facebook
instagram

Salsiccia! Italská klobáska, co chutná na grilu, v těstovinách i jako hot dog

14. května 2024
Foto: Jakub Dohnálek
Kvalitní maso a sůl – úspěch oblíbené klobásy tkví v takto obyčejné kombinaci. Jak se tahle světová lahůdka dostala na pult českých řeznictví a kde všude ji v kuchyni můžeme využít? Kdo neholduje vepřovému, může zkusit hovězí nebo jehněčí variantu.

Čerstvé, kvalitní maso jako základ

Na čerstvých klobáskách si pochutnávali už ve starém Římě a dodnes se vyrábějí po celém světě podle tísíců receptů. Základ ale zůstává – nahrubo namleté nebo nasekané maso a sůl.

Podle té ostatně dostala salsiccia název – sůl se latinsky řekne salsus. V Česku se do čerstvých klobásek často přidává ještě víno, pivo, různé vnitřnosti a koření.

Klasika v Našem mase a původ salsiccii

V Našem maso dávají přednost čisté variantě jen se solí a pepřem, aby vynikla přirozená chuť masa. „Kvalita masa je zásadní. Důležité je namíchat správný poměr libového a tučného – to jsou ty bílé kousíčky, kterými je salsiccia charakteristická,“ vysvětluje řezník z Amasa František Kšána.

V řeznictví Naše maso dělají několik variant – vepřovou, hovězí i jehněčí. Dejte si jejich variaci a porovnejte rozdíly. František nám pověděl, jak k nápadu vyrábět v Česku tuto italskou specialitu přišel:

„V jednom televizním pořadu jsem se potkal s italským šéfkuchařem Andreou Accordim z restaurace Allegro hotelu Four Seasons. Tam se mě zeptal, jestli v řeznictví děláme salsicciu, a protože jsem to do té doby nikdy nezkoušel, domluvili jsme se, že spojíme síly,“ vzpomíná František. 

View post on Instagram
 

„Andrea mi přinesl svůj rodinný recept, já podle něj nakombinoval maso a vytvořili jsme čerstvou klobásku, kterou od nás pak Allegro dlouhodobě odebíralo. To mi dělalo velkou radost, i když jsem musel salsiccie vyrábět potají, protože mému tátovi, se kterým jsem měl tenkrát krám, se nelíbilo, že nás nějaký Ital učí dělat klobásy,“ směje se František.

Fakta o salsiccie:

- Salsiccia je čerstvá klobáska z nahrubo nasekaného masa a soli.
- Grilujte ji medium, zůstane hezky šťavnatá.
- V Našem mase se vyrábí v několika variantách – vepřová z přeštíka, hovězí z čestru, jehněčí. Salsicciu najdete i na pultech v Kantýně.
- Grilujte ji na pánvi či grilu, pečte v troubě nebo sloupněte střívko a vnitřek přidejte do rizota či těstovin. Nakrájená na kolečka je dobrá i na pizze.

Víc než jen klobáska na gril

A proč je salsiccia užší než jiné čerstvé klobásy? Důvod je praktický – lépe se s ní pracuje a rychleji se propeče. V Našem mase volí stupeň propečení medium, klobáska tak zůstává šťavnatější. Opečte ji na pánvi, na grilu nebo v troubě. 

Salsiccia toho umí ale daleko víc než jen vonět na grilu! Úspěch bude mít v rizotu, těstovinách s červenou omáčkou, na pizze nebo ve wrapu – jehněčí verzi bude slušet pita chleba a tzatziki.

Pokud chcete použít jen obsah klobásky, salsicciu po celé délce nařízněte, stáhněte z ní střívko a dále zpracovávejte podle libovolného receptu. Nebo si ji připravte jako párek v rohlíku a máte svačinu na cestu!

Jak jednoduše připravit salsicciu na grilu, jako hotdog nebo do těstovin, se dozvíte ve videu s řezníkem Františkem Kšánou a kreativním šéfkuchařem Ambiente Františkem Skopcem. 

Recept na těstoviny s omáčkou ze salsiccie:

Ingredience na 2 porce:

  • 250 g penne nebo jiných krátkých dutých těstovin
  • 200 g loupaných rajčat ve vlastní šťávě 
  • 2 vepřové salsiccie z Našeho masa
  • hladkolistá petrželka nebo pár lístků bazalky
  • 1 stroužek česneku
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • případně parmazán či pecorino

Postup:

  1. Dejte vařit dobře osolenou vodu na těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu al dente. Salsicciu oloupejte.
  2. Mezitím vlijte do studené pánve olej, vhoďte na něj česnek nakrájený na plátky, postavte na mírný plamen a česnek zlehka opečte. 
  3. Přidejte oloupanou salsicciu a jemně ji společně s česnekem opečte, vařečkou ji přitom rozbíjejte na co nejmenší kousky. Zalijte rajčaty, provařte, přidejte nasekané bylinky a podlijte trochou vody z vařících se těstovin – škrob omáčku lehce zahustí a osolená voda ji dochutí.
  4. Těstoviny slijte a přidejte je do vroucí omáčky. Servírujte pokapané extra panenským olivovým olejem a pokud chcete, tak i s nastrouhaným parmazánem nebo pecorinem
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme