Sekaná: matcha v Sensa Café, chilli omáčka z Baues a pivo jako národní dědictví

Gault&Millau, velká novinka roku
Do Česka dorazil na konci ledna dlouho očekávaný průvodce Gault&Millau – gastronomický guide, který oceňuje restaurace čepicemi, tzv. toques (po obdobě michelinských hvězd) a body. V průvodci najdete i podniky bez čepic, které ale obdržely alespoň 10 bodů.
Třemi čepicemi, tedy v Česku zatím nejvyšším oceněním, se může pyšnit například michelinská La Degustation Bohême Bourgeoise.
Které další podniky průvodce ocenil?
Nově otevřeno v Praze
Patříte-li k těm, kdo si nenechají ujít žádnou gastro novinku, možná jste už slyšeli nebo dokonce navštívili následující podniky:
- japonské Sensu Café (vyhlášené pro svou delikátní matchu a minimalistický interiér)
- bar s naturálním vínem The Sip
- Enoteca JZP na Vinohradech – druhá pobočka italského vinného baru v Karlíně
- vietnamské bistro Mamam na nové adrese Uruguayská 19
- Osterii Mensa v pražských Holešovicích (nabízí čerstvou pastu, koncept tapas i několikachodové menu)
- letenský japonský street bar Matsuri Okonomiyaki & Izakaya
- novou pekárnu Eska na rohu Veletržní a Malířské
- karlínskou Typiku, která otevřela v prostorách bývalé pražírny Grounds
- Bistro B u metra Budějovická (servírují snídaně, obědy i odpolední tapas)
- pražskou pobočku původně ostravského vinného baru Hokus Pokus Wine
- kavárnu Café Revoluční, kde servírují výběrovou kávu, snídaně a dezerty
- v revoluční koncem února otevřela také další pobočka pekárny s kavárnou Zrno Zrnko
Už teď se můžete těšit, že v následujících týdnech otevřou další podniky:
- kavárna Letka a Letec espresso bar budou mít třetí sestru – na půl cesty v ulici Haškova
- karlínské bistro Kro na chvíli zavřelo – chystají se prý do větších prostor a podle avíza na sítích čeká Kro rodinu „kulový blesk“
- Coffee Room míří na druhý břeh a druhou pobočku otevřou vinohradští kavárníci v Holešovicích v ulici Osadní 313
- v březnu po krátké pauze znovu otevírá bistro Baues na Palmovce (čas vyrazit na knedlíčky a křupavou chilli omáčku)
K poslechu, četbě i listování
Letošní začátek roku je co do novinek opravdu bohatý. Na seznam nehmotného kulturního dědictví ČR byla připsána česká Pivní kultura. Zápis na seznam UNESCO? Možná brzy! Na webu New York Times také nedávno vyšel článek s titulem It’s Not a Bad Pour. It’s Mlíko (To není podmírák, to je mlíko), a tak je naše pivo a styl jeho čepování zase o něco slavnější a uznávanější.
Pokud holdujete spíš vínu a dokonce naturálnímu, potěší vás podcastový rozhovor s Karlou Olivou z vinařství Monology o práci ve vinici s minimálními zásahy. Masaře a milovníky řeznické kultury zabaví čtyřhodinová Velká řeznická žranice moderovaná Lukášem Hejlíkem.
Raději studujete dějiny jídla? Pak byste měli vědět, že na poličky knihkupectví dorazila nová kniha Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945-1970 od historika jídla Martina France z Masarykova ústavu Akademie věd.
A věděli jste, že farmářka Hanka Součková se dostala do žebříčku 30 pod 30? Na Forbes pak také najdete rozhovor s kreativním šéfkuchařem Ambiente a budoucím šéfkuchařem restaurace SKÔ V Holešovické tržnici Tomášem Valkovičem a Blankou Datinskou z UMu o semináři pro profíky z gastra Ke Kořenům.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.