Odlehčené Vánoce. Tipy na královskou hostinu, ze které vás nerozbolí žaludek
Vánoce máme rádi nejen kvůli jejich atmosféře, společně strávenému času s rodinou, pohádkám a dárkům, ale rozhodně i kvůli jídlu. Toho však mnozí většinou během svátků spořádají víc, než by měli, a to hlavně toho tučného a sladkého.
Mezi hvězdy vánočního menu určitě patří nerozlučná dvojka v podobě řízku a salátu. Bramborový salát tak, jak si jej dopřáváme dneska, přišel do české kuchyně ale teprve až za první republiky, známé kuchařky z 19. století se o něm nezmiňují. Jako příloha ke smaženému kaprovi se údajně poprvé jedl kolem roku 1924, a to jen v bohatých měšťanských rodinách. V chudších vrstvách servírovaly ženy rodině hlavně kubu, a to s kroupami a houbami.
Podobně jako s bramborovým salátem to bylo i s rybami, k oblibě jim pomohla až poválečná 40. léta, kdy se postupně začala na stolech objevovat vánoční večeře tak, jak ji známe dnes. Předtím byla mnohem bohatší a její složení se lišilo podle regionálních zvyklostí.
Kapr na modro i s knedlíkem
A co smažení v trojobalu? To se stalo raketově oblíbené hlavně díky klíčové vlastnosti – rychlosti. O popularizaci se zasloužil vídeňský řízek, následně se začal obalovat i kapr. Nicméně ještě předtím se kapr připravoval dvěma „barevnými“ způsoby, a to buď na modro – tedy vařený s octem a zeleninou, díky čemuž získal specifickou barvu, nebo na černo, což je nejstarší dochovaný recept na českého kapra vůbec.
Hlavní roli v něm hraje omáčka, do které se přidávají chuťově výrazné ingredience, jako například perník, rozinky, švestky nebo ořechy. A co je pro nás dnes nepředstavitelná kombinace – takto připravený kapr se podával s knedlíkem.
Klasika v odlehčené verzi
Knedlíky ale rychle vystřídal právě bramborový salát, na který má snad každá rodina svůj vlastní recept. Jeho klasická verze je s majonézou, pokud jej ale chcete odlehčit, použijte místo ní jogurt nebo zakysanou smetanu. Pozor i na syrovou cibuli, která je příliš ostrá a začne rychle oxidovat a zapáchat. Abyste se tomu vyhnuli, nakrájenou ji nejprve spařte vroucí vodou, horkým vývarem nebo teplým lákem z okurek, který ji rovnou okyselí.
Obměnit můžete i řízek, ten lze obalit třeba ve strouhance z kukuřičných lupínků. Místo kapra se na štědrovečerním menu zase stále častěji objevuje pečený či grilovaný losos, vegetariány a vegany zase potěší stále se rozrůstající rostlinná nabídka, skvělý je například kukuřízek či jednoduchý obalovaný celer.
Mimo odlehčeného jídelníčku je o Vánoce fajn myslet i na pár zásad, za které vám vaše tělo později poděkuje. Například se držet sousloví „všeho s mírou“, i když chápeme, že to je během všech návštěv opravdu těžké dodržovat. Zkuste to třeba tak, že si místo jedné velké porce dáte menší, a pokud vás hlad stejně dostihne, místo bramborového salátu si přidáte jen maso nebo zeleninu. Stejně tak si dejte pozor i při sledování pohádek v televizi, kdy ruka často bezmyšlenkovitě sahá po cukroví na stole.
Pokud se snažíte stravovat lehce celoročně a vinná klobása vám do jídelníčku nepasuje, nebo prostě jen chcete vyzkoušet něco jiného než obvykle, vybrali jsme pro vaše hodování recepty, které nadchnou i chuťové pohárky příbuzných. Tak hurá do kuchyně!
Které recepty vyzkoušíte?
Rybí polévka z Café Savoy
Doporučujeme menu začít s jemným rybím vývarem z Café Savoy, který obsahuje netradiční suroviny jako kaviár nebo fenykl, ale přesto je velmi jednoduchý a chutný.
Recept si opište zde:
Šneci z Café Savoy
V české kuchyni byli oblíbení už v 19. století a konzumovali se napříč společenskými vrstvami, dokonce byli vnímáni jako staropražská specialita. V Café Savoy šneky servírují bez ulity, zapečené s česnekovo-bylinkovým máslem a posypané strouhankou z bylinek a sýra Gruyère.
Teď si je můžete připravit i doma:
Sváteční kapr od Kalendů
Brinování, opékání na másle a omáčka z podmáslí a černého bezu. To jsou nejpodstatnější části receptu vánočního kapra od Kalendů, který se podává s opečeným květákem a čerstvým špenátem. Vsaďte se, že i ti, kteří kapra tolik nemusí, si poběží přidat!
Cesta k oblíbenému receptu vede tudy:
Salátová srdíčka
Salát jako jednoduché jídlo, které zvládne každý? S tím souhlasíme, ale dochutit ho tak, abyste chtěli udělat ten stejný znovu, už se často úplně nepovede. U Kalendů ale salát povýšili na skutečnou chuťovou symfonii.
Připravte si jejich nezaměnitelná grilovaná salátová srdíčka s pistáciemi a pažitkovou emulzí:
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.