Jídlo a radostTento magazín tvoří lidé z Ambiente. Čtení pro všechny, kteří mají rádi jídlo, pití a gastronomii.Nadrobno z UMuMise obilí aneb Kudy vede cesta Ambiente za lepší a kvalitnější moukou
Nadrobno z UMuMise obilíMoukaPrůvodce různými druhy mouky: Od hladké až po cizrnovouA o mouce z hrachu jste už slyšeli?Nadrobno z UMuMise obilíNa exkurzi v genové bance. Jaká je budoucnost obilí?Jak se archivují stoleté odrůdy obilovin a které z nich mají budoucnost na poli i v gastronomii? Zašli jsme na polní …Nadrobno z UMuMise obilíMartin Hutař z Probia: Staré odrůdy obilovin se vrací mezi běžné konzumentyRozhovor s Martinem Hutařem z firmy Probio – o pionýrství na českém trhu a starých obilovinách, ale také o nedávných …Nadrobno z UMuChlebaMise obilí12 zásadních milníků chleba v AmbienteChleba symbolizuje řemeslo v Ambiente! Jak probíhaly pokusy o českou šumavu po italsku a kolik let trvalo, než se Eska …Nadrobno z UMuMise obilíMoukaMouka budoucnosti! Co víme o populační pšenici?Do UMu na Národní přijelo 8 kilo mouky z Berlína. Proč? Nadrobno z UMuMise obilíMoukaVíte, že v mouce není lepek?Titulek vás neklame! Lepek jako takový byste v mouce nenašli – kde je mu konec? Nadrobno z UMuMise obilíReportáž z Mlýna Dubecko: Ambiente na cestě za dobrou moukouJak to chodí ve mlýně a co je potřeba k tomu, aby se sklizeň obilí proměnila v mouku, kterou ocení pekař i cukrář? Lidé …Nadrobno z UMuMise obilíMoukaMouka, to je kumšt. Zorientujte se v různých typech Výběr mouky je pro pekaře stěžejní. Podle čeho se rozhodují? Nadrobno z UMuMise obilíMoukaJak se hledá mouka pro pekaře z EskyPříběh o tom, jak pekaři z Esky nevzdali boj za tu správnou mouku.Osobnosti gastronomieMouka„Oproti těstu jsme všichni malí,“ říká Juliana Fischerová alias MaškrtnicaKam se posouvá česká pekařina a proč se stal chleba jedním ze symbolů pandemie? U trouby jsme se potkali s blogerkou …Sladké pečení14 sladkých tipů aneb Upečte to jako profesionálRady a zlepšováky zkušených cukrářů. Čtěte, než se pustíte do pečení.caretcaret
Nadrobno z UMuMise obilíMoukaPrůvodce různými druhy mouky: Od hladké až po cizrnovouA o mouce z hrachu jste už slyšeli?
Nadrobno z UMuMise obilíNa exkurzi v genové bance. Jaká je budoucnost obilí?Jak se archivují stoleté odrůdy obilovin a které z nich mají budoucnost na poli i v gastronomii? Zašli jsme na polní …
Nadrobno z UMuMise obilíMartin Hutař z Probia: Staré odrůdy obilovin se vrací mezi běžné konzumentyRozhovor s Martinem Hutařem z firmy Probio – o pionýrství na českém trhu a starých obilovinách, ale také o nedávných …
Nadrobno z UMuChlebaMise obilí12 zásadních milníků chleba v AmbienteChleba symbolizuje řemeslo v Ambiente! Jak probíhaly pokusy o českou šumavu po italsku a kolik let trvalo, než se Eska …
Nadrobno z UMuMise obilíMoukaMouka budoucnosti! Co víme o populační pšenici?Do UMu na Národní přijelo 8 kilo mouky z Berlína. Proč?
Nadrobno z UMuMise obilíMoukaVíte, že v mouce není lepek?Titulek vás neklame! Lepek jako takový byste v mouce nenašli – kde je mu konec?
Nadrobno z UMuMise obilíReportáž z Mlýna Dubecko: Ambiente na cestě za dobrou moukouJak to chodí ve mlýně a co je potřeba k tomu, aby se sklizeň obilí proměnila v mouku, kterou ocení pekař i cukrář? Lidé …
Nadrobno z UMuMise obilíMoukaMouka, to je kumšt. Zorientujte se v různých typech Výběr mouky je pro pekaře stěžejní. Podle čeho se rozhodují?
Nadrobno z UMuMise obilíMoukaJak se hledá mouka pro pekaře z EskyPříběh o tom, jak pekaři z Esky nevzdali boj za tu správnou mouku.
Osobnosti gastronomieMouka„Oproti těstu jsme všichni malí,“ říká Juliana Fischerová alias MaškrtnicaKam se posouvá česká pekařina a proč se stal chleba jedním ze symbolů pandemie? U trouby jsme se potkali s blogerkou …
Sladké pečení14 sladkých tipů aneb Upečte to jako profesionálRady a zlepšováky zkušených cukrářů. Čtěte, než se pustíte do pečení.
ChlebaProč řemeslný chleba stojí stovku?Jaká je férová cena za bochník řemeslného chleba a kolik za něj zaplatíte v Praze? ChlebaMoukaMouka, voda, trpělivost. Založte si vlastní kvasNávod pro všechny, kteří si bezpodmínečně chtějí založit vlastní kvas! Nadrobno z UMuChlebaMise obilíMoukaChleba se peče z chlebové mouky!O čem si to povídají pekaři, když se řeší chlebovka? ChlebaChleba doma. V čem ho nejlíp upečete?Na ohni, v remosce, na tálu… Víte, kam s pecnem? ReceptyChlebaUpečte si chleba jako z Esky!Posíláme vám recept přímo od našich pekařů.Osobnosti gastronomie„Jsem jenom kuchař, který peče chleba,“ říká Sláva GrigorikProč a jak se postavil k peci v Pane Nuovo kreativní šéfkuchař Ambiente Sláva Grigoryk? ChlebaVzhůru do Esky! Takhle se peče jejich ikonický chlébExkurze v pekárně Esky. Chleba8 nápadů, jak zpracovat starý chlebaCo se starým chlebem? Inspirujte se osmi jednoduchými a chutnými způsoby, jak ho využít v kuchyni místo vyhazování.ChlebaSláva Grigorik: Pekař musí mít pro chleba citŘíká to Sláva Grigoryk, šéfkuchař v tréninku, který mimo jiné pomáhá ladit chleba v Esce. Seznamte se. Nadrobno z UMuChlebaMise obilíOsobnosti gastronomieAntonio Carlini: Chleba vzniká už na poliRozhovor s pekařem Antoniem Carlini – o živé mouce, „špatném“ lepku a současné pekařině, o modu vivendi a době, která …Nadrobno z UMuChlebaMise obilí12 zásadních milníků chleba v AmbienteChleba symbolizuje řemeslo v Ambiente! Jak probíhaly pokusy o českou šumavu po italsku a kolik let trvalo, než se Eska …Kam v PrazeŘemeslný chléb v Praze: 9 pekáren, kde to křupeRychlý přehled míst, kde se s chlebem pořádně mažou!ChlebaChleba-art aneb Umění na kůrce chleba Chcete dát chlebu přidanou hodnotu? Podepište se na něj. ChlebaJednoduché tipy, jak správně skladovat chlebaZážitek z čerstvě upečeného chleba si můžete prodloužit! Jak na to? SurovinyMouka5 způsobů, jak se postarat o kvásekPečete s kváskem? Naučte se 5 základních tipů, jak se o něj starat, krmit ho a udržet ho v kondici pro dokonalý domácí …ChlebaVypečená záležitost aneb Proč někteří pekaři pečou chleba dotmava?Proč se chleba v Esce a dalších pekárnách peče hodně dotmava? ReceptySladké pečeníVětrníky, nebo věnečky? Vyzkoušejte odpalované těsto z MyšákaJak se odpaluje těsto na větrníky i věnečky pod rukama cukrářů z Myšáka?ReceptySladké pečeníNěkdo to rád sladké? Připravte si karamelový větrník z MyšákaVyzkoušejte recept na oblíbený dezert z cukrárny Myšák.caretcaret
ChlebaProč řemeslný chleba stojí stovku?Jaká je férová cena za bochník řemeslného chleba a kolik za něj zaplatíte v Praze?
ChlebaMoukaMouka, voda, trpělivost. Založte si vlastní kvasNávod pro všechny, kteří si bezpodmínečně chtějí založit vlastní kvas!
Nadrobno z UMuChlebaMise obilíMoukaChleba se peče z chlebové mouky!O čem si to povídají pekaři, když se řeší chlebovka?
Osobnosti gastronomie„Jsem jenom kuchař, který peče chleba,“ říká Sláva GrigorikProč a jak se postavil k peci v Pane Nuovo kreativní šéfkuchař Ambiente Sláva Grigoryk?
Chleba8 nápadů, jak zpracovat starý chlebaCo se starým chlebem? Inspirujte se osmi jednoduchými a chutnými způsoby, jak ho využít v kuchyni místo vyhazování.
ChlebaSláva Grigorik: Pekař musí mít pro chleba citŘíká to Sláva Grigoryk, šéfkuchař v tréninku, který mimo jiné pomáhá ladit chleba v Esce. Seznamte se.
Nadrobno z UMuChlebaMise obilíOsobnosti gastronomieAntonio Carlini: Chleba vzniká už na poliRozhovor s pekařem Antoniem Carlini – o živé mouce, „špatném“ lepku a současné pekařině, o modu vivendi a době, která …
Nadrobno z UMuChlebaMise obilí12 zásadních milníků chleba v AmbienteChleba symbolizuje řemeslo v Ambiente! Jak probíhaly pokusy o českou šumavu po italsku a kolik let trvalo, než se Eska …
Kam v PrazeŘemeslný chléb v Praze: 9 pekáren, kde to křupeRychlý přehled míst, kde se s chlebem pořádně mažou!
ChlebaJednoduché tipy, jak správně skladovat chlebaZážitek z čerstvě upečeného chleba si můžete prodloužit! Jak na to?
SurovinyMouka5 způsobů, jak se postarat o kvásekPečete s kváskem? Naučte se 5 základních tipů, jak se o něj starat, krmit ho a udržet ho v kondici pro dokonalý domácí …
ChlebaVypečená záležitost aneb Proč někteří pekaři pečou chleba dotmava?Proč se chleba v Esce a dalších pekárnách peče hodně dotmava?
ReceptySladké pečeníVětrníky, nebo věnečky? Vyzkoušejte odpalované těsto z MyšákaJak se odpaluje těsto na větrníky i věnečky pod rukama cukrářů z Myšáka?
ReceptySladké pečeníNěkdo to rád sladké? Připravte si karamelový větrník z MyšákaVyzkoušejte recept na oblíbený dezert z cukrárny Myšák.
ReceptySlané pečeníJak se v Čestru peče brioška? A proč se rozhodli zadělávat těsto z celozrnné mouky mleté na kameni? ReceptyRecept na kynutý ovocný knedlík z hradní KuchyněChutná ještě líp, než vypadá! Jak kynou ovocné knedlíky v Kuchyni na Hradě? ReceptyMoukaRecept na houskové knedlíky. Vyžaduje hrubě mletou mouku a správnou teplotu mlékaNatřikrát kynutý, ve vodě vařený, máslem maštěný! Milujeme dobré masoRecepty s masemUzeninyBramborové knedlíky s uzeným masem a kyselým zelím: uvařte si je podle osvědčeného receptu z LokáluExistuje české comfort food? My říkáme ano!caretcaret
ReceptySlané pečeníJak se v Čestru peče brioška? A proč se rozhodli zadělávat těsto z celozrnné mouky mleté na kameni?
ReceptyRecept na kynutý ovocný knedlík z hradní KuchyněChutná ještě líp, než vypadá! Jak kynou ovocné knedlíky v Kuchyni na Hradě?
ReceptyMoukaRecept na houskové knedlíky. Vyžaduje hrubě mletou mouku a správnou teplotu mlékaNatřikrát kynutý, ve vodě vařený, máslem maštěný!
Milujeme dobré masoRecepty s masemUzeninyBramborové knedlíky s uzeným masem a kyselým zelím: uvařte si je podle osvědčeného receptu z LokáluExistuje české comfort food? My říkáme ano!
ReceptySladké pečeníBuchty s chlebovým kváskemDalší recept na vypečenou radost z karlínské Esky.ReceptySladké pečeníMasopustní speciál: Smažené vdolky s povidlyPrsty od sádla, pusa od povidel, ale kobliha to není. Přislaďte si masopust kynutými vdolky! ReceptySladké pečeníUpečte si doma vyhlášené kremrole z Esky s bílkovým krémemTradiční česká pochoutka podle receptury z karlínské pekárny.ReceptySladké pečeníTisíc a jeden recept na štrúdl – jak ho pečou šéfcukráři?Rozválet, naplnit, zavinout. Jaký je váš recept na jablečný štrúdl? ReceptySladké pečeníKakaové linecké cukroví s krémem z vaječného likéru. Zkuste recept z MyšákaVánoční klasika v čokoládové verzi s lahodnou náplní.ReceptySladké pečeníVypečená záležitost! Recept na ořechovou bábovku z Café SavoyPečou ji tu každé ráno – s vlašskými oříšky, čokoládou a notnou dávkou prvorepublikové atmosféry. Jak zní přesný recept …ReceptySladké pečeníVánočka podle receptu Lukáše Pohla z cukrárny MyšákOslaďte si čekání na Ježíška.ReceptySladké pečeníJednoduchý recept na mandlový croissant od KalendůZapečte si croissant, jako to dělají v pekárně U Kalendů! ReceptySladké pečeníRecept na dokonalý mazanec z dílny pekařůJaké mazance provoní karlínskou Esku a čím koření mazancové těsto v Café Savoy? Co se děje v gastruPlundra, croissant, danish pastry… Pekař aby se v tom vyznal!Co odlišuje plundru a croissant? A proč se plundrový šáteček zaměňuje s dánským spandauer? ReceptySladké pečeníUpečte si jedinečné kvasové koláče z EskyJedno těsto, dva druhy koláčů. Jak se pečou v karlínské Esce? Sladké pečeníTipy od cukrářů: Jak upéct vanilkové rohlíčky?Aby se vydařila každá várka milovaného vánočního cukroví!ReceptySladké pečeníRecept na vánočku podle pekařů z karlínské EskyVyzkoušejte tento recept na zapletenou vánoční tradici.ReceptyVypečené Vánoce: 10 tipů na cukroví podle profíkůPředvánoční porce tipů, se kterými se podaří každá várka cukroví! caretcaret
ReceptySladké pečeníMasopustní speciál: Smažené vdolky s povidlyPrsty od sádla, pusa od povidel, ale kobliha to není. Přislaďte si masopust kynutými vdolky!
ReceptySladké pečeníUpečte si doma vyhlášené kremrole z Esky s bílkovým krémemTradiční česká pochoutka podle receptury z karlínské pekárny.
ReceptySladké pečeníTisíc a jeden recept na štrúdl – jak ho pečou šéfcukráři?Rozválet, naplnit, zavinout. Jaký je váš recept na jablečný štrúdl?
ReceptySladké pečeníKakaové linecké cukroví s krémem z vaječného likéru. Zkuste recept z MyšákaVánoční klasika v čokoládové verzi s lahodnou náplní.
ReceptySladké pečeníVypečená záležitost! Recept na ořechovou bábovku z Café SavoyPečou ji tu každé ráno – s vlašskými oříšky, čokoládou a notnou dávkou prvorepublikové atmosféry. Jak zní přesný recept …
ReceptySladké pečeníJednoduchý recept na mandlový croissant od KalendůZapečte si croissant, jako to dělají v pekárně U Kalendů!
