facebook
instagram

Vypadá jako svíčková, ale není to svíčková. Znáte hovězí váleček?

22. dubna 2025
Foto: Archiv Ambiente
Hovězí váleček z velkého ořechu se v českém bourání běžně neodděluje, v Amase ho ale porcují jako samostatnou steakovou partii. Po poctivém zrání se tak z válečku z čestru stává maso, které je přirozeně křehké, libové a středně výrazné chuti. Ať už ho upečete v celku nebo z něj uděláte steaky na gril, potěší každého, kdo má rád hovězí s charakterem.

Amaso: Záruka kvalitního masa

Amaso spolupracuje s českými chovateli přeštického černostrakatého vepře a čestru. Ve výrobně v Jenči za Prahou řezníci maso bourají a nechávají ho zrát metodou suchého nebo mokrého zrání. Na místě vyrábějí i uzeniny podle prvorepublikových receptur. Maso a uzeniny z Amasa dostanete v řeznictví Naše maso nebo v Kantýně.

Váleček z velkého ořechu pochází z kýty, konkrétně ze spodní části známé jako velký ořech. Typické české bourání bere celý ořech jako jednu partii. V Amase se ho při cestách steakovým světem naučili rozdělovat dál – na tři samostatné kusy

Nejjemnější z nich je právě váleček, který díky svému podlouhlému tvaru a křehkosti vypadá skoro jako menší svíčková. V řezu je libový, jen lehce mramorovaný, s pevnou, hrubě vláknitou strukturou.

V Amase z něj porcováním jalovic a volů českého strakatého skotu vzniká prémiové steakové maso. Díky vyzrání po dobu 32 dní je maso krásně odpočaté a má plnější chuť, než by se od libového kousku čekalo.

Na steak, roastbeef i carpaccio

Váleček má široké využití. Můžete ho upéct vcelku jako roastbeef nebo z něj připravit plátky na steak. Ať už ho šoupnete na gril, pánev nebo do trouby, doporučujeme spíše šetrnější úpravu. V případě steaků ideálně medium rare nebo medium – při vyšší teplotě už má maso tendenci být tužší. Pokud pečete váleček vcelku, můžete ho prošpikovat slaninou nebo potřít máslem a bylinkami, aby zůstal šťavnatý.

Váleček je ideální i pro syrové recepty, jako je tatarák nebo carpaccio. Libovost a pevná struktura zajišťují čistou chuť a jemnou texturu – na carpaccio ho stačí krájet na velmi tenké plátky a servírovat s olivovým olejem, parmazánem a rukolou. Tatarák doporučujeme dvakrát umlít nebo poctivě naškrábat.

Až se budete rozhodovat, co hodit na gril nebo pánev, zkuste tohle maso s českým původem a světovým přesahem. Steaky z válečku z čestru pořídíte v řeznictví Naše maso. Potěší každého, kdo hledá chuťově výraznější a přitom libový steak – bez velkých tukových ok.  

Příprava válečku z velkého ořechu na grilu

  1. Maso vyndejte z chladničky aspoň hodinu předem, aby získalo pokojovou teplotu. 
  2. Na grilu si vytvořte dvě zóny: jednu s uhlím (tam se bude maso opékat) a druhou bez uhlí a tedy s nižší teplotou (tam se budou steaky dopékat). 
  3. Na hodně rozpálené části grilu maso zprudka opékejte 1–2 minuty z každé strany, dokud se nevytvoří opečená vrstva (krusta) a steak se od roštu neodlepí. 
  4. Poté ho přesuňte do části grilu s nižší teplotou, 100–120 °C, a nechte 10–15 minut dopékat, záleží na výšce steaku. 
  5. Stáhněte na pekáček s roštem, který máte mimo gril, osolte, přikryjte alobalem a nechte 5 minut odpočinout.

TIP: Pokud steak připravujete na pánvi, postupujte stejně, jen maso dopékejte v troubě, opět na pekáčku s roštem. Stupeň propečení se nejlépe měří vpichovacím teploměrem.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme