete koukat kuchařům přímo pod ruce.
📍Šporkovský palác, V Celnici 1034/6, 110 00 Nové Město
Rychlý oběd do ruky:
Gemüse Corner Kebab
Raději byste si dali jen něco rychlého, co můžete jíst za chůze nebo venku na lavičce? Gemüse Corner Kebab najdete buď v Podolí (krásná procházka podél Vltavy) nebo na Vinohradech kousek od Náměstí Míru. Na výběr tu mají z variant sendvič, dürüm a talíř (či box) a to s kuřecím masem, falafelem nebo halloumi sýrem.
📍Podolské nábřeží, 147 00 Praha 4
📍Rumunská 122, 120 00 Vinohrady
Mr. Hotdog a Sandwich Rodeo
Jestli máte chuť spíš na sendvič nebo hot dog, pak zamiřte na Letnou. Hned vedle sebe najdete Mr. Hotdog a Sandwich Rodeo. V tom prvním si dejte skvělý hotdog, hranolky nebo šťavnatý slider. V tom druhém ochutnejte třeba sendvič se smaženým kuřetem.
📍Mr. Hotdog: Kamenická 24, 170 00 Praha 7-Holešovice
📍Sandwich Rodeo: Kamenická 602/24, 170 00 Praha 7-Holešovice
Na kafe a něco malého k tomu:
Výběrová káva, milá obsluha a něco dobrého k zakousnutí. Ať se chystáte jen na espresso s sebou, nebo si chcete svou kávu dlouho vychutnávat, tady se vám bude líbit:
- Bistro proti proudu
- Vila 63
- Onesip
- Mazelab
- Myšák
- Alf & Bet
- Místo
- Dos Mundos
- Café Jen
- Ema espresso bar
- Kolektor
- Cafe Letka
- Spižírna
- Vnitroblock
- Phill's Corner
- Můj šálek kávy
- La Bohème Café
Pomalá večeře, nezapomenutelný zážitek:
Štangl
Zážitek, který pohladí na duši? Tříchodové či šestichodové menu ze surovin, které jsou právě v sezóně, servírují v karlínské restauraci Štangl šéfkuchaře Martina Štangla. V rámci degustačního menu ochutnáte českou rybu, červené maso a především zeleninu a divoké bylinky v netradičním podání. Restaurace má svoji vlastní hydroponickou farmu a příjemně klidnou atmosféru. Doporučujeme rezervaci.
📍Pernerova 49, 186 00 Praha 8-Karlín
Marie B
Pokud máte rádi překvapení, nechte se překvapit konceptem carte blanche v podniku Marie B. Skladbu jednotlivých jídel z degustačního menu se v tomto podniku totiž dozvíte až po tom, co daný chod sníte. Dynamická atmosféra podniku vás vtáhne přímo do děje a navíc se kuchařům a sommeliérům budete dívat rovnou pod ruce. Nealko párování? Mají! Doporučujeme rezervaci.
📍Dlouhá 729/37, 110 00 Staré Město
Taro
Dívat se kuchařům pod ruce a těšit se na další chod můžete i ve znovuotevřené restauraci Taro, kde v rámci degustačního menu ochutnáte tradiční vietnamskou kuchyni v moderním provedení. Doporučujeme rezervaci.
📍Národní 10, 110 00 Nové Město
Alma
Živou atmosféru, jedinečné koktejly a velký výběr naturálního vína zažijete v Almě, která sdružuje restauraci, vinný bar, vinotéku a kavárnu. Ikonou menu, na kterém nebudete chtít přeskočit předkrmy, je pečený pstruh. Doporučujeme rezervaci.
📍V Jirchářích 150/8, Nové Město 110 00, 1 Praha 1
El Camino
Pokud jídlo rádi sdílíte, pravý význam tapas podtrhuje restaurace El Camino ve čtvrti Vinohrady. Ústřice, grilovaná chobotnice a sušené šunky jsou stálicemi na menu. Doporučujeme rezervaci.
📍 Jagellonská 10, 130 00 Praha 3-Vinohrady
Čestr
A teď zásadní otázka – kam na opravdu kvalitní steak? Do restaurace Čestr kousek od Národního muzea a hned vedle Národní opery. Kromě běžných i prémiových steaků tu ochutnáte pečeně s omáčkou a dezerty z tradičních českých surovin. Čím začít? Rozhodně jejich ikonickým tatarákem. Doporučujeme rezervaci.
📍Legerova 57/75, 110 00 Praha 1-Vinohrady
The Eatery
Vyhlášenou koprovku (tradiční české jídlo) servírují v holešovickém The Eatery. Na menu najdete předkrmy, hlavní chody a dezerty inspirované jak českou, tak francouzskou kuchyní. Doporučujeme rezervaci.
📍U Uranie 18, 170 00 Praha 7-Holešovice
La Degustation Bohême Bourgeoise
A kam na večeři s michelinskou hvězdou? V La Degustation Bohême Bourgeoise pod vedením nového šéfkuchaře Marca Christova ochutnáte moderní menu inspirované pokrmy české kuchyně 19. století – inspiraci čerpá konkrétně z kuchařky Marie B. Svobodové, po které je pojmenován i sesterský podnik Marie B. V restauraci vám rádi napárují nealko pití. Doporučujeme rezervaci.
📍Haštalská 18, 110 00 Staré Město
Field
Druhým michelinským podnikem v Česku je Field šéfkuchaře Radka Kašpárka. I tady si můžete ke svéráznému osmichodovému menu dopřát vinné i nealkoholické párování. Sezónní menu nezakrývají svůj přírodní původ – a někdy doslova návrat ke kořenům. Pole je základ. Vše ostatní je otevřené. Doporučujeme rezervaci.
📍U Milosrdných 12, 110 00 Staré Město
KK káva a kuchyně
Po zkušenostech z restaurace Field si Jurij Ovčaruk otevřel vlastní restauraci KK káva a kuchyně. Od rána do odpoledne se tady zaměřují na brunche, pečou vlastní pečivo a servírují nápadité menu, na kterém nechybějí ukrajinské speciality. Večer se z KK stává klasická restaurace a nabízí menu z lokálních surovin.
📍Václavská 9, 120 00 Nové Město
One last drink:
A kam po takové večeři vyrazit na drink? Oblíbená místa Pražanů najdete v koktejlovém průvodci.
A co víno s sebou? To se dočtete tady.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.