ReceptySladké pečeníRecept na dokonalý mazanec z dílny pekařůJaké mazance provoní karlínskou Esku a čím koření mazancové těsto v Café Savoy?
Co se děje v gastruPlundra, croissant, danish pastry… Pekař aby se v tom vyznal!Co odlišuje plundru a croissant? A proč se plundrový šáteček zaměňuje s dánským spandauer?
ReceptySladké pečeníUpečte si jedinečné kvasové koláče z EskyJedno těsto, dva druhy koláčů. Jak se pečou v karlínské Esce?
Sladké pečeníTipy od cukrářů: Jak upéct vanilkové rohlíčky?Aby se vydařila každá várka milovaného vánočního cukroví!
ReceptySladké pečeníRecept na vánočku podle pekařů z karlínské EskyVyzkoušejte tento recept na zapletenou vánoční tradici.
ReceptyVypečené Vánoce: 10 tipů na cukroví podle profíkůPředvánoční porce tipů, se kterými se podaří každá várka cukroví!
ReceptySlané pečeníVůně Itálie: Rozmarýnová focaccia z Pasta FrescyK snídani, svačině i jako příloha!Recepty10 tipů, jak si doma připravit čerstvé těstovinyV receptu na vaječné těstoviny rozhoduje kvalita surovin a jejich poměr, ale také postup a osvědčené zásady. Jakými se …Slané pečeníLehké těsto a nadýchané okraje: Z jaké mouky se peče pravá neapolská pizza?V Pizze Nuově se denně zpracuje okolo sedmdesáti kilo mouky – jaké? A proč ji nedávno vyměnili za jinou?Slané pečeníJe starší než pizza a může se podávat jako dezert! Co potřebujete vědět o focaccii?Odkud se vzal název focaccia a jak důležitý je olivový olej v receptu na slavné italské pečivo? Teorie, tipy a trikyJak se připravují čerstvé těstoviny?Kolik druhů těstovin se denně vyrábí v restauraci Pasta Fresca? Koukali jsme pod ruce Žanetě Šarišské. ReceptySlané pečeníRecept na pravou neapolskou pizzu podle Pizzy NuovaLehká, chuťově vyvážená a plná kvalitních surovin – přesně taková by měla být neapolská pizza. Jak na ni?ReceptyTěstoviny inspirované tvarem půlměsíce. Recept na mezzaluni z Pizzy NuovyČerstvá pasta, rajčata San Marzano, mozzarella fior di latte a bazalka – nic víc, nic míň.caretcaret
ReceptySlané pečeníVůně Itálie: Rozmarýnová focaccia z Pasta FrescyK snídani, svačině i jako příloha!
Recepty10 tipů, jak si doma připravit čerstvé těstovinyV receptu na vaječné těstoviny rozhoduje kvalita surovin a jejich poměr, ale také postup a osvědčené zásady. Jakými se …
Slané pečeníLehké těsto a nadýchané okraje: Z jaké mouky se peče pravá neapolská pizza?V Pizze Nuově se denně zpracuje okolo sedmdesáti kilo mouky – jaké? A proč ji nedávno vyměnili za jinou?
Slané pečeníJe starší než pizza a může se podávat jako dezert! Co potřebujete vědět o focaccii?Odkud se vzal název focaccia a jak důležitý je olivový olej v receptu na slavné italské pečivo?
Teorie, tipy a trikyJak se připravují čerstvé těstoviny?Kolik druhů těstovin se denně vyrábí v restauraci Pasta Fresca? Koukali jsme pod ruce Žanetě Šarišské.
ReceptySlané pečeníRecept na pravou neapolskou pizzu podle Pizzy NuovaLehká, chuťově vyvážená a plná kvalitních surovin – přesně taková by měla být neapolská pizza. Jak na ni?
ReceptyTěstoviny inspirované tvarem půlměsíce. Recept na mezzaluni z Pizzy NuovyČerstvá pasta, rajčata San Marzano, mozzarella fior di latte a bazalka – nic víc, nic míň.
Práce v gastruŽeny v profesionální kuchyni? V Kyjevě běžná věc, říká zástupkyně šéfkuchaře Marie BVyhrála MasterChefa, utekla před válkou do Prahy a začala vařit v michelinské restauraci. Yanka Baloh v rozhovoru vypráví, jak to celé bylo. Práce v gastruPauza pro kuchyň i servis: Nutnost nebo benefit pro zaměstnance?Odpolední pauza pro kuchyň a servis jako nový HR benefit v gastronomii. Jak funguje v restauraci U Kalendů? Osobnosti gastronomieŠéfpizzař Pizzy Nuovy: Při práci s pizzou je důležitá konzistentní kvalita a vnímavostJak se Láďa Švec vypracoval na šéfpizzaře Pizzy Nuovy, která se umístila mezi 30 nejlepšími pizzeriemi Evropy? Pro inspiraciTakhle chutná film aneb Co si dát k festivalovým filmům ve VarechNa jaké filmy zamířit do Varů a jaké jídlo si k nim dát? ReceptyRecept na krémovou rýžovou kaši z PastacafféRecept na sladkou rýžovou kaši s ovocem, která vás zasytí od snídaně až do oběda. Co se děje v gastruČerven v Ambiente: Ocenění Pizza Nuova, akce v Bufetu i vyhlášení Zlaté pípyV Pizza Nuova si dáte 27. nejlepší pizzu v Evropě, dvorek u Bufetu byl plný hostů, máme vítězku zlaté pípy a spoustu inspirace ze světa – to byl červen v Ambiente. Co se děje v gastruSekaná: letní novinky z gastronomieNově otevřené podniky v Praze, letní festivaly a novinky z Ambiente. Moje místaViktorie Sapoušková a její oblíbená gastro místa v PrazeKam v Praze na skvělé jídlo? Viktorie Sapoušková doporučuje své oblíbené podniky od snídaně po sushi.
Práce v gastruŽeny v profesionální kuchyni? V Kyjevě běžná věc, říká zástupkyně šéfkuchaře Marie BVyhrála MasterChefa, utekla před válkou do Prahy a začala vařit v michelinské restauraci. Yanka Baloh v rozhovoru vypráví, jak to celé bylo.
Práce v gastruPauza pro kuchyň i servis: Nutnost nebo benefit pro zaměstnance?Odpolední pauza pro kuchyň a servis jako nový HR benefit v gastronomii. Jak funguje v restauraci U Kalendů?
Osobnosti gastronomieŠéfpizzař Pizzy Nuovy: Při práci s pizzou je důležitá konzistentní kvalita a vnímavostJak se Láďa Švec vypracoval na šéfpizzaře Pizzy Nuovy, která se umístila mezi 30 nejlepšími pizzeriemi Evropy?
Pro inspiraciTakhle chutná film aneb Co si dát k festivalovým filmům ve VarechNa jaké filmy zamířit do Varů a jaké jídlo si k nim dát?
ReceptyRecept na krémovou rýžovou kaši z PastacafféRecept na sladkou rýžovou kaši s ovocem, která vás zasytí od snídaně až do oběda.
Co se děje v gastruČerven v Ambiente: Ocenění Pizza Nuova, akce v Bufetu i vyhlášení Zlaté pípyV Pizza Nuova si dáte 27. nejlepší pizzu v Evropě, dvorek u Bufetu byl plný hostů, máme vítězku zlaté pípy a spoustu inspirace ze světa – to byl červen v Ambiente.
Co se děje v gastruSekaná: letní novinky z gastronomieNově otevřené podniky v Praze, letní festivaly a novinky z Ambiente.
Moje místaViktorie Sapoušková a její oblíbená gastro místa v PrazeKam v Praze na skvělé jídlo? Viktorie Sapoušková doporučuje své oblíbené podniky od snídaně po sushi.