Čerstvé, kvalitní maso jako základ
Na čerstvých klobáskách si pochutnávali už ve starém Římě a dodnes se vyrábějí po celém světě podle tísíců receptů. Základ ale zůstává – nahrubo namleté nebo nasekané maso a sůl.
Podle té ostatně dostala salsiccia název – sůl se latinsky řekne salsus. V Česku se do čerstvých klobásek často přidává ještě víno, pivo, různé vnitřnosti a koření.
Klasika v Našem mase a původ salsiccii
V Našem maso dávají přednost čisté variantě jen se solí a pepřem, aby vynikla přirozená chuť masa. „Kvalita masa je zásadní. Důležité je namíchat správný poměr libového a tučného – to jsou ty bílé kousíčky, kterými je salsiccia charakteristická,“ vysvětluje řezník z Amasa František Kšána.
V řeznictví Naše maso dělají několik variant – vepřovou, hovězí i jehněčí. Dejte si jejich variaci a porovnejte rozdíly. František nám pověděl, jak k nápadu vyrábět v Česku tuto italskou specialitu přišel:
„V jednom televizním pořadu jsem se potkal s italským šéfkuchařem Andreou Accordim z restaurace Allegro hotelu Four Seasons. Tam se mě zeptal, jestli v řeznictví děláme salsicciu, a protože jsem to do té doby nikdy nezkoušel, domluvili jsme se, že spojíme síly,“ vzpomíná František.
„Andrea mi přinesl svůj rodinný recept, já podle něj nakombinoval maso a vytvořili jsme čerstvou klobásku, kterou od nás pak Allegro dlouhodobě odebíralo. To mi dělalo velkou radost, i když jsem musel salsiccie vyrábět potají, protože mému tátovi, se kterým jsem měl tenkrát krám, se nelíbilo, že nás nějaký Ital učí dělat klobásy,“ směje se František.
Fakta o salsiccie:
- Grilujte ji medium, zůstane hezky šťavnatá.
- V Našem mase se vyrábí v několika variantách – vepřová z přeštíka, hovězí z čestru, jehněčí. Salsicciu najdete i na pultech v Kantýně.
- Grilujte ji na pánvi či grilu, pečte v troubě nebo sloupněte střívko a vnitřek přidejte do rizota či těstovin. Nakrájená na kolečka je dobrá i na pizze.
Víc než jen klobáska na gril
A proč je salsiccia užší než jiné čerstvé klobásy? Důvod je praktický – lépe se s ní pracuje a rychleji se propeče. V Našem mase volí stupeň propečení medium, klobáska tak zůstává šťavnatější. Opečte ji na pánvi, na grilu nebo v troubě.
Salsiccia toho umí ale daleko víc než jen vonět na grilu! Úspěch bude mít v rizotu, těstovinách s červenou omáčkou, na pizze nebo ve wrapu – jehněčí verzi bude slušet pita chleba a tzatziki.
Pokud chcete použít jen obsah klobásky, salsicciu po celé délce nařízněte, stáhněte z ní střívko a dále zpracovávejte podle libovolného receptu. Nebo si ji připravte jako párek v rohlíku a máte svačinu na cestu!
Jak jednoduše připravit salsicciu na grilu, jako hotdog nebo do těstovin, se dozvíte ve videu s řezníkem Františkem Kšánou a kreativním šéfkuchařem Ambiente Františkem Skopcem.
Recept na těstoviny s omáčkou ze salsiccie:
Ingredience na 2 porce:
- 250 g penne nebo jiných krátkých dutých těstovin
- 200 g loupaných rajčat ve vlastní šťávě
- 2 vepřové salsiccie z Našeho masa
- hladkolistá petrželka nebo pár lístků bazalky
- 1 stroužek česneku
- extra panenský olivový olej
- sůl
- případně parmazán či pecorino
Postup:
- Dejte vařit dobře osolenou vodu na těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu al dente. Salsicciu oloupejte.
- Mezitím vlijte do studené pánve olej, vhoďte na něj česnek nakrájený na plátky, postavte na mírný plamen a česnek zlehka opečte.
- Přidejte oloupanou salsicciu a jemně ji společně s česnekem opečte, vařečkou ji přitom rozbíjejte na co nejmenší kousky. Zalijte rajčaty, provařte, přidejte nasekané bylinky a podlijte trochou vody z vařících se těstovin – škrob omáčku lehce zahustí a osolená voda ji dochutí.
- Těstoviny slijte a přidejte je do vroucí omáčky. Servírujte pokapané extra panenským olivovým olejem a pokud chcete, tak i s nastrouhaným parmazánem nebo pecorinem
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.