facebook
instagram

Duben v kuchyni: chřestová sezóna, historie beránka a recepty na jehněčí

Zelený chřest – symbol jara a oblíbená jarní surovina.
1. dubna 2025
Foto: Lucie Fenclová
Na loukách je slyšet první hmyz a k vidění první motýli. Kvetou třešně, jabloně, švestky a lísky, teplé dny se střídají s chladnými a deštivými. Na které suroviny se v aprílovém měsíci zaměřit a jaké tradice si nejen v kuchyni připomenout?

V přírodě, v lese a na poli 

V dubnu se příroda naplno probouzí k životu. Lesem voní jehličí a na loukách i stromech se objevují první květy. Do našich krajin se vrací další hejna stěhovavých ptáků a rodí se první mláďata. V lese rostou hlívy, kačenky, čirůvky a šťovík. Co dalšího v dubnu sbírat v lese, nám poradil profesionální sběrač Juraj Macúch. 

Z jakých surovin se těšit? 

Mezi evergreeny v kuchyních patří v dubnu bílý a zelený chřest a divoké byliny – od medvědího česneku přes pampelišku, sedmikrásky, bršlici a česnáček po kopřivy. Farmáři dále sklízí jarní zeleninu jako ředkvičky, kedlubny, čekanku a první mrkev a petržel, ale na trzích najdete také pór, špenát, polníček, rebarboru a brambory. Doma si můžete vypěstovat klíčky řeřichy, hrachu, čočky nebo mungo fazolí

Nejen díky Velikonocům, ale zejména jako symbol vzkříšení přírody a bohatší snášky slepic se na našem jídelníčku objevují vaječná jídla, a přirozeně také jehněčí maso

Než se pustíte do sezónního vaření, doporučujeme vám čtení a recepty:

Tradice a lidové zvyklosti 

Čtvrtkem 17. dubna letos končí postní období, na nějž navazují Velikonoce. 

O Zeleném čtvrtku se ke snídani pravidelně podávají jidáše, pečený beránek se nosí jako dar a v tento den se historicky také vyséval první hrách. Na Slovácku se o Zeleném čtvrtku připravují tzv. pěry, povidlové tašky z nudlového těsta. 

Na Velký pátek, který v křesťanské kultuře připomíná ukřižování Ježíše Krista, se držel půst, letos navíc navazuje na konec postního období.

O Bílé sobotě naši předci pekli mazance, které o velikonoční neděli nosili do kostela k posvěcení knězem, ke svatému pomazání. V sobotu se připravuje také velikonoční nádivka – zelené bylinky, které do ní patří, symbolizují začátek jara. 

Mimo mazanec se do kostela nosíval tzv. plecovník, nebo také plecucha či pleco. Jedná se o chléb, v němž je zapečený kus uzeného masa, ideálně plece. Právě z této suroviny plyne i název obřadního jídla, které má svou tradici na Opavsku, Hlučínsku a Frýdecku. 

Zajímavost pro Pražany: Dříve se v Praze v úterý po Velikonocích pořádala slavnost známá jak Slamník. Dnes je její připomínkou pouze bubenečská hospoda Na Slamníku, kde tento průvod končíval.

Kdy a jak vznikla tradice velikonočního beránka?

Podle biblických zdrojů je zřejmé, že Ježíš umíral na kříži právě ve chvíli, kdy byli na nejposvátnějším místě Jeruzaléma zabíjeni mladí beránci na maso. Pro křesťany je obětním beránkem i sám Ježíš, kterého si sladkým pečivem připomínají. 

V regionálních kuchyních na našem území najdeme také hnětky (velikonoční zakládané koláče), kraple neboli smažené růže (smažené sladké či slané křehké pečivo ve tvaru květu), tuplák (pečivo z kynutého těsta promazané tukem, perníkem a tvarohem) nebo křehotiny (smažené velikonoční cukroví).

Další nápady na dubnové vaření a informace k lokálním surovinám najdete v našem sezonním výběru.

zdroj: UM, Český rozhlas

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme