Jídlo a radostTento magazín tvoří lidé z Ambiente. Čtení pro všechny, kteří mají rádi jídlo, pití a gastronomii.Nadrobno z UMuMise obilí aneb Kudy vede cesta Ambiente za lepší a kvalitnější moukou
Nadrobno z UMuMise obilíMoukaPrůvodce různými druhy mouky: Od hladké až po cizrnovouJaké existují druhy mouky a k čemu je využít? Nadrobno z UMuMise obilíNa exkurzi v genové bance. Jaká je budoucnost obilí?Jak se archivují stoleté odrůdy obilovin a které z nich mají budoucnost na poli i v gastronomii? Nadrobno z UMuMise obilíMartin Hutař z Probia: Staré odrůdy obilovin se vrací mezi běžné konzumentyRozhovor s Martinem Hutařem z Probia – o starých obilovinách, fermentaci a důvěře ve slovo „bio“. Nadrobno z UMuChlebaMise obilí12 zásadních milníků chleba v AmbienteJak probíhaly pokusy o českou šumavu po italsku a kolik let trvalo, než se Eska dopracovala k ideálnímu těstu? Nadrobno z UMuMise obilíMoukaMouka budoucnosti! Co víme o populační pšenici?Do UMu na Národní přijelo 8 kilo mouky z Berlína. Proč? Nadrobno z UMuMise obilíMoukaVíte, že v mouce není lepek?Titulek vás neklame! Lepek jako takový byste v mouce nenašli. Kde a jak vzniká?Nadrobno z UMuMise obilíReportáž z Mlýna Dubecko: Ambiente na cestě za dobrou moukouJak to chodí ve mlýně a co je potřeba k tomu, aby se sklizeň obilí proměnila v mouku, kterou ocení pekař i cukrář? Nadrobno z UMuMise obilíMoukaMouka, to je kumšt. Zorientujte se v různých typech Výběr mouky je pro pekaře stěžejní. Podle čeho se rozhodují? Nadrobno z UMuMise obilíMoukaJak se hledá mouka pro pekaře z EskyPříběh o tom, jak pekaři z Esky nevzdali boj za tu správnou mouku.Osobnosti gastronomieMouka„Oproti těstu jsme všichni malí,“ říká Juliana Fischerová alias MaškrtnicaKam se posouvá česká pekařina a proč se stal chleba jedním ze symbolů pandemie? U trouby jsme se potkali s blogerkou …Sladké pečení14 sladkých tipů aneb Upečte to jako profesionálRady a zlepšováky zkušených cukrářů. Čtěte, než se pustíte do pečení.caretcaret
Nadrobno z UMuMise obilíMoukaPrůvodce různými druhy mouky: Od hladké až po cizrnovouJaké existují druhy mouky a k čemu je využít?
Nadrobno z UMuMise obilíNa exkurzi v genové bance. Jaká je budoucnost obilí?Jak se archivují stoleté odrůdy obilovin a které z nich mají budoucnost na poli i v gastronomii?
Nadrobno z UMuMise obilíMartin Hutař z Probia: Staré odrůdy obilovin se vrací mezi běžné konzumentyRozhovor s Martinem Hutařem z Probia – o starých obilovinách, fermentaci a důvěře ve slovo „bio“.
Nadrobno z UMuChlebaMise obilí12 zásadních milníků chleba v AmbienteJak probíhaly pokusy o českou šumavu po italsku a kolik let trvalo, než se Eska dopracovala k ideálnímu těstu?
Nadrobno z UMuMise obilíMoukaMouka budoucnosti! Co víme o populační pšenici?Do UMu na Národní přijelo 8 kilo mouky z Berlína. Proč?
Nadrobno z UMuMise obilíMoukaVíte, že v mouce není lepek?Titulek vás neklame! Lepek jako takový byste v mouce nenašli. Kde a jak vzniká?
Nadrobno z UMuMise obilíReportáž z Mlýna Dubecko: Ambiente na cestě za dobrou moukouJak to chodí ve mlýně a co je potřeba k tomu, aby se sklizeň obilí proměnila v mouku, kterou ocení pekař i cukrář?
Nadrobno z UMuMise obilíMoukaMouka, to je kumšt. Zorientujte se v různých typech Výběr mouky je pro pekaře stěžejní. Podle čeho se rozhodují?
Nadrobno z UMuMise obilíMoukaJak se hledá mouka pro pekaře z EskyPříběh o tom, jak pekaři z Esky nevzdali boj za tu správnou mouku.
Osobnosti gastronomieMouka„Oproti těstu jsme všichni malí,“ říká Juliana Fischerová alias MaškrtnicaKam se posouvá česká pekařina a proč se stal chleba jedním ze symbolů pandemie? U trouby jsme se potkali s blogerkou …
Sladké pečení14 sladkých tipů aneb Upečte to jako profesionálRady a zlepšováky zkušených cukrářů. Čtěte, než se pustíte do pečení.
ChlebaProč řemeslný chleba stojí stovku?Jaká je férová cena za bochník řemeslného chleba a kolik za něj zaplatíte v Praze? ChlebaMoukaMouka, voda, trpělivost. Založte si vlastní kvasNávod pro všechny, kteří si bezpodmínečně chtějí založit vlastní kvas! Nadrobno z UMuChlebaMise obilíMoukaChleba se peče z chlebové mouky!Co dělá mouku chlebovou a jak s ní pracovat?ChlebaChleba doma. V čem ho nejlíp upečete?Na ohni, v remosce, na tálu… Víte, kam s pecnem? ReceptyChlebaUpečte si chleba jako z Esky!Posíláme vám recept přímo od našich pekařů.Osobnosti gastronomie„Jsem jenom kuchař, který peče chleba,“ říká Sláva GrigorikRozhovor se Slávou Grigorykem o pekařině i kuchařině. ChlebaVzhůru do Esky! Takhle se peče jejich ikonický chlébExkurze v Esce. Takhle se peče chleba ve známé pražské pekárně. Chleba10 nápadů, jak zpracovat starý chlebaCo se starým chlebem? Inspirujte se jednoduchými a chutnými způsoby, jak ho využít v kuchyni místo vyhazování.ChlebaSláva Grigorik: Pekař musí mít pro chleba citRozhovor se Slávou Grigorykem, který mimo jiné pomáhá ladit chleba v Esce. Seznamte se. Nadrobno z UMuChlebaMise obilíOsobnosti gastronomieAntonio Carlini: Chleba vzniká už na poliRozhovor s pekařem Antoniem Carlini – o živé mouce, „špatném“ lepku a současné pekařině, o modu vivendi a době, která …Nadrobno z UMuChlebaMise obilí12 zásadních milníků chleba v AmbienteJak probíhaly pokusy o českou šumavu po italsku a kolik let trvalo, než se Eska dopracovala k ideálnímu těstu? Kam v PrazeŘemeslný chléb v Praze: 9 pekáren, kde to křupeRychlý přehled míst, kde se peče křupavý chleba s vláčnou střídou. ChlebaChleba-art aneb Umění na kůrce chleba Chcete dát chlebu přidanou hodnotu? Takhle kreslí pekaři na chleba. ChlebaJednoduché tipy, jak správně skladovat chlebaZážitek z čerstvě upečeného chleba si můžete prodloužit! Jak na to? SurovinyMouka5 způsobů, jak se postarat o kvásekPečete s kváskem? Naučte se 5 základních tipů, jak se o něj starat, krmit ho a udržet ho v kondici pro dokonalý domácí …ChlebaVypečená záležitost aneb Proč někteří pekaři pečou chleba dotmava?Proč se chleba v Esce a dalších pekárnách peče hodně dotmava? caretcaret
ChlebaProč řemeslný chleba stojí stovku?Jaká je férová cena za bochník řemeslného chleba a kolik za něj zaplatíte v Praze?
ChlebaMoukaMouka, voda, trpělivost. Založte si vlastní kvasNávod pro všechny, kteří si bezpodmínečně chtějí založit vlastní kvas!
Nadrobno z UMuChlebaMise obilíMoukaChleba se peče z chlebové mouky!Co dělá mouku chlebovou a jak s ní pracovat?
Osobnosti gastronomie„Jsem jenom kuchař, který peče chleba,“ říká Sláva GrigorikRozhovor se Slávou Grigorykem o pekařině i kuchařině.
ChlebaVzhůru do Esky! Takhle se peče jejich ikonický chlébExkurze v Esce. Takhle se peče chleba ve známé pražské pekárně.
Chleba10 nápadů, jak zpracovat starý chlebaCo se starým chlebem? Inspirujte se jednoduchými a chutnými způsoby, jak ho využít v kuchyni místo vyhazování.
ChlebaSláva Grigorik: Pekař musí mít pro chleba citRozhovor se Slávou Grigorykem, který mimo jiné pomáhá ladit chleba v Esce. Seznamte se.
Nadrobno z UMuChlebaMise obilíOsobnosti gastronomieAntonio Carlini: Chleba vzniká už na poliRozhovor s pekařem Antoniem Carlini – o živé mouce, „špatném“ lepku a současné pekařině, o modu vivendi a době, která …
Nadrobno z UMuChlebaMise obilí12 zásadních milníků chleba v AmbienteJak probíhaly pokusy o českou šumavu po italsku a kolik let trvalo, než se Eska dopracovala k ideálnímu těstu?
Kam v PrazeŘemeslný chléb v Praze: 9 pekáren, kde to křupeRychlý přehled míst, kde se peče křupavý chleba s vláčnou střídou.
ChlebaChleba-art aneb Umění na kůrce chleba Chcete dát chlebu přidanou hodnotu? Takhle kreslí pekaři na chleba.
ChlebaJednoduché tipy, jak správně skladovat chlebaZážitek z čerstvě upečeného chleba si můžete prodloužit! Jak na to?
SurovinyMouka5 způsobů, jak se postarat o kvásekPečete s kváskem? Naučte se 5 základních tipů, jak se o něj starat, krmit ho a udržet ho v kondici pro dokonalý domácí …
ChlebaVypečená záležitost aneb Proč někteří pekaři pečou chleba dotmava?Proč se chleba v Esce a dalších pekárnách peče hodně dotmava?
ReceptySlané pečeníJak se v Čestru peče brioška? A proč se rozhodli zadělávat těsto z celozrnné mouky mleté na kameni? ReceptyRecept na kynutý ovocný knedlík z hradní KuchyněChutná ještě líp, než vypadá! Jak kynou ovocné knedlíky v Kuchyni na Hradě? ReceptyMoukaRecept na houskové knedlíky. Vyžaduje hrubě mletou mouku a správnou teplotu mlékaNatřikrát kynutý, ve vodě vařený, máslem maštěný! Milujeme dobré masoRecepty s masemUzeninyBramborové knedlíky s uzeným masem a kyselým zelím: uvařte si je podle osvědčeného receptu z LokáluExistuje české comfort food? My říkáme ano!caretcaret
ReceptySlané pečeníJak se v Čestru peče brioška? A proč se rozhodli zadělávat těsto z celozrnné mouky mleté na kameni?
ReceptyRecept na kynutý ovocný knedlík z hradní KuchyněChutná ještě líp, než vypadá! Jak kynou ovocné knedlíky v Kuchyni na Hradě?
ReceptyMoukaRecept na houskové knedlíky. Vyžaduje hrubě mletou mouku a správnou teplotu mlékaNatřikrát kynutý, ve vodě vařený, máslem maštěný!
Milujeme dobré masoRecepty s masemUzeninyBramborové knedlíky s uzeným masem a kyselým zelím: uvařte si je podle osvědčeného receptu z LokáluExistuje české comfort food? My říkáme ano!
ReceptySladké pečeníBuchty s chlebovým kváskem z pekárny EskaRecept na vypečenou radost z karlínské Esky. S chlebovým kvasem a vaší oblíbenou náplní.ReceptySladké pečeníMasopustní speciál: Smažené vdolky s povidlyPrsty od sádla, pusa od povidel, ale kobliha to není. Přislaďte si masopust kynutými vdolky! ReceptySladké pečeníUpečte si doma vyhlášené kremrole z Esky s bílkovým krémemTradiční česká pochoutka podle receptury z karlínské pekárny.ReceptySladké pečeníTisíc a jeden recept na štrúdl. Jak ho pečou šéfcukráři?Rozválet, naplnit, zavinout. Jaký je váš recept na jablečný štrúdl? ReceptySladké pečeníKakaové linecké cukroví s krémem z vaječného likéru. Zkuste recept z MyšákaVánoční klasika v čokoládové verzi s lahodnou náplní.ReceptySladké pečeníVypečená záležitost! Recept na ořechovou bábovku z Café SavoyPečou ji tu každé ráno – s vlašskými oříšky, čokoládou a notnou dávkou prvorepublikové atmosféry. ReceptySladké pečeníVánočka podle receptu Lukáše Pohla z cukrárny MyšákNaučte se plést poctivou vánočku a oslaďte si čekání na Ježíška. ReceptySladké pečeníJednoduchý recept na mandlový croissant od KalendůZapečte si croissant, jako to dělají v pekárně U Kalendů! ReceptySladké pečeníRecept na dokonalý mazanec z dílny pekařůJaké mazance provoní karlínskou Esku a čím koření mazancové těsto v Café Savoy? Co se děje v gastruPlundra, croissant, danish pastry… Pekař aby se v tom vyznal!Co odlišuje plundru a croissant? A proč se plundrový šáteček zaměňuje s dánským spandauer? ReceptySladké pečeníNěkdo to rád sladké? Připravte si karamelový větrník z MyšákaVyzkoušejte recept na oblíbený dezert z cukrárny Myšák.ReceptySladké pečeníUpečte si jedinečné kvasové koláče z EskyJedno těsto, dva druhy koláčů. Jak se pečou v karlínské Esce? Sladké pečeníTipy od cukrářů: Jak upéct vanilkové rohlíčky?7 rad, aby se vydařila každá várka milovaného vánočního cukroví!ReceptySladké pečeníRecept na vánočku podle pekařů z karlínské EskyVyzkoušejte recept na zapletenou vánoční tradici. Takhle ji pletou profíci. ReceptyVypečené Vánoce: 10 tipů na cukroví podle profíkůPředvánoční porce tipů, se kterými se podaří každá várka cukroví! ReceptySladké pečeníVětrníky, nebo věnečky? Vyzkoušejte odpalované těsto z MyšákaJak se odpaluje těsto na větrníky i věnečky pod rukama cukrářů z Myšáka?caretcaret
ReceptySladké pečeníBuchty s chlebovým kváskem z pekárny EskaRecept na vypečenou radost z karlínské Esky. S chlebovým kvasem a vaší oblíbenou náplní.
ReceptySladké pečeníMasopustní speciál: Smažené vdolky s povidlyPrsty od sádla, pusa od povidel, ale kobliha to není. Přislaďte si masopust kynutými vdolky!
ReceptySladké pečeníUpečte si doma vyhlášené kremrole z Esky s bílkovým krémemTradiční česká pochoutka podle receptury z karlínské pekárny.
ReceptySladké pečeníTisíc a jeden recept na štrúdl. Jak ho pečou šéfcukráři?Rozválet, naplnit, zavinout. Jaký je váš recept na jablečný štrúdl?
ReceptySladké pečeníKakaové linecké cukroví s krémem z vaječného likéru. Zkuste recept z MyšákaVánoční klasika v čokoládové verzi s lahodnou náplní.
ReceptySladké pečeníVypečená záležitost! Recept na ořechovou bábovku z Café SavoyPečou ji tu každé ráno – s vlašskými oříšky, čokoládou a notnou dávkou prvorepublikové atmosféry.
ReceptySladké pečeníVánočka podle receptu Lukáše Pohla z cukrárny MyšákNaučte se plést poctivou vánočku a oslaďte si čekání na Ježíška.
ReceptySladké pečeníJednoduchý recept na mandlový croissant od KalendůZapečte si croissant, jako to dělají v pekárně U Kalendů!
ReceptySladké pečeníRecept na dokonalý mazanec z dílny pekařůJaké mazance provoní karlínskou Esku a čím koření mazancové těsto v Café Savoy?
Co se děje v gastruPlundra, croissant, danish pastry… Pekař aby se v tom vyznal!Co odlišuje plundru a croissant? A proč se plundrový šáteček zaměňuje s dánským spandauer?
ReceptySladké pečeníNěkdo to rád sladké? Připravte si karamelový větrník z MyšákaVyzkoušejte recept na oblíbený dezert z cukrárny Myšák.
ReceptySladké pečeníUpečte si jedinečné kvasové koláče z EskyJedno těsto, dva druhy koláčů. Jak se pečou v karlínské Esce?
Sladké pečeníTipy od cukrářů: Jak upéct vanilkové rohlíčky?7 rad, aby se vydařila každá várka milovaného vánočního cukroví!
ReceptySladké pečeníRecept na vánočku podle pekařů z karlínské EskyVyzkoušejte recept na zapletenou vánoční tradici. Takhle ji pletou profíci.
ReceptyVypečené Vánoce: 10 tipů na cukroví podle profíkůPředvánoční porce tipů, se kterými se podaří každá várka cukroví!
ReceptySladké pečeníVětrníky, nebo věnečky? Vyzkoušejte odpalované těsto z MyšákaJak se odpaluje těsto na větrníky i věnečky pod rukama cukrářů z Myšáka?
ReceptySlané pečeníVůně Itálie: Rozmarýnová focaccia z Pasty FrescaJak rychle kyne a čím má vonět pravá focaccia? Recepty10 tipů, jak si doma připravit čerstvé těstovinyV receptu na vaječné těstoviny rozhoduje kvalita surovin a jejich poměr, ale také postup a osvědčené zásady. Slané pečeníLehké těsto a nadýchané okraje: Z jaké mouky se peče pravá neapolská pizza?V Pizze Nuova se denně zpracuje okolo sedmdesáti kilo mouky – jaké? Slané pečení10 faktů o italské focaccii Odkud se vzal název focaccia a jak důležitý je olivový olej v receptu na slavné italské pečivo? Teorie, tipy a trikyJak se připravují čerstvé těstoviny?Kolik druhů těstovin se denně vyrábí v restauraci Pasta Fresca a jak se skladují? ReceptySlané pečeníTak akorát vypečená. Takhle se peče pizza v NuověLehká, chuťově vyvážená a plná kvalitních surovin – přesně taková by měla být neapolská pizza. Jak na ni?ReceptyTěstoviny inspirované tvarem půlměsíce. Recept na mezzaluni z Pizzy NuovaČerstvá pasta, rajčata San Marzano, mozzarella fior di latte a bazalka – nic víc, nic míň.caretcaret
ReceptySlané pečeníVůně Itálie: Rozmarýnová focaccia z Pasty FrescaJak rychle kyne a čím má vonět pravá focaccia?
Recepty10 tipů, jak si doma připravit čerstvé těstovinyV receptu na vaječné těstoviny rozhoduje kvalita surovin a jejich poměr, ale také postup a osvědčené zásady.
Slané pečeníLehké těsto a nadýchané okraje: Z jaké mouky se peče pravá neapolská pizza?V Pizze Nuova se denně zpracuje okolo sedmdesáti kilo mouky – jaké?
Slané pečení10 faktů o italské focaccii Odkud se vzal název focaccia a jak důležitý je olivový olej v receptu na slavné italské pečivo?
Teorie, tipy a trikyJak se připravují čerstvé těstoviny?Kolik druhů těstovin se denně vyrábí v restauraci Pasta Fresca a jak se skladují?
ReceptySlané pečeníTak akorát vypečená. Takhle se peče pizza v NuověLehká, chuťově vyvážená a plná kvalitních surovin – přesně taková by měla být neapolská pizza. Jak na ni?
ReceptyTěstoviny inspirované tvarem půlměsíce. Recept na mezzaluni z Pizzy NuovaČerstvá pasta, rajčata San Marzano, mozzarella fior di latte a bazalka – nic víc, nic míň.
Co se děje v gastruSlovinská šéfkuchařka Ana Roš podpořila sebevědomí české gastronomieAna Roš a Oldřich Sahajdák spojili síly při unikátní večeři na podporu spolku Nová česká. ReceptySladké pečeníGranola 4x jinak. Upečte si doma snídani na celý týdenRecepty a praktické tipy na přípravu domácí granoly. Gastro výletyV Paříži s šéfkuchařem: bary, bistra a obchody, které stojí za návštěvuHledáte kulinářské poklady Francie? Šéfkuchař Ambiente Daniel Juráš vám poradí, kam v Paříži zajít za jídlem, pitím i inspirací. Co se děje v gastruAmbiente novinky: Co jsme servírovali v září?Září v Ambiente: rekonstrukce Brasileira Slovanský dům, narozeniny Burger Service i představení knihy La Degustation. Co se děje v gastruNovinky z gastro scény. Kam na kávu, sendvič a smažené kuře?Nově otevřené podniky v Praze, degustace, pop-upy, podcasty a rozhovory. ReceptyLegenda z Goodloku: Omeleta s rýží a ponzuKuchaři z Goodloku se s námi podělili o recept na oblíbenou obědovou omeletu. Sladké pečeníKřupavý a vláčný jablečný koláč s drobenkou z Lokálu U CaiplaRecept na tvarohovo–jablečný dezert podle kuchařů z Lokálu U Caipla. ReceptyZraje až 14 dnů a nejlíp chutná k pivu. Nakládaný hermelín z Lokálu U JirátaRecept na oblíbenou chuťovku k pivu. Naložte ji s česnekem, feferonkami a podávejte s čerstvým chlebem.
Co se děje v gastruSlovinská šéfkuchařka Ana Roš podpořila sebevědomí české gastronomieAna Roš a Oldřich Sahajdák spojili síly při unikátní večeři na podporu spolku Nová česká.
ReceptySladké pečeníGranola 4x jinak. Upečte si doma snídani na celý týdenRecepty a praktické tipy na přípravu domácí granoly.
Gastro výletyV Paříži s šéfkuchařem: bary, bistra a obchody, které stojí za návštěvuHledáte kulinářské poklady Francie? Šéfkuchař Ambiente Daniel Juráš vám poradí, kam v Paříži zajít za jídlem, pitím i inspirací.
Co se děje v gastruAmbiente novinky: Co jsme servírovali v září?Září v Ambiente: rekonstrukce Brasileira Slovanský dům, narozeniny Burger Service i představení knihy La Degustation.
Co se děje v gastruNovinky z gastro scény. Kam na kávu, sendvič a smažené kuře?Nově otevřené podniky v Praze, degustace, pop-upy, podcasty a rozhovory.
ReceptyLegenda z Goodloku: Omeleta s rýží a ponzuKuchaři z Goodloku se s námi podělili o recept na oblíbenou obědovou omeletu.
Sladké pečeníKřupavý a vláčný jablečný koláč s drobenkou z Lokálu U CaiplaRecept na tvarohovo–jablečný dezert podle kuchařů z Lokálu U Caipla.
ReceptyZraje až 14 dnů a nejlíp chutná k pivu. Nakládaný hermelín z Lokálu U JirátaRecept na oblíbenou chuťovku k pivu. Naložte ji s česnekem, feferonkami a podávejte s čerstvým chlebem.