11 věcí, které jste možná nevěděli o práci sommeliera
Zapoj se!
1. Degustujete často, opravdu často
K práci sommeliera patří i praktická stránka – často se degustuje. Nejenže on sám a další personál pracující s vínem musí vědět, co hostům rozlévají, ale díky ochutnávání nových odrůd, blendů, ročníků a stylů si rozšiřují obzory. Pro zájemce z Ambiente se konají i společné degustace a vinná školení.
2. Váš život je jeden velký vinný festival
Práce s vínem se někdy překlene v zábavu, až člověk neví, kde je vlastně hranice – ale přesně tak to má v práci být, ne? Mezi nejznámější festivaly spojené s vínem patří v Česku Bottled Alive, Autentikfest, Natural Wine Fest, nemluvě o letních otevřených sklepích a podzimních vinobraních. Zkrátka pořád se něco děje!
3. Můžete pít, můžete plivat
Každý má toleranci alkoholu jinde, a tak je běžné, že se při ochutnávkách degustující plive do plivátka neboli spittonu. Necháte víno projít všemi zákoutími úst a částmi jazyka a poté doušek vyplivnete do nádobky.
4. Ochutnáte i špatná vína…
Když sommelier objeví při otevření lahve nějakou chybu (víno je zoxidované, má tzv. myšinu nebo koňské sedlo), hostovi ho nenalije. Sám ho ale ochutná a očichá, aby si dobře zapamatoval, jak taková chyba voní a chutná.
5. …ale taky ta exkluzivní
Jak už jsme se zmínili, než víno putuje na stůl, vinná obsluha či sommelier se musí přesvědčit o tom, že je produkt v pořádku. A tak se vám sem tam pod ruce (i na jazyk) dostanou i výjimečná vína, která byste jinak neměli příležitost ochutnat.
6. Jste součástí komunity
Svět vína je jedna velká přátelská skupina – místo soutěžení, kdo má lepší lahev na polici, lidé z dobrých a osvícených podniků spolupracují, vzájemně se zvou na degustace a vymýšlejí společné akce. Příkladem je vztah karlínského Veltlinu s restaurací Čestr. Díky podobnému smýšlení vzniklo „house wine“ Cuvée Čestr od vinaře Vojtěcha Bystřického.
7. Nemusíte znát vinný lístek od A do Z
Takovou paměť nemá ani slon. Stačí znát své vinaře, region a odrůdy, které jednotliví producenti pěstují a umět o nich říct nějakou tu zajímavost. Zatímco v létě se může zaměstnanec vinného baru naučit pracovat s lehkými víny z lístku, v zimě se může ponořit třeba do regionu Bordeaux – a doporučit některou z lahví svému hostovi.
7b Sommelier nemusí vědět všechno
Nezná-li některou z položek na lístku, může o radu poprosit kolegu, který víno už zkusil a který hostům k lahvi poví víc.
8. Degustujete i naslepo
Slepou degustací se vinný personál vzájemně trénuje. Neznamená to ovšem pít víno se zavázanýma očima. Kolega vám trochu nalije a zakrývá při tom etiketu – a vy se snažíte poznat, jaké víno pijete, tedy odhadnout odrůdu, zemi, region. Zkušený profesionál někdy trefí i ročník.
9. Můžete si na to pořídit papír
Správně se za sommeliera může označovat jen ten, kdo úspěšně složil sommelierské zkoušky. V rámci WSET (Wine & Spirit Education Trust) můžete dosáhnout i na diplom. K práci s vínem ale papír nutně nepotřebujete – stačí nadšení a chuť pít (plivat) a poznávat!
10. Nabrat znalosti na sud vína
Zkušený sommelier má tolik poznatků a praxe, že by zvládl vyrobit vlastní várku vína. Teoretickou část dnes nastuduje kdokoli z nás na internetu, sommelieři však mají tu výhodu, že při návštěvách spřátelených vinařů mohou okoukat i praxi.
11. S vývrtkou se naučí každý
K tomu není třeba nic dodávat. Sommelierská práce už dávno není snobskou záležitostí pro vybrané, bílé rukavičky už se nenosí a vína méně znalý host určitě ocení, když mu k vínu sommelier poví hezký (a pravdivý) příběh místo technikálií o terroiru, délce vinných kořenů a měsících v sudu.
Sníte o práci s vínem bez rukaviček? Zamiřte na Zapoj se a vyberte si svou příležitost.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.