facebook
instagram

Mise obilí aneb Kudy vede cesta Ambiente za lepší a kvalitnější moukou

20. září 2024
Foto:Anna Kolářová
Mouka, základní surovina, se kterou se setkáte v každé provozovně. A také téma, kterému se od ledna 2023 intenzivně věnuje vzdělávací centrum UM. Cílem „mise obilí“ je redefinovat potřeby a zaměřit se na kvalitu mouky, se kterou v Ambiente pracujeme. Jak cesta za lepší moukou probíhá?

Cesta za lepší moukou

Před lety se Ambiente vydalo na cestu za pečlivě ošetřeným pivem i kvalitním českým masem a od ledna 2023 podnikáme stejnou výpravu za obilím. To tvoří základ středoevropské kuchyně, proto jsme se rozhodli studovat, co znamená kvalita obilí – jak se pěstuje, zpracovává a co náš výběr mouky ovlivní v těstě, na talíři i ve společnosti. Vyhledáváme mlýny, pořádáme poznávací výjezdy a realizujeme kurzy pro kolegy, kteří testují a ochutnávají, která mouka je pro ně ta nejlepší.
Více o naší moučné misi

Na začátek si nasypeme hrubé statistiky. V provozovnách Ambiente dosahuje roční spotřeba mouky neuvěřitelných 300 tun. Nejen tohle číslo nás přivedlo k myšlence, abychom se obilí podívali na zrno a detailně se zaměřili na kvalitu mouky. I proto, že mouka je důležitá pro všechna řemesla – od pekaře přes cukráře až po kuchaře. 

A tak jsme si na začátku ledna 2023 řekli, že se po cestě za lepším pivem a masem vydáme na cestu za lepší moukou. Na jaké výzvy jsme narazili? Kdo nám podal pomocnou ruku? A co si z cílové rovinky odnášíme? Vydejte se s námi na moučnou misi.

Vzhůru za mlynáři i odborníky

Když chcete zjistit o mouce co nejvíce informací, musíte se vydat přímo ke zdroji, tedy k mlynářům. Týmy složené z pekařů, kuchařů i cukrářů navštívily v průběhu necelých dvou let několik tuzemských mlýnů, například Střížov, Dubecko nebo Farmu Úlovice.

Na těchto místech se účastníci výpravy dozvěděli podrobnosti o druzích obilí, jejich vlastnostech, pěstování a zpracování. Díky tomu lépe porozuměli tomu, jaký vliv má kvalita surovin na výsledný produkt. Zaostřili také na témata, jako je původ obilí, podpora lokální produkce a udržitelné způsoby hospodaření.

A protože do rodiny Ambiente patří také několik italských konceptů, někteří kolegové vyrazili za poznáním i do zahraničí. V Turíně se setkali s mlynáři a odborníky na mouku, kteří jim předali cenné zkušenosti a znalosti. Díky této návštěvě kolegové zjistili, které parametry jsou u mouky klíčové, jak se v Itálii mele a na co se zaměřit při práci s italskou moukou v domovských provozech.

Zástupci jednotlivých provozoven a kreativní šéfkuchaři z UMu se také spojili s řadou odborníků, kteří na mouku nahlížejí zase z jiné perspektivy. S mlynářem Martinem Hutařem diskutovali o významu biomouky a jejích přínosech pro zdraví i životní prostředí. Vyhlášená pekařka Maškrtnica se zase podělila o důležité poznatky ohledně pečení a kvality mouky.

Opomenout nemůžeme ani Antonia Carliniho, šéfa brněnské pekárny, který sdílel své dlouholeté zkušenosti s italskou moukou a proškolil pekaře, cukráře, pizzaře i pastaře z Ambiente. Právě on také zorganizoval zmíněnou cestu do Turína a dnes dodává mouku do italských konceptů i do cukrárny Myšák.

Obohacující byla také návštěva genové banky, zahrnující nejen cestu do laboratoře, ale také na experimentální pole. 

Čas na vzdělávání se

To, co umíme, rádi předáváme dál. Nové poznatky o mouce se tak přirozeně odrazily i v tématech řemeslných dílen. Tady se kolegové učí od nejlepších z oboru a zkoušejí si nové techniky a přístupy.

Všechny informace, které jsme o mouce a jejím zpracování doposud zjistili, šíříme i prostřednictvím článků na našem blogu Jídlo a radost. Aktivně také využíváme sociální sítě a média, abychom oslovili co nejširší okruh lidí, kteří se zajímají o kvalitní suroviny a tradiční řemeslné postupy. Získané informace se samozřejmě promítají do kurzů, které může navštívit každý zájemce o gastronomii

Byla mise úspěšná?

Ano, byla! Během necelých dvou let jsme dokázali přehodnotit naše potřeby a zvýšit požadavky na kvalitu mouky, se kterou pracujeme. Klíčovým krokem bylo navázání, v některých případech pak prohloubení spolupráce mezi mlýny a podniky, což pomáhá vytvářet efektivní systém.

Příkladem je pekárna Eska, která z Češkova mlýna v Jarcové dostává mouku šitou na míru svým specifickým potřebám. Cukrárna Myšák, Café Savoy a italské koncepty si zase vybraly z nabídky italského mlýna. A restaurace U Kalendů našla perfektní mouku v Mlýně Dubecko.

Tato spolupráce nám umožnila nejen zajistit to, aby mouka splňovala vysoké standardy, ale také lépe poznat dodavatele a pochopit, odkud obilí pochází a jakým způsobem je zpracováváno. Zároveň tak vesměs podporujeme lokální producenty.

V neposlední řadě jsme získali hlubší znalosti o biomouce a lépe pochopili její přednosti. Například v karlínské Esce už pečou výhradně z biomouky. V kioskové části podniku si můžete biomouku od firmy Probio zakoupit i na doma. V pekárně U Kalendů zase pořídíte mouku z Mlýna Dubecko.

Co bude dál 

Naše cesta za lepší moukou rozhodně nekončí. I nadále se vzděláváme a plánujeme další dílny a semináře pro kolegy. Už teď můžeme prozradit, že chystáme vzdělávací seminář Ke kořenům právě na téma mouky a obilí nebo besedu o mouce v rámci Chef's Night.

Získané znalosti hodláme šířit dál i prostřednictvím našeho nového blogu Nadrobno z UMu, kde v záložce Mise obilí najdete odborné články zaměřené na mouku a obilí. Mouce se věnuje i blog Jídlo a radost, respektive samostatná stránka, která je plná nejen zamoučněných článků, ale také receptů z české nebo italské mouky. Vyplatí se sledovat i naše sociální sítě, informujeme tam o všech novinkách z našich provozoven.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.